ORLOVI PORAZOM OTVORILI LIGU NACIJA: Holand presudio Srbiji na Marakani (FOTO)

O. M.

02. 06. 2022. u 19:24 >> 22:42

ORLOVI su porazom počeli treću sezonu Lige nacija. Jedan gol Erlinga Holanda odlučio je pobednika na stadionu Rajko Mitić sa koga Norveška nosi sva tri boda.

ОРЛОВИ ПОРАЗОМ ОТВОРИЛИ ЛИГУ НАЦИЈА: Холанд пресудио Србији на Маракани (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

Uspeli su više od jednog časa igre da sačuvaju prednost gostujući fudbaleri, iako je Srbija u drugom delu bila mnogo bolji rival.

A igra Srbije u prvom delu nije mogla da zadovolji ni selektora ni navijače. Nije Norveška bila toliko dobra, stvorili su samo dvfe prilike, obe Holand - onu iz koje je postigao jedini gol na meču i nmekoliko minuta ranije još jednu kada je prebacio gol.

Srbija nije uradila ni toliko, 45 minuta bez makar poluprilike za gol.

Stvari su se promenile od starta drugog dela, ali samo po pitanju igre, nažalost ne i rezultata koji je ostao do kraja isti kao u tom 27. minutu kada je Holand  zatresa mrežu.

Selektor Stojković je uspeo izmenama da podigne nivo igre, ali je nedostajala realizacija, što je potvrdio i Sergej Milinković Sabvić u izjavi posle meča.

- Zaslužili smo barem bod, imali smo dosta prilika u drugom poluvremenu. Moramo da radimo na realizaciji - rekao je posle utakmice SMS za Arenu sport.

Treba reći da je bilo i nekoliko spornih situacija a sve su Račkovski i VAR presudili u korist Norvežana: Sumnjiva pozicija Pedersena u trenutku kad je uposlio Kinga koji je asistirao Holandu za gol, pad Tadića u petercu Norveške posle kontakta, potencijalno igranje rukom igrača Norveške u svom šesnaestercu... 

U drugoj utakmici grupe 4 Lige B Švedska je savladala selekciju Slovenije koja je naredni rival orlova. Taj meč igraće se na stadionu Rajko Mitić u nedelju od 20.45.

Strelci za Šveđane bili su Forsberg iz penala u 39. i Koluševski u 88. minutu.

Tekstualni prenos utakmice Srbija Norveška mogli ste da pratite na portalu novosti, a evo kako je to izgledalo:

DRUGO POLUVREME

90+3 - Eraković je ubacio dubinsku loptu u srce šesnaesterca Norveške, za nju su se u vazdušnom duelu borili Tadić i dva defanzivca Norveške. Opet su tražili penal navijači, ali nema ništa od toga. Poljak je odsvirao kraj meča.

Pet minuta će se igrati u nadoknadi vremena.

90' - Jedna od poslednjih prilika za izjednačenje propala je iako je Tadić uputio upotrebljiv centaršut iskosa sa leve strane posle faula nad Pavlovićem.

85'- Korner za Srbiju izborio je Živković. To je 12. udarac iz ugla za orlove, dok gosti nisu izveli nijedan. Ipak, računaju se golovi a ne korneri pa Norvešku pet minuta plus nadoknada deli od pobede na "Rajku".

83' - Odličan centaršut Radonjića, loptu je sa glave Mitrovića skinuo defanzivac Norveške. Ona je u nastavku pogodila Pedersena veoma blizu ruke, a sa tribina su se začuli povici navijača koji traže penal!

80' - Ne odustaje Srbija. Pokušavaj uorlovi da prebacivanjem težišta napada proiju čvrstu odbranu gostiju, lai za sada bez rezultata.

77' - Prošao je Radonjić po levom krilu, stvorila se gužva ispred gola u kojoj je jedan igrač Norveške, kako se čini igrao rukom. VAR je presudio da penala još jednom nema.

75' - Iz igre izlazi zbog lakše povrede Veljković, a ulazi mladi štoper Crvene zvezde Eraković. ovo je njegov debi u nacionalnom timu.

68' - Izmena i to trostruka u Srbiji. Umesto Lazovića, Kostića i Lukića ulaze Živković, Radonjić i Grujić.

67' - Strelac jedinog gola u dosadašnjem delu utakmice Erling Holand, napušta igru, zameniće ga Torbi.

61' - Žuti karton zaradio je Aleksandar Mitrović posle prigovora. Tražili su orlovi penal posle pada Tadića, ali Račovski je neumoljivo dosudio gol-aut.

58' - Novi korner Tadića sa leve strane i opet je pokušao Mitrović, ali pravo u ruke Nilanda.

56'- Čuda čini Niland na golu Norveške u ovim trenucima. U nekoliko sekundi tri puta je sačuvao mrežu.

51' - Pokušao je sada Lazović po desnom krilu, ali je otišao predaleko pa je lopta izašla u gol-aut.

49'- Novi napad Srbije, Jović i Mitrović su pokušali, do lopte nije stigfao Tadić, ali osetna je promena u igri orlova već u uvodnim minutima drugog dela.

48' - Tadić je izveo korner sa leve strane, loptu je na drugoj strativi primio Mitrović i šutirao ali je izblokiran i to je novi korner za orlove. U nastavku je pokušao i Kostić iz daljine, bezuspešno.

46' - Igrači su izašli na teren, a od starta drugog poluvremena za Srbiju će igrati Jović umesto Gudelja. Baca sve karte u napad Piksi! S druge strane, Sedlok je zamenio Kinga.

Norveška zasluženo vodi posle prvih 45 minuta. Holand je iskoristio drugu priliku koja mu se ukazala i pokazao malobrojnoj publici na stadionu Rajko Mitić zašto će od naredne jeseni predvoditi napad Mančester sitija. 

S druge strane, Srbija je u jednom periodu imala jalovu inicijativu, bez prave prilike za gol. TReba očekivati da selektor Stojković u poluvremenu malo promeša karte.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+3 - Korner sa leve strane izborili su orlovi posle prodora Kostića, ali ništa od novog napada. Gudelj prekršajem nad Kingom sprečava kontru.

45' - Igraće se još tri minuta.

42' - King je pokušao sa distance, posle kontre koju je poveo Berg, ali nema promene rezultata.

39' - Prete sada Norvežani preko Edegarda, ali je njegov prodor zaustavio cna ivici kaznenog prostora Milenković.

37'- Nastavlja se pritisak orlova koji su sve bliže izjednačenju. Pokušao je atraktivno Mitrović makazicama.

33' - Dobar napad Srbije. Pokušali su naši reprezentativci da iskoriste istrčavanje Nilanda, ali Sergej nije uspeo da zahvati loptu. U nastavku akcije centaršut Kostića, udarac glavom Mitrovića, ali je bio neprecizan.

27' - Vodi Norveška! Holand je zatresao mrežu, usledili su zvižduci sa poluprazne Marakane, pa provera VAR, ali gol je priznat.

18' - Holand je izašao sam ispred Vanje Milinković-Savića, ali nije se snašao najbolje novi napšadaš Mančester sitija.

12' - Prilika za Srbiju! Dobro su kombinovali naši reprezentativci, izblokiran je pokušaj Sergeja sa ivice kaznenog prostora.

8' - Probija po desnoj strani Eljunusi i centrirao u centar kaznenjog prostora, lai je reagovao Milenković.

3' - Prvi žuti karton na utakmici. Upisan je Aursnes zbog igranja rukom čime je prekinuo obećavajući napad za orlove.

1' - Počela je utakmica, prvi napad imali su gostujući fudbaleri.

Intonirane su himne i svakog trenutka očekuje se početak utakmice.

Liga nacija, 1. kolo

SRBIJA - NORVEŠKA 0:1

(27' Holand)

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Pavel Račkovski (Poljska)

SRBIJA: V.Milinković Savić – Milenković, Veljković (od 75. Eraković), Pavlović – Lazović (od 69. Živković), Gudelj (od 46. Jović), Lukić (od 69. Grujić), Kostić (od 69. Radonjić) – S.Milinković Savić, Tadić – Mitrović.

NORVEŠKA: Niland – Pedersen, Strandberg, Estigard, Meling – Aursnes (od 75. Tortsved), Edegard, Berge (od 75. Deli) – Eljunusi (od 88. Riarson), King (od 46. Serlot), Holand (od 67. Torzbi).

Ovo takmičenje ima višestruku važnost za našu reprezentaciju. Pre svega, poslužiće selektoru Draganu Stojkoviću za uigravanje tima i taktike za prvi zimski Mundijal.

Druga bitna stvar je što će pobednici grupa u Ligi B vrlo verovatno obezbediti mesto u prvom šeširu na žrebu za naredno Evropsko prvenstvo, a sasvim izvesno i mesto u baražu za ovo takmičenje ukoliko se direktno ne plasiraju.

Konačno, pobednici grupa će ostvariti promociju u A ligu, koja garantuje utakmice sa reprezentacijama iz samog vrha evropskog fudbala, poput Francuske, Nemačke, Portugalije, Španije, Engleske...

Uoči meča

Ovi rivali sastali su se u baražu kvalifikacija za prošlo Evropsko prvenstvo, a Srbija je tada bila uspešnija pre nego što je eliminisana od Škotske.

- Norveška je tim koji će svakako biti nezgodan i težak, tu apsolutno nemam dilemu. Imaju nekoliko igrača vrhunske klase. Zaboravili smo Lisabon i sve što je iza nas, to je prošlost. Zanima nas samo budućnost i ovi izazovi sa Norveškom, Slovenijom i Švedskom. Strategiju baziramo na timskom duhu i meni imponuje kada vidim da igrači pokazuju solidarnost i na terenu i van njega. To me čini srećnim. Bez obzira na naporne sezone, vidim koliko im je stalo da istrče na teren, da ispoštuju dogovor, taktiku i da gore od želje da nastave sa pobedama u dresu državnog tima - rekao je selektor Dragan Stojković u najavi meča.

Piksi juče nije želeo da objavi sastav, iako ga je imao u glavi, ali nešto više od sat pre početka susreta i on i kolega sa klupe vikinga Solbaken objavili su imena 22 igrača koji će početi meč na "Rajku":

Srbija: V. Milinković-Savić, Milenković, Veljković, Pavlović, Lazović, Kostić, Lukić, Gudelj, S. Milinković-Savić, Tadić, A. Mitrović.

Norveška: Niland, Pedersen, Strandberg, Ostigard, Meling, Odegar, Orsnes, Berge, Eljunusi, Haland, King.

Selektor Norveške Stale Solbaken kaže da nikako nije želeo Srbiju za protivnika u Ligi nacija, ali da duele sa "orlovima" vidi kao priliku za revanš zbog poraza u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo.

Sve u svemu, na našem najvećem stadionu nas očekuje uzbudljiva utakmica, a ovde možete da vidite prognoze kolega iz Tipa za ovaj meč.

BONUS VIDEO - Andrea Pirlo u Beogradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)