"MOLITE SE ZA NAS!" Brazilski asovi "zarobljeni" u Kijevu, mole za pomoć, žele što dalje od Ukrajine

Novosti online

24. 02. 2022. u 15:42

NAJNOVIJE vesti iz Ukrajine, a i Rusije, dovele su do panike kod pojedinih sportista koji se nalaze u Kijevu, odakle žele da pobegnu što dalje.

МОЛИТЕ СЕ ЗА НАС! Бразилски асови заробљени у Кијеву, моле за помоћ, желе што даље од Украјине

Twitter / _marcus_alves

Grupa brazilskih fudbalera koji igraju u ukrajinskim klubovima apeluje da im se odmah pomogne da napuste tu državu nakon što su tenzije sa Rusijom eskalirale, a predsednik Ukrajine Valadimir Zelenski uveo vanredno stanje.

Brazilci iz kijevskog Dinama i Šahtjora iz Donjecka su u zajedničkom video-obraćanju zatražili da im se pomogne da se evakuišu iz Ukrajine.

Oni se nalaze u jednom hotelu u Kijevu i među njima je i Žunior Moraeš, Brazilac koji je dobio ukrajinsko državljanstvo i 11 puta je igrao za svoju novu zemlju.

On je, zajedno sa ostalima, tražio od vlasti zemlje u kojoj su rođeni da im pomognu, što pre.

- Svi naši prijatelji i članovi porodice čekaju rešenje. Unutar hotela smo. Molite se za nas, poručio je Moraeš na Instagramu.

Kako prenosi RT, novinar Artur Kvezada je citirao i ove reči pomenutog fudbalera:

- Situacija je očajna. Molim vas da ovaj snimak podelite, da dođe do naše (brazilske) vlade. Granice su zatvorene, ali i banke. Nema goriva, biće i nestašice hrane, nema novca. Mi smo se okupili i želimo da napustimo Ukrajinu.

Ranije ove sedmice, u utorak, ukrajinska Premijer liga je zaustavljena na bar mesec dana. Njen možda i najpoznatiji član Šahtjor iz Donjecka, koji već godinama dovodi brazilske talente, stvoren je u gradu koji nosi ime iste one oblasti u kojoj se dešavaju sukobi, usled kojih se i izmestio pa svoje mečeve igra u Kijevu.

Podsetimo, konflikt je dramatično eskalirao ovog meseca jer su dve autonomne oblasti u Donbasu tvrdile da ih granatiraju ukrajinske snage. Ove nedelje, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin najpre je zvanično priznao nezavisnost ta dva regiona, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, a onda je u četvrtak naredio vojnim snagama Rusije da uđu u te oblasti.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici su to osudili, iako je Moskva rekla da su jedini ciljevi zaštita lokalne populacije, ali i demilitarizacija Ukrajine i proterivanje nacističkih elemenata iz nje.

Ukrajina je, posle vojne intervencije Rusije koja je počela ovog četvrtka u ranim jutarnjim satima, i to kroz više pravaca, uključujući i vazdušne i kopnene snage, zvanično prekinula diplomatske odnose sa Rusijom, a svoj vazdušni prostor je zatvorila za civilni saobraćaj, što onemogućava i pomenute brazilske fudbalere da bilo kakvim letom odu iz glavnog grada Ukrajine. Dan ranije, a naročito po početku vojnih dejstava u četvrtak, primećeno je ogromno povećanje saobraćaja u Kijevu jer hiljade ljudi napušta prestonicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere