ZVEZDA POBEGLA PARTIZANU: Šampion ređa trijumfe, u najnovijem - i jedan debi iz snova

Novosti online

24. 07. 2022. u 22:56 >> 22:53

FUDBALERI Crvene zvezde su u 3. kolu Mocart bet Superlige Srbije kao gosti pobedili Mladost u Lučanima sa 1:2 (0:1) i tako na četiri boda uvećali prednost u odnosu na najvećeg rivala, Partizan, koji je u subotu doživeo drugi kiks, i to u vidu remija s TSC-om.

ЗВЕЗДА ПОБЕГЛА ПАРТИЗАНУ: Шампион ређа тријумфе, у најновијем - и један деби из снова

Foto: FK Crvena zvezda

Polusatna velika inicijativa crveno-belih, koja je počela uz četiri minuta zakašnjenjea jer su njihovi navijači ubacivali baklje na teren, donela im je i rezultatsko vođstvo.

Posle nekoliko uvodnih pokušaja branioca trona, a već tada se utrčavanjima iza suparničkih redova isticao Marko Gobeljić, upravo se on i istakao u 14. minutu. Tada je, posle oduzete lopte domaćinu, baš Zvezdin bek idealno centrirao s desnog krila, a Milan Pavkov se odlično izborio za poziciju i svojim četvrtim ovosezonskim pogotkom oduševio oko 2-3.000 "delija".

Milan Pavkov slavi gol protiv Mladosti / Foto: FK Crvena zvezda

Ipak, taj gol nije previše uzdrmao domaćine, koji su se još nekih desetak minuta povijali pred pritiscima favorita, a onda zaigrali daleko otvorenije, a i na momente bolje. Ipak, otvoren pristup fudbalu, ma koliko za pohvalu bio, ne ide bez konkretnosti u napadu, a baš to je nedostajalo ekipi Mladosti, koja je u 5, 6 navrata pretila Milanu Borjanu, ne i udarcima koji bi mu predstavljaju veliki problem.

Probali su Lučanci tako da nastave i u drugom poluvremenu, ali u njemu je najpre zablistao Zvezdin džoker.

Momak koga je Dejan Stanković najviše želeo u ovom prelaznom roku, dosadašnji član niškog Radničkog i mladi reprezentativac Srbije, Stefan Mitrović, dobije priliku posle velikog predaha i nedugo zatim je iskoristio. Čim je zaigrao za Zvezdu, počeo je da ulazi iz šanse u šansu, a jednu od njih je i iskoristio, na asistenciju Aleksandra Kataija s levog krila.

Pa opet, veliko vođstvo i grogiranost rivala aktuelni šampion nije iskoristio da tada zada završni udarac. Malo su "povukli ručnu kočnicu" izabranici Dejana Stankovića, nakon što je njihov trener s "delijama" slavio Mitrovićev pogodak, a to je hrabri tim iz Lučana umeo da kazni.

U 79. minutu, devet minuta nakon što je semafor pokazao 0:2, opet se na njemu desila promena, i to jer je Leković iskoristio konfuziju u Zvezdinom šesnaestercu (i asistenciju Jojića, te srećan po domaćine odbitak od Dragovića) da matira Milana Borjana i njegove kolege iz odbrane.

Usledilo je desetak minuta pokušaja Mladosti da dođe do izjednačenja, ali odbrana šampiona nije ni na tren popustila, dok su igrači iz ofanzivnog dela crveno-belog tima imali nekoliko prilika i da uvećaju vođstvo. Ono je na kraju ostalo samo u vidu jednog gola prednosti, no i to je bilo dovoljno da se ostvari prevashodni cilj šampiona na ovom gostovanju.

Kraj! Mladost Lučani - Crvena zvezda 1:2

90' - Pokušava Mladost lob-dodavanjima ka Bojoviću, ali Milan Borjan spretniji, a i dobro pozicioniran. Još dva minuta do kraja...

90' - Igraće se još četiri minuta.

90' - Još jedna i to velika prilika za Zvezdu, Ivanić je izbio sam pred golmana domaćih, a Ostojić mu je odbranio šut s desne ivice peterca!

89' - Čim je ušao, mladi Stanković je odlično šutirao sa 20-ak metara, posle jedne intervencije domaće odbrane, a golman Mladosti Ostojić odlično se bacio u desnu stranu i sprečio treći gol Zvezde.

87' - Upravo Zvezdin Kangva izlazi sada, a menja ga Nikola Stanković, koga je trener Dejan Stankovć prilično hvalio prethodnih dana.

86' - Novo povlačenje za telo Zvezdinog igrača, i novi žuti karton. Ovoga puta je opomenut Dunđerski, jer je nepropisno zaustavio Mirka Ivanića koji je bio u punom naletu, kao da je početak utakmice, a ne njena završnica. Slobodan udarac za goste s leve strane izveo je Kangva, ali prejako i previsoko.

85' - Kraći prekid meča, jer Zvezdin defanzivac Rodić leži na terenu posle jednog duela.

82' - Katai napušta teren, menja ga Ibrahim Mustafa.

81' - Radovanović iz Mladosti dobija žuti karton jer je rukama zaustavio Kataija u Zvezdinom kontranapadu

80' - Dodatnmo se osokolila ekipa domaćih, Lučanci su u novom solidnom napadu, opet su izborili prekršaj na levom krilu. Prethodni put su tako započeli akciju iz koje su dali gol, ovoga puta - Zvezdina odbrana se bolje snašla.

79' - Gol za Mladost! Leković, posle gužve u Zvezdinom kaznenom prostoru - rezultat je 1:2 u korist crveno-belih!

78' - Sada žuti karton i za Zvezdinog defanzivca, Aleksandra Dragovića, jer je rukama napravio prekršaj nad Radivojevićem desno od kaznenog prostora gostiju, kod korner zastavice.

77' - Mihajlo Vesnić dobija žuti karton jer je Zvezdinog rezervistu, Aleksandra Pešića, obrgrlio rukama oko struka.

74' - Posle 20-ak minuta, pripretio je i domaćin. Ipak, pokušaj Dunđerskog posle centaršuta s desne strane, nije baš bio mnogo težak zadatak za Milana Borjana.

71' - Dve izmene u Zvezdi. Pešić menja Pavkova, koji je učestvovao i u akciji kod drugog gola, a Sanogo Kangu.

70' - Gol! Zvezda vodi sa 0:2 u Lučanima, novajlija Stefan Mitrović daje gol posle dodavanja Kataija s leve strane. Slave "delije" baš burno, a slavi s njima i Dejan Stanković - stisnuo je pesnice i u ritmu pesme pomerao ruke napred-nazad.

68'  - Novi pokušaj šampiona Srbije, i to Kataija s leve strane, i - nova intervenicja odbrane koja dovodi do kornera. Lopta je na kraju te akcije stigla do Kange, koji je oprobao udarac sa oko 25 metara, no bio je izblokiran.

66' - Izgleda da će na teren Aleksandar Pešić i Sanogo, koje je Dejan Stanković pozvao sa zagrevanja. U međuvremenu, Mladost je imala korner, koji nije iskoristila da stvori šansu za izjednačenje.

63' - Prekid meča zbog povreda dvojice igrača Mladosti. Desilo se to prilikom kornera za Zvezdu, jednog od rivala je oborio Eraković, drugog Pavkov, ali obojica će moći da nastave da igraju.

62' - Navijači Crvene zvezde su u Lučanima pozvali one kojima je klub s Marakane blizak srcu da dođu na narednu "domaću" utakmicu obučeni u dresove voljenog kluba.

Delije, navijači Crvene zvezde, u Lučanima / Foto: FK Crvena zvezda

60' - U kakvom je sada naletu Zvezda... Ivanić je sada šutirao "iz prve" sa ivice kaznenog prostora, u polu-kontri, a lopta je prohujala tik iznad prečke gola Mladosti.

57' - Posle kornera s leve strane, mladi Mitrović koji je često u centru pažnje otkako je ušao u igru, probao je glavom sa oko 14-15 metara, ali bio je taj pokušaj lak plen za odbranu Mladosti.

56' - Nova šansa za Zvezdu, Ivanić je nesebično hteo da uposli Mitrovića levo od sebe, iako je možda mogao i da šutira sam, a da to dodavanje ne postane asistencija, pobrinula se odbrana Mladosti, koja je loptu izbacila u korner.

54' - Prva šansa za Zvezdinog "džokera", mladog Stefana Mitrovića. Dobro ga je proigrao Katai, usledio je snažan udarac s desne strane, te odlična odbrana golmana Miloša Ostojića. 

52' - Odličan pokušaj Kataija glavom, odbranio je to Ostojić još lepše, a ispostavilo se da je Zvezdina desetka bila u ofsajdu priliom centaršuta.

51' - Crvena zvezda kao da "dodaje gas". Napada iz minuta u minut sve konkretnije, a poslednji koji je pripretio je Gelor Kanga, no njegov centaršut s leve strane nije baš bio idealan.

48' - Čak šesti korner za Mladost, što nije baš uobičajeno za rivale crveno-belih u Superligi Srbije, ali, Lučanci zaista igraju otvoreno od, otprilike, 30. minuta, pa i ne čudi ovaj broj udaraca iz ugla.

47' - Čarke na terenu posle jednog "vazdušnog duela, ali su se vrlo brzo primirile. Burno je i na tribinama, gde "delije", kao i na početku utakmice, pale pirotehniku. Nadamo se da je neće ubacivati na teren kao pre sat vremena, jer je tada zbog toga kasnio početak meča.

Stefan Mitrović / Foto: FK Crvena zvezda

46' - Prvo poluvreme je počelo u 21.04, a drugo u 22.07, i to uz izmenu: za Crvenu zvezdu debituje poslednje pojačanje, momak koji je stigao iz niškog Radničkog, mladi reprezentativac Srbije, krilo Stefan Mitrović. Ušao je u igru umesto Bukarija.

Pune trbine u Lučanima na meču Mladost - Zvezda / Foto: FK Crvena zvezda

Kraj poluvremena, Zvezda vodi sa 1:0 na ovom gostovanju u Lučanima. U prvih pola sata šampion je gospodario terenom, poveo golom Milana Pavkova, četvrtim u sezoni, ali je završnica uvodnog dela meča bila daleko ravnopravnija, jer se Mladost oslobodila pritiska i daleko češće pretila gostima nego u uvodnih 30-ak minuta. U šutevima je odnos 5:2 za Zvezdu (2:0 kada se radi o onima u okvir gola), a u posedu lopte 65% naspram 35% za goste iz Beograda.

44'  - Igraće se minut sudijske nadoknade.

41' - Neposredno pre i posle pokušaja Kange i Kangve po desnom krilu, opet je pripretila Mladost. Prvi put je to bilo u vidu ne baš idealnog centaršuta s desne strane, a drugi put uz prekršaj nad Dragovićem. Defnitivno se igra "spuštenih gardova" u prethodnih desetak minuta. Nema baš nekih fudbalskih bravura, ali otvorene igre, svakako.

39' - Treća defanzivna intervencija Kataija možda i dovoljno svedoči kako se slika na terenu u Lučanima promenila. Mladost sve konkretnija, ali pre svega hrabrija.

36' - Pokušao je domaćin i centaršutem Jojića s levog krila, iz slobodnog udarca, i u nastavku te akcije s desne strane - a oba puta je Aleksandar Katai intervenisao glavom. Ipak, Mladost je uspela da uputi udarac, no pokušaj Radovanovića sa 20-ak metara bio je prilično neprecizan.

34' - Malo se oslobodila Mladost Zvezdinog polučasovnog pritiska. Sve češće su momci u plavim dresovima na suparničkoj polovini terena.

31' - Susret je nastavljen, a Zvezda je pripretila jednom nesvakdašnjom za nju akcijom, dugim dodavanjem, no Dunđerski se požrtvovano bacio ispred Kataija i glavom vratio loptu svom golmanu.

30' - Sudijski tajmaut, kako bi se akteri meča osvežili po prilično vrućem vremenu.

27' - Bukari je definitivno najbrži na terenu, čak i kad padne - stigne do lopte pre rivala, ali sada se posle jedne takve situacije malo previše zaleteo, pa mu je lopta skroz pobegla.

24' - Igranje rukom u Zvezdinom kaznenom prostoru! Domaćini tvrde da je to učinio Rodić, sudija - da je prvo udarila u ruku igrača Mladosti, Bojovića... Lopta pripada Zvezdi, Bojović uzalud govori arbitru Živkoviću "Pa, pogledajte snimak!"

23' - Utakmica je nastavljena. Svi akteri koji su i počeli meč su opet na terenu.

21' - Meč je prekinut, jer je Strahinja Eraković ostao bez daha posle sudara s Miloševićem. Već je malo bolje, ali moraće da mu se ukaže pomoć pre nego što nastavi da igra.

18' - Brzo je Zvezda izvela svoj napad, Bukari je proigrao Kataija sa 20-ak metara, dodavanjem u levu stranu, a Zvezdina "desetka" odmah je šutirala, no - vrlo neprecizno. I vrlo visoko.

17' - Pokušala je domaća ekipa da dugačkim dodavanjem proigra Jojića, ali je on u solidnoj poziciji - napravio ofanzivni prekršaj, pa lopta opet pripada Zvezdi.

Milan Pavkov slavi gol na meču Mladost Lučani - Zvezda / Foto: FK Crvena zvezda

14' - Gol! Milan Pavkov za vođstvo Zvezde (4. ove sezone), i to na nisku asistenciju Gobeljića s desne strane. Brojni navijači crveno-belih, a ima ih bar 2.000, burno slave.

13' - Ne uspeva Mladost da se duže zadrži s loptom, vrlo brzo je oduzimaju gosti...

10' - Dvominutna opsada gola domaćih. Posle Gobeljićevog šuta desio se i korner, pa pokušaj niskog centaršuta Kataija, a onda udarac Kangve s leve strane. Lopta nije išla jako, ali je za manje od metar promašila metu.

8' - Prv pretnja po jednog od golmana. Bukari se probio po desnoj strani Zvezdinog napada, odbrana probala da izabci loptu, ali samo je to uradila ka središnjem delu prostora ispred šsnaesterca. Tu je utrčao s desnes trane Gobeljić, koji je pratio kako se akcija dešava, pa je šutirao nisko, gađajući dalji ugao i... prva intervencija golmana na ovom meču. 

6' - Arbitar Aleksandar Živković se konsultuje s kolegama da li ima potrebe da opomene  žutim kartonom domaćeg igrača Radovanovića zbog prekršaja nad Kataijem i... izgleda da nema. Meč se nastavlja.

3' - Zvezda pokušava prodorima s bočnim pozicijama, ali ni početna akcija, po dsenom krilu, a ni naredna, centaršut Kataija s leve strane, nisu donele nikakvo fudbalsko uzbuđenje pred golom Mladosti.

1' - U 15. sekundi Đorić je pao u duelu sa Rodićem u Zvezdinom kaznenom prostoru, ali se nije čula sudijska pištaljka, niti su se domaćini previše bunili što nije dosuđen penal

21.04 - Utakmica je počela sa četiri minuta zakašnjenja.

21.00 - Meč će malo kasnije da počne jer su pristalice Crvene zvezde upalile baklje, a onda nekoliko njih ubacile na teren

19.57 - Nema šta, Dejan Stanković ne planira da čeka previše u Lučanima, poslao je izuzetno snažan sastav od prvog minuta na teren, jedanaestorku koju u špicu predvodi Milan Pavkov, dok će iza njega biti trio u kome je novajlija Bukari, te dva najbolja igrača Zvezde, Katai i Ivanić.

19.55 - Evo i sastava:

Mladost: Ostojić, Dunđerski, Milošević, Vesnić, Udovičić, Radovanović, Leković, Jojić, Gordić, Žunić, Bojović
Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Eraković, Dragović, Rodić, Kanga, Kangva, Bukari, Katai, Ivanić, Pavkov

Imajući u vidu da je u subotu bilo izuzetno toplo u Srbiji, popodnevni duel u Lučanima pomeren je za dan i koji sat pride, kako bi se odigrao u nešto humanijim uslovima. A biće odigran posle drugog kiksa Partizana u Mocart bet Superligi, koji bi Crvena zvezda mogla da iskoristi da, pobedom, ovaj vikend okonča odlaskom na četiri boda prednosti u odnosu na crno-bele, i to posle samo tri kola šampionata.

Uoči meča

Ekipa sa "Marakane" je bila aktivna kada su dolascu u pitanju tokom ove nedelje. Klub su pojačali Aleksandar Pešić i Stefan Mitrović, a strateg tima iz Ljutice Bogdana je otkrio da li će na njih računati u meču trećeg kola Mocart Bet Superlige Srbije.

