LE GRAET SUSPENDOVAN PA, PODNEO OSTAVKU: Francuska našla privremenu zamenu za dosadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

11. 01. 2023. u 16:17 >> 16:17

IZVRŠNI odbor Francuske fudbalske federacije suspendovao je danas na svom vanrednom sastanku u Parizu predsednika Noela Le Graeta, posle čega je on odlučio da posdnese ostavku. Na njegovo mesto, do objavljivanja izveštaja s ovog sastanka koji se u ministarstvu sporta očekuje krajem januara, imenovan je njegov zamenik Filip Dijalo.

ЛЕ ГРАЕТ СУСПЕНДОВАН ПА, ПОДНЕО ОСТАВКУ: Француска нашла привремену замену за досадашњег председника Фудбалског савеза

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Noel Le Graet je izazvao mnogo polemike posle njegove nedavne uvredljive izjave u vezi sa Zinedinom Zidanom, ali je i ranije bio predmet interesovanja javnosti zbog verbalnih sekusalnih nasrtaja na svoje saradnice ili svojih rasističkih ispada.

- Kada crnac postigne gol, ceo stadion je na nogama. Rasistički fenomen u sportu, i u fudbalu naročito, ne postoji ili ga ima malo – rekao je jednom prilikom.

Zamereno mu je i to što je ugovor sa Dešanom pre nekoliko dana produžen na četiri godine, a ne na dve, bez znanja članova Izvršnog odbora. Odluku je, praktično, doneo sam. Ipak, ova zamerka je bila samo principijelna, jer su članovi Odbora danas doneli jednoglasnu odluku da se verifikuje Dešanov izbor do 2026.

Prema pravilima FFF, Noel Le Graet nije mogao da bude smenjen, a jedini način da ode bio je da sam podnese ostavku. Izvršni odbor je, ipak, pronašao način da ga ukloni sa funkcije prvog čoveka francuskog fudbala.

Oni koji ga dobro poznaju ističu da ne razume zbog čega se oko njega podigla tolika buka i kažu da mu je odluka teško pala. Ipak, saglasio se sa njom. Ovo je značajna promena u francuskm fudbalu, jer je Le Graet njime dugo vedrio i oblačio. Sastanak ispred sedišta FFF danas je pratio izuzetno veliki broj novinara.

Kap koja je prelila čašu bila je izjava o Zidanu koja se, kako je prenela ministarka sporta, ni malo nije dopala predsedniku Makronu. Ova izjava je redom osuđena u javnosti, a i porptarol Vlade Olivije Veran je poručio da FFF "zaslužuje predsednika na visini". Ipak, nisu imali mogućnosti da ga smene, politika ne može da se meša u sport, a sve je pomno nadgledala i UEFA. Na kraju je Izvršni odbor FFF pronašao međurešenje, uz očekivanje da će ubrzo biti izabran novi predsednik krovne organizacije francuskog fudbala.

BONUS VIDEO: IN MEMORIAM: Odlazak Pelea „kralja“ fudbala

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)