SRBIN DOŠAO PO TITULU: Radovan Vujanović, tvorac šampionskog projekta austrijske ekipe LASK

Z. ĆOROVIĆ

26. 12. 2021. u 11:00

NAJBOLjI klub u prvoj fazi novog evropskog takmičenje, Ligi Konferencija, po svim parametrima je LASK iz Linca. Austrijanci su osvojili najviše bodova (16), ostvarili najbolju gol razliku (+11) i kao prvi u Grupi A direktno se plasirali u osminu finala takmičenja, gde bi mogli da dočekaju naš Partizan. Naravno, ukoliko u plej-ofu crno-beli nadvise i eliminišu prašku Spartu.

СРБИН ДОШАО ПО ТИТУЛУ: Радован Вујановић, творац шампионског пројекта аустријске екипе ЛАСК

FOTO: Privatna arhiva

LASK je u septembru izabrao novog sportskog direktora - Srbina Radovana Vujanovića (39), izuzetno zanimljivog čoveka i fudbalskog funkcionera, koji u svojoj dobitnoj kombinaciji pokušava da spoji našu pamet i snalažljivost sa nemačkim mentalitetom.

Njegov koncept je bio najkonkretniji jer je uverio čelnike kluba da LASK ima kapacitet da u naredne četiri godine postane šampion Austrije!

- Živim u Lincu od 2012. godine sa suprugom i troje dece, uspešno sam igrao tri sezone za LASK do 2015. Pre dolaska na ovu funkciju bio sam direktor u jednom manjem klubu i u jednoj firmi. Edukovao sam se, pripremao godinama za ovaj veliki i lep izazov. Moj koncept je bio izuzetno ambiciozan jer sam do detalja isplanirao kako da LASK osvoji titulu i kup u nekoj od naredne četiri godine. Trenutno je ovde Salcburg neprikosnoven, ali sam siguran da će se i njemu desiti da malo posustane i to će biti naša prilika - kaže Vujanović u razgovoru za "Novosti".

Zacrtani planovi nisu plod bujne mašte, već po Vujanoviću imaju snažno pokriće.

- LASK je veliki klub u Austriji, ima bogatu tradiciju, finansijski je zdrav. Samo mi i Salcburg nismo tražili pomoć države koja je svima ostalima popunjavala 70 odsto budžeta zbog krize izazvane koronom. Pravimo novi stadion, biće sagrađen do februara 2023. i moći će da primi 20.000 gledalaca. Biće jedna od najlepših i najfunkcionalnijih arena u Evropi. Mislim da imamo ogroman potencijal, najveći smo klub u našoj pokrajini, brojni sponzori su uz nas. Poslednjih pet godina ostvarili smo dobre rezultate u u Evropi i sada smo 47. na rang-listi UEFA. Naša akademija radi kvalitetno i iz nje stalno izlaze odlični mladi igrači. Ovde je fudbal u ekspanziji, austrijska Bundesliga je po koeficijentu osma po jačini u Evropi...

Biće teško u skorijoj budućnosti preskočiti Salcburg koji je sa mladim timom ove sezone hit Lige šampiona.

- Sistem po kojim radi Red Bul Salcburg fenomenalno funkcioniše, njihova akademija redovno izbacuje i afirmiše sjajne mlade igrače, tako da nije slučajno što je i Haland tamo imao sjajnu odskočnu dasku. Ne razmišljaju o budžetu, dominiraju na svim poljima. Međutim, verujem u svoj rad, imam odlične saradnike, u klub dovodim ljude koji razmišljaju kao ja. LASK će sigurno napredovati i biti u vrhu, a kada dobijemo novi stadion, imaćemo podršku naših navijača i bićemo spremni da napadnemo Salcburg i Rapid. Svako jutro kad ustanem, krenem na posao sa tim ciljem. Već sam 21 godinu u inostranstvu, naučio sam šta je nemačka disciplina. Ulažem ogromnu ljubav u to što radim, volim grad, klub, sve mi paše i verujem da ćemo napraviti istorijski uspeh.

Bio bi spektakl sa Partizanom

LASK je u kvalifikacijama Lige konferancija deklasirao Vojvodinu (1:0 u Novom Sadu, 6:1 kao domaćin), a Vujanović bi voleo da u osmini finala za rivala dobije Partizan.

- To me i ovde u Austriji mnogi pitaju, šta bi se desilo ako se sastanemo sa Partizanom. To bi bio spektakl, za mene kao Srbina u Austriji to bilo baš lepo. Mi igramo napadački fudbal, sa puno presinga i navijači bi sigurno uživali. Pratim srpski fudbal, drago mi je da Zvezda poslednjih pet godina uspešno igra Evropu, da je Partizan sada prezimio. Uz fantastičan uspeh reprezentacije, ovo je bila jako lepa godina za srpski fudbal - naglašava Vujanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)