KRAJ POSTUPKA PROTIV PREDSEDNIKA PSŽ-A: "Današnja presuda je u potpunosti ispravna i opravdana"

Novosti online

24. 06. 2022. u 18:24

PREDSEDNIK Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi oslobođen je danas optužbi za korupciju na Federalnom vrhovnom sudu u Švajcarskoj, a zajedno sa njim, u odvojenom procesu, za isto delo oslobođen je i bivši generalni sekretar FIFA Žerom Valke.

КРАЈ ПОСТУПКА ПРОТИВ ПРЕДСЕДНИКА ПСЖ-А: Данашња пресуда је у потпуности исправна и оправдана

FOTO: EPA

Francuz je prethodno bio osuđen na 11 meseci zatvora i kaznom od 20.000 švajcarskih franaka, ali su te kazne poništene.

Optužbe za koje je Valke bio pod teretom izrečene su zbog prodaje TV prava na utakmice Svetskog prvenstva u vreme dok je ovaj funkcioner bio visokopozicioniran u Svetskoj fudbalskoj federaciji.

Al Kelaifi, koji obavlja i funkciju predsednika Udruženja evropskih klubova i član je izvršnog komiteta UEFA, bio je pod sumnjom da je uticao na Valkea da počini kriminalno delo, ali su optužbe protiv obojice za to delo odbačene.

Na saslušanju održanom u martu, tužioci su tvrdili da je Valke prihvatio smeštaj u jednoj vili u Italiji koju mu je platio Al Kelafi.

Predsednik PSŽ je i čelnik medijske BeIN grupe, a zauzvrat Valke je toj firmi prodao TV prava na prenose utakmice Mundijala.

Sudsko veće se saglasilo da je Valke dobio "neopravdanu prednost" od Al Kelaifija, ali je ipak odlučeno da to nije bilo ključno da se utiče na FIFA.

Sud je procenio da FIFA svakako ne bi mogla da dobije bolji ugovor za TV prava od onog koji je dogovoren.


Advokat Nasera Al Kelaifija, Mark Bonant izjavio je kako je presuda ispravna.

- Današnja presuda je u potpunosti ispravna i opravdana. Posle nemilosrdne šestogodišnje kampanje tužilaštva, koje je na svakom koraku ignorisalo i osnovne činjenice i zakon, naš klijent je, još jednom, drugi put, potpuno oslobođen svih optužbi. Godine neosnovanih i fiktivnih optužbi, kao i stalnih kleveta su se dva puta pokazale kao potpuno nepotkrepljene -  izjavio je Bonant.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista