"VOLEO BIH SVE KAO RIKARDO" Novajlija Patrik Andrade čvrsto rešen da osvoji srca navijača Partizana

M. BLAŽIĆ

29. 06. 2022. u 15:25

NA terenu će se u novoj sezoni očekivati asistencije Andradea ka nemilosrdnom golgeteru Rikardu Gomešu, a prilikom odluke o dolasku u Partizan, "dodavanje" je bilo u obrnutom smeru.

ВОЛЕО БИХ СВЕ  КАО РИКАРДО Новајлија Патрик Андраде чврсто решен да освоји срца навијача Партизана

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Od izveštača "Novosti"

Najbolji strelac iz prošle sezone je "na tacnu" stavio sve parametre zbog kojih bi njegov zemljak Patrik trebalo da Azerbejdžan zameni Srbijom i odluka je bila jednostavna. Novi kreator igre kluba iz Humske u razgovoru za "Novosti" otkriva od kada datira njegovo poznanstvo sa miljenikom navijača Partizana.

- Započeli smo prijateljstvo još u mlađim kategorijama reprezentacije sa nekih 17 godina, od tada smo u kontaktu i vremenom smo učvrstili naše drugarstvo. Normalno je bilo da se konsultujem sa njim, pričali smo o svemu, o gradu, o klubu, navijačima. Posle tih razgovora mi je bilo lako da donesem odluku - jasan je 29-godišnji momak koji je pre nedelju dana ozvaničen kao treća letnja akvizicija vicešampiona Srbije.

Da nisu samo saveti bili presudni, svedoče naredne reči Andradea, koje govore o mnogo ranijem upoznavanju sa klubom, u kojem će po slovu ugovora igrati naredne godine.

- Gledao sam u prenosu onaj derbi kada je Rikardo dao gol, na stadionu Partizana. Čoveče, pa ono je ludnica, to je nešto što bi svaki igrač poželeo da doživi u karijeri. Voleo bih da zaslužim poštovanje "grobara" kao što je to slučaj sa Rikardom. Sjajni su navijači, vatrena je atmosfera koliko sam mogao da vidim na snimcima. Ni u Azerbejdžanu, ni u Bugarskoj nema ništa slično.

Razvojni put tamnoputog veziste donekle je sličan Rikardovom, bar u onom delu koji se odnosi na portugalske "epizode".

- Počeo sam već sa sedam godina u rodnoj zemlji. Oduvek sam sanjao da postanem profesionalni fudbaler. Kao i svim klincima u mojoj zemlji, prvi cilj je bio odlazak u Portugaliju. Ipak, tamo je bilo teško isplivati na površinu. Promenio sam mnogo klubova, u prvoj ligi je posebno teško doći do samopouzdanja. Ne volim da se prisećam tog perioda.

Naredna stanica u inostranstvu je predstavljala pun pogodak.

- U Bugarskoj sam sazreo i kao igrač i kao čovek. To je za sada najbolje iskustvo u karijeri, da sam znao kako će biti, i ranije bih otišao. Počeo sam kao krilo i vremenom sam se isprofilisao na mestu centralnog veznog, iako sam u Karabagu povremeno igrao po krilu.

Jedna od najboljih preporuka za dolazak u Partizan stigla je iz sezone 2021/2022.

- Bio sam u najboljoj postavi Lige konferencija prošle sezone i među pet najboljih igrača. Najveći kvalitet mi je to što sam timski igrač. Uvek i sve je kod mene podređeno uspehu tima.

Upravo poslednja rečenica opravdava Andradeov stav o željama i ambicijama vezanim za lični učinak.

- Nisam sebi postavljao neke individualne ciljeve. Želim da tim uspe da ostvari sve što je planirano. Lični pečat bi predstavljao neku vrstu bonusa. Rikardo je imao neverovatnu sezonu, nadam se da će takav biti i u novoj.

Na kraju i fina "muzika za uši" svakog navijača.

- Moram da radim, da se namećem, oko toga nemam ni najmanju dilemu. Osećam se dobro, biću sigurno spreman do početka sezone i uvek i u svakoj prilici ću razmišljati samo o tome da ekipa ostvari ciljeve koji su pred nama - zaključio je Andrade.

GOL NA DEBIJU

POBEDA, odličan utisak i debitantska "recka" Patrika Andradea u drugom kontrolnom meču Partizana na pripremama u Sloveniji. Spartak iz Trnave je samo u prvih pola časa fudbala parrao timu Ilije Stolice, a kada se mreža prvi put zatresla sve je bilo kristalno jasno - 3:0 (2:0).

Kontrolisali su crno-beli zbivanja na terenu praktično od početka meča, ali je sve do 37. minuta izostao konkretan učinak pred golom Slovaka. Prvi šut u okvir gola posle grešaka štopera protivnika Kvinsi Menig je smestio u levi gornji ugao. Nekoliko trenutaka pre kraja prvog dela igre Fejsa je dubinskom loptom pronašao Lutovca, a ovaj u maniru klasičnog napadača glavom duplirao prednost svog tima. Za kompletan utisak se postarao Andrade u 58. minutu preciznim udarcem s pet-šest metara, na majstorsku asistenciju Filipa Holendera. I pre toga je internacionalac sa Zelenortskih ostrva smirenošću i pravovremenim rešenjima u manevru pokazao da bi mogao da predstavlja ozbiljno pojačanje za Partizan.

- Od Andradea dobijamo ono što nam je trebalo, srećniji sam zbog toga što je odlično primljen u grupi - istakao je trener Ilija Stolica posle utakmice. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju