TENISKI ŠOK! Novak Đoković izgubio od autsajdera u Dubaiju

D. N.

24. 02. 2022. u 18:08 >> 18:02

NOVAK Đoković nije uspeo u svojo nameri da nastavi sa uspesima na ATP turniru u Dubaiju - u četvrtfinalu ga je savladao 123. teniser sveta, Jirži Veseli.

ТЕНИСКИ ШОК! Новак Ђоковић изгубио од аутсајдера у Дубаију

Tanjug/AP

Čeh je pobedio Noleta u dva seta, sa 6:4, 7:6(4) i tako prekinuo san srpskog asa da se u svom prvom takmičarskom nastupu u 2022, godini koja je počela njegovom deportacijom iz Australije, domogne trofeja.


Veseli je, po svim parametrima osim jednog bio autsajder: izvan sto najboljih je na svetu, izgubio je osam od 11 dosadašnjih ATP četvrtfinala koje je igrao, uključujući tri prethodna, a više je bio poznat po razočaranjima nego podvizima u "belom sportu", iako mu se predviđala blistava budućnost.


Onaj parametar koji nije nimalo autsajderski glasio je "Jirži Veseli je u ovaj meč ušao sa boljim učinkom od Novaka Đokovića u njihovim međusobnim duelima2, Jer, u jedinom dosadašnjem meču, u Monte Karlu 2016, pobedio je Noleta sa 6:4, 2:6, 6:4. Ali, od tada je prošlo baš mnogo vremena, pa se mislilo da će silno motivisani srpski teniser nastaviti silovito svoj pohod kroz Dubai i preko ove prepreke. Od toga "lako će(mo), međutim, nije bilo ništa.

Tanjug/AP


Đoković je u prvom setu muku mučio sa servisima rivala, a još više - sa svojim drugim. Osvojio je svega četiri poena u 14 situacija kada je morao drugi put da servira i... To je bio glavni razlog što je poklekao tada.


U drugom setu je, ipak, problem bio drugačije prirode. Đoković jeste podigao nivo svoje igre, ali ne i dovoljno za teniski izuzetno nadahnutog rivala. Jer, ono što je levoruki Jirži Veseli radio, naročito bekhend udarcima, nije bilo nimalo naivno. Štaviše, toliko su fascinantni bili neki njegovi potezi, da im je i Nole aplaudirao. 


Ipak, imao je Nole svoje šanse. I na 5:3 za rivala, Đoković je došao do brejk lopte, koju nije iskoristio. I na 5:4, kada je Veseli servirao za pobedu, Novak je imao 15:40, pa tek tri, četiri minuta kasnije napravio brejk. 


Ipak, kada se podvukla crta, a ona je na red došla u taj-brejku, ispostavilo se ono što je malo ko očekivao pre početka meča: bolji jeste pobedio, ali bolji ovoga puta nije bio Novak Đoković.

Izgubio je i meč, a od sledeće sedmice i prvo mesto na ATP listi.

Tanjug/AP

Što se tiče Jiržija Veselog, on će u polufinalu igrati protiv Denisa Šapovalova, koji je u dva seta, sa 7:6(4), 6:3, eliminisao Rikardasa Berankisa. Drugi polufinalni par čine Hubert Hurkač i Andrej Rubljov.

KRAJ! Đoković - Veseli 4:6, 6:7(4)

6:6 - Auh, kakav gem... Đoković je odlično parirao izvrsnim servisima i možda još boljim bekhendima Jiržija Veselog, ali čak i to što mu je u jednom trenutku rival poklonio poen za 30:30, kada se činilo da sledi lagan smeč, nije pomoglu Noletu da dođe do brejk šanse, time i prilike da brejkom osvoji set. Nekadašnji juniorski prvak Australijan opena je "pogađao šta je hteo", a Đoković na kraju prejako poslao lopticu, pa će taj-brejk odlučiti kome će pripasti drugi set. Ako ga osvoji Nole, igraće se treća deonica, u suprotnom - Čeh će pobediti.

6:5 - Neverovatan meč, zaista. Đoković se taman osokolio posle napravljenog brejka, a Veseli se razgoropadio. Iznova je Čeh vodio (i sa 0:30), došao potom i do brejk prilike, ali je Đoković uspeo da odličnim prvim servisom preokrene rezultat. Ponovo Đoković vodi, a serviraće sledeći njegov rival, sa željom da se domogne taj-brejka. Podsetimo, pre samo 5-6 minuta Veseli je servirao za pobedu.

5:5 - Brejk Đokovića! Servirao je Veseli za pobedu, ali je naišao na izvrsne poteze Noleta. Izgradio je Đoković 15:40, pa se usled dva fantastična servisa došlo do izjednačenja. Ali, kada je i treći put došao do brejk prilike, Novak nije hteo to da ispusti. Uz ozbiljan pogled ka loži, u stilu "Nije ovo još gotovo", "proslavio" je Đoković brejk kojim je produžio ovaj meč u kome će on sledeći servirati.

4:5 - Đoković osvaja servis gem bez izgubljenog poena. Ali, sledeći servira Čeh, i to za pobedu.

3:5 - Kakva šteta... Probao je Đoković da odmah uzvrati posle doživljenog brejka, imao je jednu priliku da "oduzme servis" rivalu, ali kada je ona ispuštena, Veseli se razmahao. Za tili čas je preokrenuo rezultat i došao na gem od pobede. To će, za sada, Đoković probati da spreči svojim servisima.

Jirži Veseli na meču protiv Novaka Đokovića na ATP turniru u Dubaiju / FOTO: Tanjug/AP

3:4 - Brejk Veselog! Auh, kakav gem... Do 15:15 se činilo da je sve kako i treba da bude po Novaka, a onda je napravio dvostruku servis grešku, čime je njegov rival poveo. Usledio je potom jedan srećan trenutak po Veselog, lopticom je pogodio sajlu koja drži mrežu, time je let loptice naglo bio usporen, pa je Đoković, i pored nagle promene smera trčanja izveo udarac - koji, nažalost, nije bio precizan. Nedugo zatim, svoju dobru igru Jirži Veseli je krunio poenom za brejk. Na dva gema je od pobede. I serviraće sledeći.

3:3 - Izuzetno brza podloga odgovara češkom teniseru čiji razorni servisi i dalje prave prilične probleme novaku. Đoković je uspeo da osvoji jedan poen zahvaljujući svojim dobrim "riternom", a na 40:15 za suparnika sledeći poen Nole je osvojio nateravši suparnika da pogreši. Dalje od toga Novak nije mogao, jer je Veseli serijom fantastičnih bekhenda naterao i Đokovića da mu aplaudira, jer je pogađao baš sve što je želeo. Iako se srpski as veoma trudio, u odbrani je činio prava mala čuda, na kraju ga je "matirao" smeč sa mreže.

3:2 - Sjajan, sjajan gem Đokovića. Kao i prvi u ovoj deonici, servis-gem bez izgubljenog poena. Na "nuli" je ostavio Čeha i poveo sa 3:2. Čeh će sledeći servirati.

2:2 - Pokušao je Nole da pripreti 123. teniseru sveta, ali... Sve što je uspeo, jeste da priđe na 40:30. Ne i dalje od toga. I dalje bez brejk šansi u drugom setu.

2:1 - Đoković je osvojio još jedan gem, i to uz evidentnu promenu stila igre. Mnogo više "juri" direktne poene, ne igra previše agresivno, nego se više ne uzda toliko u "stajaću pozadi i pobediti ga dugim razmenama udaraca", već malo podiže nivo ofanzivnog nastupa, tera rivala na više kretnje i dolazi do sve većeg broja direktnih poena. Sa tri nova, uključujući lepu bekhend dijagonalu za kraj gema, došao je do 2:1.

1:1 - Šteta... Imao je Nole 0:30 na servise rivala, pa dozvolio da se Jirži Veseli razmahne, osvoji najpre tri poena u nizu, a nakon dvostruke servis greške, Čeh je naterao Novaka na dva kiksa i uspeo da dođe do izjednačenja u gemovima.

1:0 - Savršen servis-gem Đokovića na početku druge deonice. Bez izgubljenog poena. Baš ono što mu je trebalo posle onakvog prvog seta.

0:0 - Počeo je drugi set, servira Novak Đoković

Statistika prvog seta 

Đoković je u prvom setu ubacio za njega skromnih 60% prvih servisa (21/35), a iako je osvojio 71% poena (15/21), uzeo je svega četiri poena od svojih 14 drugih servisa. I, tu i leži ključ onakvog ishoda uvodne deonice. Veseli je dobio 69% poena na svoj prvi servis, a čak 70% na drugi.

4:6 - Set za Jiržija Veselog! Momak koji je 123. na ATP listi je uspeo da osvoji prvu deonicu meča sa najboljim teniserom na svetu. Ako ćemo iskreno, sasvim zasluženo, jer nije toliko Novak loše igrao, koliko je briljirao Čeh. Čeka ozbiljan, baš ozbiljan posao Đokovića u nastavku meča!

Novak Đoković tokom meča sa Jiržijem Veselim na ATP turniru u Dubaiju / Foto: Tanjug/AP

4:5 - Vrlo, vrlo zanimljiv gem. Nije trajao previše dugo, oko četiri minuta, ali ga je Novak dobio posle dva izuzetno izgrađena poena nakon što je semafor pokazivao 30:30. Čeh je bio na dva poena od osvajanja seta, ali moraće za to da servira, pošto se novom (trećem) brejku nije približio više od toga.

3:5 - I dalje ne nalazi Novak rešenja za igru rivala. Čeh je izgubio samo jedan poen u svom servis gemu, prvom posle novog brejka koji je napravio. Veseli na gem od osvajanja seta. Ali... Nole sledeći servira.

3:4 - Brejk Veselog! Nastavlja češki teniser da iznenađuje. Novaka, pre svega. Fantastična vraćanja Đokovićevih servisa omogućili su mu i vođstvo od 0:15, i preokret sa 30:15 do prve brejk lopte, a iako je Nole nju uspeo da spase, nije i sledeću. Zaista, impresivno izdanje 123. igrača s ATP liste koji, podsetimo, u karijeri nikada nije izgubio od Đokovića. Istina, igrali su samo jednom, ali tada je Novak izgubio od Veselog (2016, Monte Karlo). Što je najgore po Đokovića (i živce njegovih pristalica), bolje trenutno igra njegov rival. Pre svega - preciznije.

3:3 - Ne da se Jirži Veseli. I on je sada izgubio samo jedna poen u servis gemu, baš kao njegov suparnik u prethodnom. Nerešeno je, na polovini prvog seta.

3:2 - Ekspresno završen servis-gem Novaka Đokovića, u kome je naš as, uz samo jedan izgubljeni poen, za nepuna tri minuta došao do svoje prve rezultatske prednosti u meču.

2:2 - Brejk Đokovića! Nije se dugo radovao Veseli svojoj prednosti. Čim je Novak malo konsolidovao svoju servis-igru, bilo je to kao injekcija samopouzdanja i za ono što je usledilo. A usledio je napad na servise rivala, naročito posle 30:30. I... Jirži Veseli nije imao šta da traži posle tako i toliko raspoloženog "svetskog broja 1". Sada sve kreće ispočetka.

1:2 - I pored toga što je Čeh sjajnim forhendom poveo u novom Noletovom servis gemu, Đoković je zaigrao fantastično posle toga. Osvojio je tri poena izvanrednim udarcima s osnovne linije, potom malo rizikovao, želeći da pri vođstvu od 15:40 atraktivnim poteom osvoji gem, ali ono što nije uradio tada - uradio je u sledećoj razmeni udaraca i "upisao" se na semafor posle 12 minuta igre.

0:2 - Duge razmene udaraca s osnovne linije, i to posle odličnih servisa Veselog, uglavnom su se završavale poenima za češkog tenisera. Zapravo, sve ih je osvojio, osim jednog. A poslednji u gemu je bio as.

0:1 - Brejk Veselog! Nije počeo meč dobro po Novaka. Za tili čas je gubio sa 15:40, pa iako se igrom s osnovne linije domogao izjednačenja, napravio je dve greške i izgubio servis gem.

16.11 - Meč je počeo!

16.07 - Veseli je odabrao da najpre prima servise, tako da će Noletovim početnim udarcima krenuti ovaj meččim se završi zagrevanje, koje se polako privodi kraju.

16.00 - Akteri izlaze polako na teren. Sledi predstavljanje, bacanje novčića kojim će se odlučiti ko prvi servira, ond akratko zagrevanje i... oko 16.10, najkasnije 16.15 počeće susret srpskog i češkog tenisera.

Uoči meča

Nole protiv ogromne većine aktivnih tenisera ima pozitivan učinak kada se radi o međusobnim duelima, ali ne i protiv ovog Čeha.


Veseli je njihov jedini dosadašnji meč rešio u svoju korist, bilo je to 2016. u Monte Karlu, kada je u tri seta dobio Novaka (6:4, 2:6, 6:4). Međutim, situacija je sada prilično drugačija.


Đoković je u Dubai stigao posle australijske drame, proterivanja iz zemlje u kojoj je grend slem rekorder, pa mu je ovaj turnir prvi takmičarski nastup u 2022. i prilično je motivisan da pokaže svetu - da je i dalje najbolji na svetu.


Jeste 28-godišnji Jirži Veseli i sam osvojio Australijan open, kao junior 2011, bio te godine i najbolji mladi teniser sveta, ali problemi sa formom bili su i ostali takvi da je trenutno 123. na ATP listi. Kada je o četvrtfinalima turnira reč, izgubio ih je osam od 11 odigranih, uključujući i tri poslednja.


Pa opet, ume on i te kako da pokaže svoj potencijal, što je osetio bivši svetski broj 3, Marin Čilić, a i prošlonedeljni šampion iz Dohe, a "već viđeni" Noletov rival, Roberto Bautista Agut, koji takođe nije osvojio ni set protiv Čeha.


Đokoviću je ovo jubilarno deseto četvrtfinale turnira u Dubaiju, samo jednom mu se desilo da nije preskočio tu prepreku, i to kada je na svom debiju davne 2007. u ovoj rundi nadmetanja naleteo na Rodžera Federera.


Nole je pokazao zavidnu formu u dva prethodna nastupa, dobio je i Lorenca Musetija (6:3, 6:3) i Karena Hačanova (6:3, 7:6(2)), a želi da sa trijumfima nastavi.


Ko je sledeći rival Đokvića ili Veselog?


Pobednik ovog duela će u polufinalu turnira u Dubaiju igrati protiv boljeg iz meča u kome se šesti nosilac, Denis Šapovalov, sasstaje sa Rikardasom Berankisom. 

BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio