MILORAD VUČELIĆ: "TITULA BITNIJA OD PEHARA U EVROPI" Predsednik Partizana sumira rezultate u 2021. i najavljuje planove za novu godinu

M. BLAŽIĆ

03. 01. 2022. u 10:00

GODINA koju smo ispratili pre tri dana je mnogima i u brojnim sferama života bila sinonim za nešto što ne bi trebalo da se ponovi. Ali, kada je Fudbalski klub Partizan u pitanju, malobrojni su oni koji rade u klubu ili navijaju za crno-bele koji bi želeli da nova 2022. donese značajnije izmene.

МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ: ТИТУЛА БИТНИЈА ОД ПЕХАРА У ЕВРОПИ Председник Партизана сумира резултате у 2021. и најављује планове за нову годину

FOTO: M. Vukadinović

Na domaćoj sceni je Partizan ostao bez trofeja u prethodnoj sezoni, u novoj sigurno korača ka povratku oba u klupske vitrine, uz 40 pobeda na 45 odigranih utakmica u kalendarskoj godini u dva domaća takmičenja.

Kada se svemu tome doda uspešan debi u novom evropskom takmičenju, Ligi konferencija, i obezbeđeno proleće, jasno je zašto se u klupskim kancelarijama na severnoj tribini fudbalskog doma Partizana traži sve ono što je viđeno od početka leta do kraja godine, jer se nesumnjivo radi o najuspešnijoj polusezoni u istoriji kluba.

Predsednik Partizana Milorad Vučelić, u razgovoru za "Novosti", u prvi plan stavlja učinak nacionalnog tima u prethodnoj godini, uz neskriven ponos što okosnicu reprezentacije koja je preko moćnih Portugalaca stigla u Katar, čine igrači proizvedeni u fudbalskoj fabrici u "Zemunelu".

- Na nedavnoj ceremoniji prilikom dodeljivanja nagrada najboljima u 2021. pokrenula se priča o tome da bi Partizan i Crvena zvezda trebalo da imaju ponekog reprezentativca na Svetskom prvenstvu u Kataru. Rekao sam Piksiju: "Znaš kako ti inače imaš sedam Partizanovih igrača u reprezentaciji, kad bi pozvao još jednog ili dvojicu, to bi bila cela ekipa". Tu je, naravno, nastao smeh.

NEMA 

većeg priznanja od SEDMORICE "ORLOVA" IZ NAŠE ŠKOLE

Ono što Vučeliću predstavlja dodatnu satisfakciju je to što je većina tih momaka stasala u crno-belom dresu za vreme njegovog mandata.

- Samo iz vremena ove uprave su tu petorica: Milenković, Lukić, Pavlović, Vlahović i Živković, dok su Mitrović i Radonjić bili u klubu pre nas. To mi je najdraže iz perioda koji je iza nas, nema većeg priznanja i zadovoljstva. Ne sumnjam da će biti još naših talenata u reprezentaciji i posle Katara. Pokazalo se da kad Srbija postiže dobre rezultate postiže ih i Partizan. Reprezentacija je iznad svega, najvažniji su rezultati nacionalnog tima, pa tek onda klupski.

UVREDE SMETAJU IGRAČIMA

IMAO je Partizan i pored odličnih rezultata i ove jeseni problema sa negativnom energijom koja je povremeno stizala sa tribina.

- Ti povici sa tribina meni lično ne smetaju, ali to smeta igračima. E zato mi to smeta. Nije mi jasno kako neko može od prvog minuta detetu da viče "izađi napolje". To traje već 20 godina kod nas, to je veoma, veoma ružno. Uglavnom su te kritike usmerene ka našoj deci, igračima iz škole. To je stvarno nešto neverovatno ružno, deluje strašno i na decu koja dolaze na stadion da navijaju.

Učinak ekipe u novoj sezoni Superlige je nešto što se čekalo godinama, pa su tako jesenje počasti vraćene u Humsku posle punih sedam godina.

- Moje drugo zadovoljstvo je naravno vezano za prvo mesto na kraju polusezone sa pet bodova prednosti. To nije ostvareno ni zbog čijeg peha, nego zato što smo najbolji. Postoji čitav niz parametara koji to pokazuju - najviše datih, najmanje primljenih golova, broj osvojenih bodova. I naša škola na čelu sa Vanjom Radinovićem radi zaista izvanredno. To je sistematičan rad, uvek iz toga izađu talenti.

HOĆEMO TERENE, NE LIVADE

INFRASTRUKTURA je i dalje nešto što ne služi na ponos srpskom fudbalu.

- Veliki problem koji imamo u srpskom fudbalu su tereni. Fudbal mora da se igra na terenima, ne na livadama. Stadioni moraju da se grade, ali i tereni moraju da se obnavljaju. Kad zagazimo u ove zimske dane, to su takmičarske utakmice u neregularnim uslovima. Ne odgovara to nijednom u klubu, a druga je stvar to što neko iz toga izvlači prednosti. Jedino probleme sa terenom nemaju TSC, Voždovac i Metalac.

Ne beži prvi čovek kluba od pohvala na račun trenera koji je bio glavni pokretač pozitivnih trendova tokom prvog dela sezone.

- Moram da izdvojim Stanojevića. Pre njega je to radio Marko Nikolić, koji je maksimalno koristio svakog igrača, pravi ratnik. Bilo je posle trenera koji su bili i opušteni i ovakvi i onakvi, sa brojnim drugim interesovanjima pored fudbala. Stanojević je jedan neviđen posvećenik. On drži stalno u pripremi 20 igrača, što mu je bilo dosta i zamerano, čak sam i ja to činio. A da je on drugačije radio, mi bismo imali sunovrat na kraju jeseni, posle nekoliko povreda bitnih igrača.

FOTO: M. Vukadinović

- Stanojević se troši do krajnjih granica. Užasno se emotivno investira, a pored toga je sjajan trener, mnogo zna. Svaki posao mora da se radi sa strašću, on to ima, energetski se preliva u igrače. On je "duboki Partizan", imamo divan odnos, vrlo sam zadovoljan njime. Ja sam shodno mojim godinama zadužen za unošenje mira, a on je tu za bure i oluje.

Pogled sa vrha posle niza godina, logično, menja i perspektivu gledanja na ono što sledi.

- Mi smo favoriti, u to nema sumnje, mnogo toga od nas zavisi. Mislim da se suđenje dosta popravilo, nekih primedaba će biti uvek, ali nema više grešaka koje rešavaju utakmice. Obećanje koje je predsednik Srbije dao na kraju sezone još nije zaboravljeno.

Klupska kasa i dalje ne predstavlja faktor stabilnosti, ipak, ne donosi ni ozbiljne stege.

FOTO: M. Vukadinović

- Uvek je teška finansijska situacija, ali sve redovno plaćamo. Sve je isplaćeno i igračima i zaposlenima u klubu sa poslednjim danom prethodne godine.

Partizan je jesen završio bez poraza na domaćoj sceni.

- Imali smo poraze od Flore, Genta, Santa Klare, nerešeno sa Proleterom. Ne nameravamo da gubimo, ali nas rekorderstva te vrste ne interesuju, važno je samo ostvarenje ciljeva. Mnogo je dobro za ligu to što je Zvezda gubila bodove od Radnika, u tom smislu je dobro i što mi nismo dobili Proleter, iako naravno nikome od nas u klubu ne može da bude drago.

STANOJEVIĆ 

JE "DUBOKI PARTIZAN",  imamo divan odnos

Priznaje Vučelić da u poslednje vreme mnogo lakše doživljava sve stresove koji su neminovnost tokom utakmica.

- Kako je došao Stanojević, proredio sam sa pilulama, na tome sam veoma zahvalan njemu i igračima. Uvek imam pred utakmicu neku tabletu za smirenje. Teško preživljavam sve što se dešava na terenu, nekako baš volim ove kada na vreme povedemo 2:0 ili 3:0.

U prvom delu godine sledi borba za tri trofeja, a za prvog čoveka kluba ne postoji dilema.

- Ne bih menjao titulu za pehar Lige konferencija, mnogo mi je važniji trofej u prvenstvu. Tu nemam nikakvu dilemu - jasan je u zaključku Vučelić.

VAR pomaže

UVOĐENjE VAR tehnologije je nešto za šta su se u Humskoj zalagali godinama i u novoj sezoni su konačno dočekali "premijeru".

- VAR je podigao regularnost, može se i sa njim grešiti ili komandovati. Ljudi koji su spremni da se brukaju, mislim na sudije, sada već nije mala bruka, sada je drastična, vidljiva za sve.  Ako se obrukao, mora to da povuče posle snimka. Nismo mi profesionalni ni u drugim sferama života, a kamoli u suđenju, teško ćemo se nekada osloboditi pristrasnosti.

Sramno suđenje mlađim timovima

NOVA tehnologija je popravila sliku u seniorskoj konkurenciji, ali je, po Vučelićevim rečima, ogroman problem i dalje prisutan u mlađim kategorijama.

- Gledao sam snimak utakmica mlađih selekcija, sramota je kako se tamo sudi. Često flagrantno greše, nekvalifikovano, namerno da je to sramota. Ta deca dolaze na sportski teren kao borilište pravde. Oni možda i vide da je takav život, ali očekuju da na sportskom terenu sve bude pošteno. To govorim pouzdano na osnovu bar desetak utakmica.

BONUS VIDEO - Delegacija Partizana na FSS Zlatnoj lopti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri