ZVANIČNO: Dragan DŽajić izabran za predsednika FSS

Novosti online

14. 03. 2023. u 13:42

Posle gotovo tačno dve godine Fudbalski savez Srbije dobio je predsednika! Dragan Džajić, legendarni as, po mnogima najveći koji je ova zemlja ikada dala, postao je danas novi lider srpske Kuće fudbala na izbornoj Skupštini u Staroj Pazovi.

ЗВАНИЧНО: Драган Џајић изабран за председника ФСС

Foto: M.Vukadinovioć

On je na vanrednoj izbornoj skuštini u Staroj Pazovi bio jedini kandidat, nakon povlačenja Nemanje Vidića.

Glasalo se javno, a legendarni fudbaler je dobio 78 glasova. Niko od prisutnih delegata nije bio protiv

 

"Ponosan sam što ću voditi srpski fudbal"

- Hvala vam na poverenju koje ste mi ukazali. Ponosan sam i počastvovan činjenicom da sam dobio šansu da vodim srpski fudbal. Prihvatio sam izazov, jer osećam da znanjem i iskustvom stečenim u osvajanju 36 klupskih trofeja, svetske i evropske titule, mogu da pomognem. Mislim da mogu da pomognem srpskom fudbalu i da ga podignemo na još viši nivo", rekao je Džajić

Dragan Džajić predsednik FSS

Sa 78 glasova ZA, Dragan Džajić izabran za predsednika FSS, saopštio je Branimir Nedimović novi potpredsednik srpske "kuće fudbala"!

Šurbatović o finansijskom poslovanju i planovima za 2023.

- Projektovan budžet za sledeću godinu je 24,5 miliona evra. Niži nego prethodne, kada smo imali enormne prihode od plasmana na SP. Planirani prihodi i rashodi su na istom nivou. Nadam se da idemo uzlaznom linijom. Sopstveni prihodi čine najveće prihode, gotovo 80 odsto. Što se tiče strukture troškova, treba da budemo ponosni da su troškovi na fudbalske aktivnosti gotovo 85 odsto. Ja bih sa time završio

 

FSS u "plusu" 20 miliona evra od 2016.

- Od 2016. do 2022. FSS je, iako nedobitna organizacija, uspešna kompanija koja ostvaruje prihode na međunarodnom i domaćem tržištu. Dobit je veća od 20 miliona evra, a državi je na ime poreza uplaćeno više od 13 miliona evra. Od sponzorskih ugovora zarađeno je više pod 60 miliona evra u prethodne dve godine - rekao je Šurbatović.

Izveštaj i radu FSS za mandatni period 2019-2023.

Jovan Šurbatović je izneo mnoge podatke.

- Ostvareni su dva plasman na SP. Ono što je jako važno, mi smo kroz dva ciklusa Lige nacija, iz Lige C došli do grupe A. Mlada reprezentacija se plasirala na EP u Italiji, omladinci među osam najboljih na EP u Slovačkoj, kadeti su bili treći na EP u Izraelu. Ostvarili su plasman i na EP 2017. i 2018. godine. Žene su pobedile Nemačku, sedmostrukog prvak Evrope. A U17 ženska reprezentacija se plasirala na EP 2017. Futsal se kontinuirano takmiči na najvećim takmičenjima. Ono što je budućnost i što nas čeka je esport, efudbal. Prvaci smo Evrope 2021. i vicešampioni godinu dana ranije. Klupski fudbal nam je 11. u Evropi. Ono na čemu je rukovodstvo insistiralo je borba protiv nameštanja utakmica. Od 2016. do 2022. imali smo čak 92 prijave. Od toga samo pet klubova 58 prijava. Uhvatili smo se u koštac sa velikim zlom. Već dve godine nemamo nijednu prijavu od UEFA, nema nameštenih utakmica. Zahvaljujući VAR-u, koji smo implementirali. Uvećani su sponzorski ugovori za TV prava. Puna regularnog takmičenja donela je nove sponzore. Potpisali smo rekordne ugovore."

