PARTIZAN KROZ ISTORIJU DO SADA SEDAM PUTA UČESNIK EVROPSKOG PROLEĆA: Protiv Šerifa za četvrti iskorak u eliminacionoj fazi

M. Blažić

14. 02. 2023. u 10:00

DEBAKL u meču protiv Mladosti GAT i dalje "zuji u ušima" svih u Humskoj, ali vremena za jadikovanje i ozbiljnije analize nema pošto već sutra sledi put u Kišinjev gde crno-bele dan kasnije (21) očekuje prvi meč plej-ofa Lige konferencije. Kako god se završio dvomeč sa klubom koji je u prethodnoj sezoni vojevao bitke u Ligi šampiona, istorijske knjige će pamtiti da će ovo "valjku" biti drugo uzastopno evropsko proleće što se nikada ranije nije dogodilo tokom 78 godina postojanja.

ПАРТИЗАН КРОЗ ИСТОРИЈУ ДО САДА СЕДАМ ПУТА УЧЕСНИК ЕВРОПСКОГ ПРОЛЕЋА: Против Шерифа за четврти искорак у елиминационој фази

FOTO: M. Blažić

Utakmice sa Šerifom u predstojećih devet dana će predstavljati osmu priliku za Partizan da godinu započnu utakmicama na međunarodnoj sceni, a u prethodnih sedam prilika tri su iskorišćene za dodatni iskorak i prolazak u narednu fazu, dok su crno-beli u četiri navrata završili evropske misije na početku proleća. Prvi "zalazak" u narednu godinu datira iz premijerne sezone evropskih klupskih takmičenja (1955/1956.) kada je na startu eliminisan Sporting iz Lisabona, ali je ubedljiv poraz protiv Reala u Madridu u četvtrfinalu (4:0) bio nedostižan za beogradski revanš u kojem su crno-beli slavili ubedljivo, ali nedovoljno - 3:0.

Drugo evropsko proleće, u sezoni 1965/1966, donelo je najveći uspeh klubu sa crno-bele strane Topčiderskog brda. U četvrtfinalu Kupa šampiona je najpre nadoknađen veliki minus sa gostovanja Sparti u Pragu (1:4) i sa veličanstvenih 5:0 u Humskoj prokrčen put do polufinala evropskog takmičenja. Tamo je engleski gigant Mančester junajted eliminisan posle pobede u Beogradu (2:0) i minimalnog poraza na "Old Trafordu" - 0:1. Poslednji korak ka večnosti ipak nije bio uspešan pošto su puleni Abdulaha Gegića poraženi u velikom finalu od madridskog Reala (2:1) i pored vodstva koje je Partizanu u drugom poluvremenu doneo Velibor Vasović.

Na treće evropsko proleće se čekalo pune 24 godine, sve do četvrtfinala Kupa Kupova 1990. kada je Dinamo iz Bukurešta predstavljao preveliki zalogaj. Rumuni su slavili na svom terenu (2:0), dok je Partizan zbog kazne UEFA u revanšu dočekao Radučojua i drugove u Podgorici. Ova evropska misija je okončana još jednim porazom - 0:2. Deceniju i po kasnije viđeno je peto evropsko proleće kada je tim koji je sa klupe predvodio Vladimir Vermezović prošao jaku grupu Kupa UEFA u konkurenciji sa Lacijom, Viljarealom i grčkim Egaleom. U šesnaestini finala je eliminisan ukrajinski Dnjipro iako je u Beogradu bilo "mršavih" 2:2, da bi Miroslav Radović golom u 87. minutu revanša doneo prolaz svom timu. U osmini finala je moskovski CSKA, kasniji osvajač takmičenja, bio preveliki zalogaj. U Beogradu je bilo 1:1, dok su Rusi u revanšu slavili gotovo rutinski - 2:0.

Pre pet godina češki Plzenj je u šesnaestini finala Lige Evrope slavio na identičan način kao CSKA 2005, pobedivši u revanšu 2:0, posle beogradskih 1:1. Pre godinu dana crno-beli su u premijernom izdanju Lige konferencija stigli do osmine finala. U plej-ofu je prolaz obezbeđen sa dve pobede nad praškom Spartom (1:0, 2:1), ali je u osmini finala Fejenord predstavljao nepremostivu prepreku, pokazavši klasu i u Beogradu i u Roterdamu (5:2, 3:1).

PRODATO SAMO 850 KARATA

INTERESOVANjE za prvi meč plej-ofa Lige konferencije između Šerifa i Partizana, koji se u četvrtak uveče igra u Kišinjevu, je slabo. Iz Moldavije stižu informacije da je prodato svega 850 karata i da je u slobodnoj prodaji ostalo još 7500 ulaznica. Jedan od razloga slabog interesovanja navijača Šerifa je svakako činjenica da se utakmica ne igra u Tiraspolju, već u moldavskoj prestonici, a odnosi između dva grada, najblaženo rečeno, nisu dobri.

SVA EVROPSKA PROLEĆA

1955/1956. KŠ Real Madrid 0:4, 3:0 četvrtfinale

1963/1964. KŠ Inter 0:2, 1:2 četvrtfinale

1965/1966. KŠ Real Madrid 1:2 finale

1989/1990. KPK Dinamo B. 0:2, 1:2 četvrtfinale

2004/2005. KU CSKA M. 1:1, 0:2 osmina finala

2017/2018. LE Plzenj 1:1, 0:2 1/16 finala

2021/2022. LK Fejenord 2:5, 1:3 osmina finala

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!