NEOBIČNA TRANSFER SUDBINA ROBERTA LEVANDOVSKOG: Što stariji, to skuplji

Boris Antić

16. 07. 2022. u 21:34

SA 32 godine je prvi put proglašen za najboljeg fudbalera na planeti, a sa 33, kada se mnogi spremaju za fudbalsku penziju, ostvario je najskuplji lični transfer.

НЕОБИЧНА ТРАНСФЕР СУДБИНА РОБЕРТА ЛЕВАНДОВСКОГ:  Што старији, то скупљи

EPA/EFE

Što je stariji, Robert Levandovski je sve skuplji i cenjeniji, tako da je za čak 45 miliona evra prešao iz Bajerna u Barselonu, mesec dana pre nego što će proslaviti 34. rođendan.

Potpuno je neobična transfer sudbina fantastičnog napadača, rođenog 21. avgusta 1988. u Varšavi.

Za razliku od mnogih fudbalera tinejdžera modernog doba, za koje se isplaćuju ogromne cifre, Levandovski je prilikom prve prodaje 2006. iz Legije u Znič koštao "smešnih" 15.000 evra. I dve godine kasnije, kada je imao 20, nije mnogo koštao, pa je prodat Lehu za 380.000 evra. I da nije bilo selidbe u Barsu, rekordno obeštećenje bilo bi ono iz 2010, kada je Borusija Dortmund izdvojila 4,75 miliona evra.

Kada je bio momenat za prelazak u veliki klub, Bajern je mudro sačekao da mu istekne ugovor sa "žutima", pa ga je 2014. doveo bez centa odštete. I malo je reći da se Levandovski isplatio Bavarcima. Za osam sezona u Minhenu, postao je legenda kluba, u čijem dresu je na 375 utakmica u svim takmičenjima postigao 344 gola i osvojio 19 trofeja, između ostalog i Ligu šampiona. Na kraju, Leva je izgubio sve motive da nastavi dalje u nemačkom velikanu, pritiskom na upravu i mrzovoljnim ponašanjem na početku priprema, izdejstvovao je da ga Bajern pusti godinu pre isteka ugovora.

I odlično je finansijski prošao prvak Bundeslige, zaradio je više nego što je mogao da sanja. Najveća prodaja Bajerna u istoriji bila je 40 miliona evra, kada je Daglas Kosta otišao u Juventus, a Robert je sada letvicu podigao za još 5 (45).

I pored ekstremno velikog obeštećenja, Levandovski nije postao najskuplji fudbaler sa 32 ili više godina u trenutku prelaska u drugi klub. Neprikosnoven je Kristijano Ronaldo, koji je 2018/2019. plaćen 117 miliona Realu, a kupac je bio Juventus. U "top 5" prodaja veterana, čudesni Portugalac se nalazi dva puta, budući da je prošle godine otišao u Mančester junajted za 15 miliona. A kada je reč o prvih deset transfera u 32+ konkurenciji, na prva dva mesta su sada napadači (Ronaldo i Levandovski), ali je najviše golmana, četvorica, što je i razumljivo, s obzirom na njihovu dugovečnost (Čileanac Bravo, Kostarikanac Navas, Čeh Čeh i Portugalac Patrisio).

TOŠIĆ SRPSKI REKORDER

MEĐU transferima srpskih fudbalera, koji su u momentu prelaska iz kluba u klub imali najmanje 32 godine, rekorder po visini obeštećenja je defanzivac Duško Tošić. Nekadašnji naš reprezentativac je 2018/2019, iz Bešiktaša otišao u kineski Gvangdžou za čak 4,5 miliona evra. Na drugom mestu u toj kategoriji je legendarni vezista Slaviša Jokanović, za koga je 2000/2001. Čelsi uplatio La Korunji 1,9 miliona, a treći je nekadašnji kapiten "orlova" Aleksandar Kolarov - 1,5 (iz Rome u Inter 2020/2021).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVALJALA SIRA! Ćerka Luisa Enrikea prešla sa jednog na drugog reprezentativca Španije