Foto: M.Vukadinovioć

 

Protokolarne stvari

Usvojene tačke dnevnog reda: Izveštaj verifikacione komisije, verifikacija mandata članova skupštine FSS, usvajanje dnevnog reda sednice skupštine FSS, razmatranje i usvajanje zapisnika sa sednice skupštine FSS od 1. novembra 2022. godine.

 

Mandati zamenjeni pred ovu Sednicu - Džajić, Vidić, Babović...

Zoran Šćepanović, predsednik Verifikacione komisije objavio je koji su zamenjeni delegati.

Jovica Vasilić, delegat FS Zapadne Srbije umesto Predraga Živkovića. Dragan Džajić ispred Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije umesto Marka Petrovića, Stefan Babović, takođe delegat Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije umesto Valentine Vasić, kao i Igor Konatar, koji je umesto Marka Dimitrijevića.

Nemanja Vidić je takođe delegiran ispred Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije umesto umesto Darka Matića.

"Utvđreno je da je izbor zamena delegata Skupštine FSS izvršen u skladu sa odredbama Statuta FSS", rekao je Šćepanović.

 

Postoji kvorum

Tu je 79 od 85 delegata, saopštio je predsednik verifikacione komisije.

Obraćanje predstavnice FIFA

- Prenosim pozdrave iz FIFA i čestitam delegatima i FSS-u. Posebno bih htela da govorim o ženskom fudbalu, da naglasim uspehe klubova Spartak Subotica i Crvena zvezda i da naglasim da imate veoma dobre pojedinke u reprezentaciji. Kao Nemica govorim da vaša pobeda protiv naše reprezentacije pokazuje vaš potencijal i nadam se da ćete se kvalifikovati i za Svetsko prvenstvo u ženskom fudbalu", rekla je Hajdi Beha iz FIFA.

Foto: M.Vukadinovioć

 

Luka Nikola, predstavnik UEFA

- Imamo snažan čvrst okvir, utemeljen pravno, sa dokumentima koji počiva na važnim načelima koji su važni: demokratija, odgovornost, razdvajanje organa vlasti... Ove promene pratiće intervencije na regionalnom nivou. Krenuli smo od najnižeg nivoa hijerarhije, na gore i to ćemo krunisati novim izborom izvršnog odbora za naredni mandat. Pravično je reći da je bilo dosta prepreka na tom putu, ali na kraju se broji rezultat. Čestitam Bjekoviću, Šurbatoviću na uspešnom vođenju srpskog fudbalskog broda kroz ne tako dobre okolnosti "voda". Sa reformama i modernizacijom treba nastaviti u budućnosti. Rekao bih nešto o izborima. Do juče smo imali dve legende, ne samo srpskog i evropskog fudbala, nego svetskog, koji su bili kandidati. Čestitam Vidiću, uprkos povlačenju kandidature. Za vođenje kampanje, na svemu što je uradio, na njegovom doprinosu. Potreban je i da daje dalji doprinos srpskog fudbala. Želim takođe da čestitam Džajiću i njegovom timu, legendi svetskog fudbala. Ima veliko iskustvo, kao igrač i uspešni funkcioner Fudbalskog kluba. Njegovim izborom će FSS biti u sigurnim rukama. Gospodine Džajiću, moći ćete da računate na pomoć UEFA za sve što radite i za sve napore koje budete preduzimali

Nedimović: Nadam se da će danas biti završeno u duhu Statuta

Branislav Nedimović predstavio je članove verifikacione komisije:

- Hvala u ime radnog predsedništva i mojih kolega, mislim da smo pristojno čekali da ovo obavimo onako kako to fudbalska demokratija nalaže i nadam se da će biti danas završeno u duhu Statuta FSS".

Izabrano Radno predsedništvo

Članovi ovog tela su Branislav Nedimović, Igor Uljarević i Darko Ramovš.

