MBAPE JE PRAVI GAZDA: Kilijanu ugovor od 300 miliona evra, bira trenera i saigrače

ODISEJA je završena, saga okončana, neizvesnost doživela kraj. Kilijan Mbape (23) ostaje u Parizu.

МБАПЕ ЈЕ ПРАВИ ГАЗДА: Килијану уговор од 300 милиона евра, бира тренера и саиграче

Foto: AP

Supertalentovani momak iz pariskog predgrađa Bondi, pomerio je granice fudbalskog nestrpljenja. Mesecima su trajali njegovo premišljanje, medijska nagađanja, menadžerska pregovaranja. Na kraju, presekla je ponuda kluba u kom je i do sada igrao.

Odluka je u Gradu svetlosti dočekana s oduševljenjem. Mbape je postao heroj, ne samo kluba, već i grada i cele nacije. Tri predsednika, jedan sadašnji, i dva bivša, Emanuel Makron, Fransoa Oland i Nikola Sarkozi, zvali su ga da ga zamole da odluči da ostane i tako doprinese razvoju domaćeg sporta i fudbala. Pitanje "Mbape" bilo je i pitanje prestiža.

Prošle godine, sam je izrazio želju da ode. Nije mu bilo pravo kada ga uprava "svetaca" nije pustila u Real. Ipak, pomirio se sa tom odlukom i pošteno odradio poslednju godinu (ispostavilo se kasnije prvog) ugovora s Parižanima. Kao vrhunac tog angažmana, izabran je za najboljeg igrača francuske Prve lige, treći put zaredom, što nikome do sada to nije pošlo za rukom.

I, kada se očekivalo da konačno ostvari svoj dečački san i pridruži se zemljaku Karimu Benzemi u belom madridskom dresu, kada su ga svi sa "jednom i po nogom" i "devet nožnih prstiju" već videli u prestonici Španije, čitava storija je, poslednjih nedelju dana, dobila sasvim drugačiji obrt.

MADRID BESAN, STIŽE I TUŽBA

I, DOK se u Parizu raduju, Madrid je besan. Španska štampa zamera juče Mbapeu što je neizvesnost produžavao do poslednjeg trenutka i što je razočarao armiju navijača ovog kluba. Predsednik španske Lige Havijer Tebar kritikovao je astronomsku cifru koju je PSŽ ponudio Mbapeu i poručio da je to "uvredljivo za fudbal". Najavljena je i tužba zbog načina na koji pariski klub troši i ulaže novac.

Šta je navelo Mbapea da promeni odluku (osim, možda, molbe francuskih predsednika, što je malo verovatno)? Mnogi će reći - novac. I biće izvesno u pravu. Pročulo se da je PSŽ bukvalno utrostručio Realovu ponudu! "Kraljevski klub" je na sto stavio 100 miliona evra prilikom potpisivanja ugovora, a predstavnici "svetaca" čak 300.000.000! Uz to, navodno će u Parizu dobijati i godišnju platu od 100 miliona evra, dok su u Realu mogli da plate od 25 do 60, tokom pet ponuđenih godina. Tačne cifre nisu izašle u javnost, ali je jasno da se radi o transferu veka. Katarski vlasnici su ostanak Mbapea uzdigli na nivo svog primarnog zadatka. Nisu pitali šta košta. Iza sebe imali su dve države. Teško da bi i uspeli, da nije tako.

Foto: AP

 

Uz novac, Mbape je dobio i druge fantastične uslove. Dobro obavešteni izvori prenose da je dobio odrešene ruke kao neprikosnoveni lider tima. Pitaće se oko svega, od audio-vizuelnih autorskih prava, do odabira trenera i saigrača. Imaće neku vrstu uloge koju je svojevremeno Mesi imao u Barseloni. Biće, jednostavno, "sve i svja". Takvu ponudu retko ko je mogao da odbije.

Vlasnici su uspeli i da ga ubede u projekat obnovljenog PSŽ, koji bi sa novim trenerom, i ojačanim igračkim kadrom (još!), krenuti u konačno osvajanje Lige šampiona, koja je u Parizu postala fudbalska opsesija broj jedan.

Objavljeno je istovremeno i da je Kilijan Mbape sam poslao poruku predsedniku Reala Florentinu Perezu da mu saopšti odluku da ostaje u Parizu.

- Informišem vas da sam odlučio da ostanem u PSŽ-u. Želim da vam se zahvalim zato što ste mi ponudili mogućnost da igram za Real iz Madrida, klub čiji sam fan bio još kao dete. Nadam se da razumete moju odluku. Srećno u finalu Lige šampiona - navodno je pisalo u njoj.

Foto: AP

 

Perez mu je, kažu, džentlmenski i glatko odgovorio:

- Žalim zbog onoga što se dogodilo poslednjih dana. Oni su srušili snove koje ste imali od vašeg detinjstva. Želim vam sve najbolje.

Te želje će mu biti potrebne u nameri da jednom konačno sa Parižanima podigne najviši pehar u evropskom klupskom fudbalu.

BONUS VIDEO: Piksi dobitnik zlatne povelje FS Republike Srpske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo