FIFA POTVRDILA DA ĆE NA SP 2026. IGRATI ČAK 48 REPREZENTACIJA: 104 utakmice za 39 dana

Z. Ćorović

14. 03. 2023. u 13:48

IGRANAK bez prestanka. Iako je najveći broj navijača bio protiv dodatnog širenja i razvodnjavanja najprestižnijeg takmičenja u fudbalu, oni što odlučuju nametnuće komercijalniju varijantu.

ФИФА ПОТВРДИЛА ДА ЋЕ НА СП 2026. ИГРАТИ ЧАК 48 РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА: 104 утакмице за 39 дана

Foto: Arhiva Novosti

Iz FIFA je stigla potvrda da će biti najavljenih promena, što znači da će na Mundijalu 2026. godine igrati čak 48 reprezentacija, umesto dosadašnje 32.

Svetsko prvenstvo 2026. je već istorijsko po tome što će ga organizovati tri domaćina - Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada (jedini šampionat koji nije imao jednog domaćina održan je 2002, u Japanu i Južnoj Koreji). U prvom krugu biće 12 grupa po četiri ekipe, plasman u narednu rundu obezbediće sve prvoplasirane i drugoplasirane i osam najboljih trećeplasiranih ekipa iz grupe.

U ovom glomaznom sistemu odigraće se 104 utakmice u 39 dana, što znači da će biti 40 utakmica više nego pre. U formatu sa 32 reprezentacije igrane su 64 utakmice. Postojala je mogućnost i da se sve reprezentacije podele u grupe sa po tri ekipe, ali izgleda da se od te ideje odustalo.

Od novih 16 mesta na svetskom prvenstvu tri bi trebalo da dobiju azijske reprezentacije, četiri afričke, dva severnoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedna iz Okeanije. Poslednji učesnik dobiće se međukontinentalnim razigravanjem. Mundijalske kvalifikacije u Evropi počeće u martu 2025. godine i trajaće godinu dana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)