Foto Arhiva

 

Bjeković započeo obraćanje

Nenad Bjeković je otvorio sednicu kojom će predsedavati Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS.

Foto: M.Vukadinovioć

 

Ovo je Džajićev tim koji će voditi srpski fudbal

Potpredsednici:

* Branislav Nedimović – fudbalski radnik i bivši ministar poljoprivrede
* Branko Zečević – budući veliki sponzor FSS, vlasnik kompanije Metal Fer, koja je jedna od najvećih izvoznika u Srbiji
* Janoš Žemberi – predsednik Fudbalskog kluba TSC, vlasnik kompanije SAT–TRAKT i idejni tvorac stadiona u Bačkoj Topoli
* Sandra Sremčević – predsednica ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda, prva kandidatkinja za mesto potpredsednika FSS ikada

Članovi Izvršnog odbora:

* Dragomir Lazović – predsednik Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije, vlasnik kompanije Matis
* Vladimir Petrović Pižon – četvrta Zvezdina zvezda, nekadašnji selektor državne reprezentacije
* Ljubiša Tumbaković – bivši selektor reprezentacije Srbije, najtrofejniji trener u istoriji Partizana
* Dejan Delević – bivši međunarodni sudija, predsednik Sudijske komisije FS Srbije
* Aleksandar Mihailović – privrednik, vlasnik kompanije IPS grupa
* Dragan Simović – predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine, vlasnik kompanije Simex grupa
* Marko Zdravković – predsednik Fudbalskog saveza Beograda, direktor TC Stadion
* Vladan Gašić – predsednik FK Trajal, dugogodišnji predsednik Rasinskog okruga
* Nebojša Živanović – predsednik regiona Zapadne Srbije, bivši sudija
* Zoran Ignjatović – predsednik regiona Istočne Srbije, privrednik

A što se tiče selektora, Dragan Stojković Piksi bi trebalo da ostane na čelu A selekcije koja 24. marta (Litvanija) počinje kvalifikacija za EURO 2024.

Foto: M.Vukadinovioć

 

Tu je i Dragan Stojković "Piksi"

Na izbore je došao i selektor A reprezentacije Dragan Stojković "Piksi"

 

Dnevni red sednice - tačka devet

Izbor novog predsednika je tek deveta tačka dnevnog reda

 

Stigao novi predsednik Džajić

U martu 2021. godine FSS je ostao bez predsednika kada je Slaviša Kokeza podneo ostavku nakon pet godina na čelu srpskog fudbala.

Dragan Džajić je došao u Staru Pazovu u društvu Vladimira Petrovića Pižona. Za njima je stigao i Žarko Zečević, a potom i Milovan Đorić.

U Sportskom centru FSS se nalazi i veliki broj delegata. Tu su i Tomislav Karadžić, Nikola Lazetić, Slavko Perović i mnoge druge ličnosti iz srpskog fudbala.

Jovan Šurbatović ostaje generalni sekretar

Jovan Šurbatović nastavlja će da obavlja funkciju generalnog sekretara FSS s obzirom da nije dobio protivkandidata

Foto: FSS

 

Uoči izbora

Početak Izborne skupštine FSS zakazan je za 14 časova u Staroj Pazovi, a legendarni Džajić je jedini kandidat za poziciju predsednika i samo formalnost ga deli od zvaničnog proglašenja.

Podsetimo, samo dan pred izbore, Nemanja Vidić se povukao iz trke.

Šta je potrebno da se izabere predsednik?

Novi predsednik FSS biraju delegati, njih 85. Kako bi se glasanje održalo, potrevno je da na Izbornoj skupštini bude prisutno 50 odsto delegata, odnosno najmanje 43.

Od broja prisutnih delegata zavisiće i broj potrebnih glasova da bi predsednik bio proglašen, ali sve to ne bi trebalo da predstavlja problem s obzirom na to da je Dragan Džajić uoči izbora dobio veliku podršku.

Jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena nedavno je predstavio svoj tim i program za slučaj da bude izabran za predsednika.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)