"TITO NAS JE NATERAO!" Asovi Zvezde i Partizana trebalo je da se prezivaju skroz drugačije

Novosti online

20. 12. 2021. u 15:19

JOSIP Broz Tito je "krivac" što naša dva veoma poznata fudbalera znamo pod prezimenom koje, zapravo, uopšte nije bilo njihovo porodično.

ТИТО НАС ЈЕ НАТЕРАО! Асови Звезде и Партизана требало је да се презивају скроз другачије

Foto Arhiva

To je u intervjuu za "Kurir" otkrio Boško Đurovski.

Boško i Milko bili su nadaleko čuveni u jugoslovenskom fudbalu 80-ih godina prošlog veka. Milko je možda bio veća zvezda, ali je Boško i te kako bio uspešan.

Jer, za razliku od njegovog brata koji je igrao najpre za beogradske crveno-bele, pa zablistao u Partizanu, Boško je u Crvenoj zvezdi nastupao 11 sezona, triput joj je bio trener, dve godine vodio makedonsku reprezentaciju.

U pomenutom intervjuu on je otkrio ovo o porodičnom prezimenu.

- Izvorno prezime moje porodice je bilo Stojanović, po majci Petrović. To prezime Stojanović nosio je moj deda Nikola. Ali, kada su moji otišli u Makedoniju, onda su se dešavale neke stvari… Kako to da ti objasnim… Takvo je neko vreme bilo… Tito i njegovi saradnici vršili su pritisak na narod da se uzima prezime po nekom pretku i da se dodaje -ski na kraj, umesto -ić. Moj pradeda se zvao Đura i onda su po njemu moji prihvatili prezime Đurovski - otkrio je Boško Đurovski.

Boško Đurovski / FOTO: N. Paraušić

Tome je dodao i da mu je otac rođen u Beogradu, ali je početkom Drugog svetskog rata prešao u današnju Severnu Makedoniju.

- Samo je stric ostao u Beogradu. Moj deda Nikola bio je heroj iz Prvog svetskog rata, rođen je 1892. Čovek koji je prešao Albansku golgotu sa srpskom vojskom. Nažalost, ja kao dete nisam mnogo zapitkivao o tome, a u to vreme se o Prvom svetskom ratu više ćutalo nego pričalo. Žao mi je što ne znam više pojedinosti o tome.

Otkrio je i zanimljiv detalj za dedu: nije voleo fudbal. 

- Imao je vinograd, imao neki svoj svet. Kad sam mu rekao da idem za Beograd da igram fudbal, on mi je rekao: ‘Šta će ti to? Bolje da ti kupim harmoniku, pa ti na Kalemegdanu sviraj i uzimaj pare!’ Njemu je to ostalo od pre rata, jer se tako dobro živelo u predratnom Beogradu - istakao je Boško Đurovski.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (13)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!