- Svi smo na slatkim mukama, ali to je stav Crvene zvezde kao kluba, da se raste iz dana u dan, da se jača konkurencija na svakom mestu i da se podmladi tim. To je naš prirodni put i zadovoljan sam, a svakako da je dobro biti na slatkim mukama kada imaš fenomenalnu grupu igrača koja može da iznese godinu na leđima. Na nama je samo da napravimo pravi odabir. Što se tiče novajlija, možemo ih očekivati na terenu. Naravno, treba još koji dan da se naviknu na ambijent, rad i na ono što tražimo od njih. Mitrović je u takmičarskom ritmu, tu nema problema. Pešić je odigrao dve prijateljske utakmice po 45 minuta, posle imao prehladu koja ga je odvojila od terena, a sa nama je odradio tri treninga. Svakako ga možemo očekivati - rekao je Stanković.

Velika vrućina i ne baš idealni uslovi za igru bi mogli da utiču na kvalitet utakmice, no trener Zvezda zna koji je cilj ekipe.

- Dosta puta smo igrali protiv Mladosti i oni gaje specifičan način fudbala. Dosta pokrivaju 1 na 1 po terenu, ne znam da li se to promenilo ove godine, možda malo manje rade direktan presing. Poštujemo svakoga, a vreme bi moglo da utiče na utakmicu, ritam, međutim, kako nama, tako i njima. Ipak zahvalio bih se na razumevanju, jer smo uspeli utakmicu da odložimo da jedan dan, i da igramo u kasnom večernjem terminu. Sigurno neće biti vruće kao što je trebalo da bude, a mi ćemo gledati da budemo na našem nivou. Zvezda mora da ide na sva tri boda, nema izgovora i prepreka da se dođe do cilja.

Mirko Ivanić na meču sa Kolubarom/FOTO: M. Vukadinović

Crveno-beli su odigrali i dve prijateljske utakmice sa niželigašima, rivali su bili Studentski grad i Jedinstvo iz Surčina, a na tim mečevima priliku su dobili fudbaleri koji nisu puno igrali u prve dve utakmice prvenstva.

- Svaki put kad nam vreme bude dozvoljavalo, odigraćemo utakmicu, ali kad krene ritam nedelja - sreda, ne verujem da ćemo imati prostora za to. Gledaćemo da svi budemo zdravi, biće prostora i za rotiranje tokom tih utakmica, jer želimo da održimo visok nivo nastupa, u svakom smislu. 

"Imamo vremena da odlučimo o eventualnim pozajmicama"

Dotakao se i učinka Vladimira Lučića i Ibrahima Mustafe koji su oduševili na pripremama.

- Videćemo što se tiče pozajmica za njih, jer prelazni rok još traje i sklapamo kockice da to bude perfektan mozaik ekipe koja će pokušati da ispiše istoriju. Još pričamo i ima vremena za konačne odluke.

Zvezda će u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrati protiv pobednika duela Didelanž - Pjunik. Prvi meč u Jermeniji završen je pobedom šampiona Luksemburga od 1:0.

- Gledali smo malo utakmicu, jer smo u to vreme imali trening. Do tad, nas čekaju utakmice sa Mladosti i sa Radnikom. Kada saznamo ko je rival, detaljnije ćemo analizirati. Svakako da je ogromna prednost što ćemo do prve evropske utakmice odigrati četiri prvenstvena meča. Prednost je i što je ekipa na broju. Zahvalio bih se direktorima Zvezdanu Terziću i Mitru Mrkeli, jer su odradili odličan prelazni rok u pravom trenutku za trenera, jer ih imam sve na broju pred početak kvalifikacija. Ulogu favorita ne izbegavamo, nije to naš način, ali ima vremena do toga. 

Iskoristio je priliku da izrazi saučešće porodici Radmanović, s obzirom na to da je Nikola, bivši fudbaler Zvezde preminuo pre nekoliko dana.

- Bili smo saigrači godinu i po dana. Sećam se mojih prvih priprema, zima, 1995. godine, on je bio u toj fenomenalnoj generaciji igrača i dobrih ljudi koji su me prihvatili ravnopravno. Mnogo mi je žao, jer znam da je imao problema sa zdravljem. Želeo bih da izjavim saučešće njegovoj porodici, a mi ćemo da čuvamo lepe uspomene na Rašu - zaključio je Stanković.

BONUS VIDEO: TRENER ZVEZDE ZADOVOLjAN: Stanković izneo utiske posle ubedljive pobede nad Kolubarom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda