ŽUSTRE POLEMIKE U FRANCUSKOJ: Lovrenov fašizam prikriven patriotizmom - "Za dom spremni" je nasleđe od ustaša

G. ČVOROVIĆ

12. 01. 2023. u 19:38

USTAŠKI pozdrav i slavlje s nacističkim primesama Dejana Lovrena značajno su odjeknuli i u Francuskoj, imajući u vidu da hrvatski fudbaler odnedavno nastupa za Olimpik iz Liona.

ЖУСТРЕ ПОЛЕМИКЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Ловренов фашизам прикривен патриотизмом - За дом спремни је наслеђе од усташа

Foto: Printskrin

Pariz, od stalnog dopisnika "Novosti"

Lovrenovim ponašanjem se, čak, bavila i poznata rubrika "Ček njuz", odnosno "Provera informacija", lista "Liberasion". Na ovoj elektronskoj stranici proverava se verodostojnost najvažnijih tema u javnosti, pa je tako na tapet dospelo i Lovrenovo "opravdanje" da ono što je radio, navodno, nema veze sa nacizmom.

- Koliko vrede "objašnjenja" Dejana Lovrena, hrvatskog fudbalera iz Olimpika, optuženog da je pevao pronacističku pesmu - uvodno je pitanje "Liberasiona", uz konstataciju da je veoma kritikovan zbog onoga što je uradio i da je zbog toga morao da daje objašnjenja agenciji AFP i preko "Instagrama". Navodi se i ta Lovrenova odbrana, da "nije reč o 'Za dom spremni' već o 'Čavoglavama' koje nisu uopšte fašističke", te da ta pesma potiče iz vremena "oslobođenja njegove zemlje koju pevaju u slavu Hrvatske o veselim prilikama", dodavši između ostalog da to "nema nikakve veze sa fašizmom", da "voli svoju zemlju" i da "njegov patriotizam ne treba da se meša sa nacionalizmom ili bilo kojom drugom ekstremističkom politikom".

"Liberasion", međutim, piše:

- Suprotno od onoga na šta kritike Dejana Lovrena i njegov odgovor upućuju, "Za dom spremni" nije samo pesma za sebe, već izraz nasleđen od ustaša, pronacističkog fašističkog i antisemitskog pokreta. Poznati list citira s tim u vezi i Aleksandra Prstojevića, profesora na Nacionalnom institutu za orijentalne jezike i civilizacije u Parizu.

- "Za dom spremni" je bio poklič vojnih jedinica Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata, saveznika nacističke Nemačke. Hrvatske jedinice su ratovale uz nemačku vojsku na Istočnom frontu... Upravo u NDH nastao je logor za istrebljenje Jasenovac, jedan od najsmrtonosnijih u Drugom svetskom ratu - podsetio je Prstojević.

Ističe se i suština pesama Marka Perkovića Tompsona, kao i njegov nadimak koji je dobio po oružju koje je nosio u ratu protiv Srba.

- Dejan Lovren je, dakle, malo požurio tvrdeći da pesma nema "ničeg" sa fašizmom - zaključuje "Liberasion", citirajući i profesora Kulenovića koji naglašava da je "Lovren, kao javna ličnost, trebalo da bude pametniji u vezi s tim, znajući dobro da je 'Za dom spremni' duboko kontroverzan izraz i da niko javno ne treba da ga koristi, a posebno ne poznati fudbaler".

Istovremeno, pomoćnik odbornika za sport u 8. lionskom arondismanu Ogisten Peš, inače komunista, zatražio je raskid Lovrenovog ugovora, uz pitanje čelnicima kluba da li bi potpisali ugovor s nekim ko peva "Maršale, evo nas!", aludirajući na pesmu francuskih kolaboracionista, pristalica maršala Petena tokom Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO - Koliko su zaradile selekcije na Mundijalu u Kataru

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere