POTOP POSLE FERGUSONA: Junajted bez šampionske titule punih osam godina - od odlaska legendarnog Škota (FOTO)

Stefan Rajić

25. 12. 2021. u 18:00

IKONA Mančester junajteda, legendarni trener ser Aleks Ferguson, poslednji put je klub sa "Old traforda" predvodio 12. maja 2013. godine. Tog dana, nebo je plakalo, ali i skoro 75.000 ljudi na stadionu, koji su došli da ga isprate u zasluženu penziju.

ПОТОП ПОСЛЕ  ФЕРГУСОНА: Јунајтед без шампионске титуле пуних осам година - од одласка легендарног Шкота (ФОТО)

FOTO: EPA

Niti jedan navijač "đavola" sigurno nije mogao ni da zamisli da će tmurni oblaci ostati toliko dugo iznad crvenog dela Mančestera, jer je posle Škota nastao potop. Njegovi naslednici ne samo da nisu osvojili trofej Premijer lige, nego svi zajedno klubu doneli tek pet pehara.

Prvi koji je izabran da emulira uspehe iskusnog stručnjaka, i popuni ogromnu prazninu nastalu odlaskom Fergusona, bio je Dejvid Mojes. Glavni argument za njegovo angažovanje nisu bili trofeji u "si-viju", jer ih nema, nego dugovečni staž u Evertonu (2002-2013). "Karamele" je svojevremeno profilisao kao stabilnu ekipu u gornjem domu tabele, koja je katkad umela da se bori za mesta u evropskim takmičenjima. Ipak, junajted je za njega bio prevelik "zalogaj". Osim jednog domaćeg Superkupa i to tog leta 2013, više nije bilo počasti. Čak je i otpušten nekoliko utakmica pre kraja sezone, jer se Mančester nije kvalifikovao za Ligu šampiona, posle dugog niza godina. A i mesta u drugim kontinentalnim takmičenjima bila su pod upitnikom.

FOTO: AP

Sledeći izbor pao je na trenera visokog renomea - Luja van Gala. Ajaksu, Barseloni i Bajernu iz Minhena donosio je velike trofeje, tako da je imao u sebi kulturu pobeđivanja. Poznat kao prek i strog trener, Holanđanin je vrlo brzo ušao u klinč i sa novinarima i navijačima oko toga kako bi trebalo ekipa da izgleda na terenu. Iako je dobio sezonu više poverenja od Mojesa, od njega se očekivalo mnogo više, od jednog FA Kupa. Najveća zaostavština Van Gala na klupi "đavola" ostaće šamar koji je pretrpeo od niželigaškog MK Donsa (0:4), u drugom kolu Liga kupa, ali i to da je imao hrabrosti da gurne u vatru tada anonimnog i talentovanog Markusa Rašforda, kao nekada Tomasa Milera u Bajernu.

FOTO: AP

Kako je junajted ulazio u "crveno" što se prestižnih trofeja tiče, potreban je bio radikalan rez. Boljeg čoveka od Žozea Murinja za osvojiti pehare "odmah i sada", tada nije bilo. Iako je, kao i njegov prethodnik poznat kao čovek koji ima "bubice", tako se za Portugalaca znalo da se nijednom klubu nije zadržao duže od tri sezone. "Specijalni" nije uspeo da opravda svoj nadimak na "Old trafordu" i zaustavi zahuktalu mašineriju Pepa Gvardiole iz plavog dela Mančestera u pohodu na Premijer ligu. Ono čime se Murinjo može podičiti, je to da je napravio iskorak na evropskoj sceni. Osvojen je pehar Lige Evrope 2018. Ipak, sindrom treće godine bio je koban. Na sredini sezone Junajted je zaostajao za liderom 19 poena, dok je atmosfera u svlačionici postajala sve toksičnija, te je "posebni" svoju misiju završio sa tri pehara (LE, Liga Kup i Komjuniti šild).

FOTO: AP

Obnova porušenih temelja "Teatra snova" data je u ruke Oleu Gunaru Solskjeru, kao privremenom rešenju. Ni on iza sebe nije imao bogatu trenersku karijeru (Molde i Kardif). Norvežanin je za razliku od ostalih bio bivši igrač "đavola", i poznavao je DNK kluba. Pri tome se i hvalio kako je vodio beleške sa treninga Fergusona. Pod njegovom komandom Junajted je proigrao, i brzo je ubedio vlasnika Eda Vudvorda da mu skine prefiks "v. d". Kako je vreme odmicalo, polako je postajalo sve jasnije da u njemu ne postoji kapacitet za vođenje Mančester junajteda. Solskjer će ostati upamćen kao jedini, koji u post Fegusonovoj eri nije oplemenio trofejnu salu "đavola". 

FOTO: AP

Naslednici

DEJVID MOJES 2013 - 2014.

LUJ VAN GAL 2014 - 2016.
ŽOZE MURINjO 2016-2018.
OLE GUNAR SOLSKJER 2018-2021.
RALF RANGNIK 2021- 

FOTO: AP

Trofeji od 2013/2014 

PREMIJER LIGA 0

FA KUP 1
LIGA KUP 1
SUPERKUP ENGLESKE 2
LIGA ŠAMPIONA 0
LIGA EVROPE 1

Sa Rangnikom fale golovi

DOLAZAK Ralfa Rangnika je trebalo da unese novu energiju u redove Junajteda, ali se to zasad nije dogodilo. Ono što najviše brine navijače engleskog velikana je nedostatak golova, jer su Ronaldo i drugovi na tri utakmice pod palicom Nemca, tek tri puta tresli mreže rivala. Na debiju 5. decembra je savladan Kristal palas (1:0), usledio je remi sa Jang bojsom u Ligi šampiona (1:1), pa trijumf nad Noričom (1:0). U ponedeljak je na redu gostovanje Njukaslu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!