"DEBAKL HRVATSKE, FENOMENALAN USPEH SRBIJE" Mediji iz komšiluka ljubomorni zbog direktnog mesta u Ligi šampiona

Novosti online

29. 07. 2022. u 16:54

SRBIJA je daleko, nedostižno ispred Hrvatske, s 5.100 poena više na UEFA listi koeficijenata, pišu mediji iz susedne zemlje, a kao glavni razlog za tu situaciju navode da značajan broj poena našoj ligi donose dva tima, dok kod njih Dinamo sve mora sam.

ДЕБАКЛ ХРВАТСКЕ, ФЕНОМЕНАЛАН УСПЕХ СРБИЈЕ Медији из комшилука љубоморни због директног места у Лиги шампиона

Foto: M. Vukadinović

Nova sezona evropskih kupova počela je lošije nego što smo se nadali za koeficijente srpske lige. Niški Radnički je stao već na prvoj prepreci, zvanoj Gzira Junajted.

Ta "jedinica" Nišlija stajaće još pet godina u ukupnom zbiru naše lige, ali nije to ništa novo, pre dve godine Vojvodina nam je donela samo 0.500 bodova. Ipak, od naredne sezone naši "mali" timovi moraće više da zapnu i da doprinesu više nacionalnom koeficijentu, jer će se bodovi koje osvoje deliti sa pet umesto sa četiri, jer ćemo imati jednog predstavnika više. 

Pravi primer za to upravo je Hrvatska liga (HNL), čiji mali klubovi, osim Rijeke u dva navrata, nimalo ne pomažu Dinamu i zato naši susedi polako ali sugurno padaju na listi UEFA.

Pre dve godine je upravo dželat Radničkog Gzira, posle 0:2 kod kuće, šokirala splitski Hajduk na Poljudu i sa 3:1 prošla u drugo kolo.

Bilo je to u sezoni 2019/20 kada je zagrebački Dinamo osvojio 13 bodova za hrvatski nacionalni koeficijent, a svi ostali predstavnici HNL 4,5. Zbog toga je Hrvatska sa 15. mesta, koje je garantovalo pet ekipa u evro-kupovima, pala na 20.

Uspele su naše komšije da se vrate na 15. mesto, opet najviše zahvaljujući Dinamu i donekle Rijeci, pa su prošle sezone u Evropi imali pola lige. Bukvalno pola lige, jer prvu HNL čini 10 timova, a njih pet je igralo neko od evropskih takmičenja.

Ali, opet su kiksnuli svi osim Dinama i donekle Rijeke, pa je Hrvatska pala na 19. mesto. Dinamo je te sezone doneo 20 bodova, čak sedam više nego one godine kada je Hajduk kiksnuo protiv Gzire, ali te godine bodovi su se delili na pet, a ne na četiri. Zbog toga je Hrvatska ostala bez dodatnog mesta u Ligi šampiona i bez ijednog u Ligi Evrope.

Hrvatski portal Indeks zato s razlogom upozorava da je "pola lige" u Evropi dvosekli mač!

Ovo treba imati u vidu sledeće godine, kada Srbija bude imala pet klubova u Evropi. Zvezdi i Partizanu, timovima koji donose ogromnu većinu bodova za naš koeficijent, sledeće sezone MORA da pridruži bar jedan tim u grupnoj fazi i to da tamo odigra više od epizodne uloge.

Olakšavajuća okolnost je ta što će pobednik kupa praktično imati samo jednu prepreku do plasmana u grupe Lige Evrope, a ako ispadne ide u Ligu Konferencija.

- Naravno da dogodine neće svi srpski klubovi doći do grupne faze, a sve bodove koji osvoje deliće se na broj ukupnih sudionika iz te zemlje te sezone u eurokupovima, što može značiti njen, ne pad, nego sunovrat na UEFA listi, pa posledično i manje klubova iz te zemlje u Evropi, kao i nepovlašćen status prilikom žreba - piše Indeks.

Što se ove sezone tiče, Partizan i Zvezda se uključuju sledeće nedelje gde ih već čeka Čukarički. Zvezda u sredu dočekuje Pjunik, Partizan dan kasnije gostuje Larnaki, dok "brđani" imaju najteđi zadatak jer dočekuju Tvente.

Srbija je za sada prilično sigurna na 11. mestu jer ima lepu prednost od 2.600+ bodova nad Norveškom, Ukrajinom, Švajcarskom, i Rusijom čiji koeficijent je privremeno zamrznut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!