FIFA MENJA FUDBAL IZ KORENA! Tektonska promena stupa na snagu, ovo će promeniti mnogo toga

D. N.

17. 12. 2021. u 13:47

FEDERACIJA međunarodnih fudbalskih saveza (FIFA) rešila je da se ozbiljno uhvati u koštac sa jednim od gorućih problema ovog sporta.

ФИФА МЕЊА ФУДБАЛ ИЗ КОРЕНА! Тектонска промена ступа на снагу, ово ће променити много тога

Tanjug/AP

Samo u 2021. godini, koja je još uvek u toku, fudbalski menadžeri su zaradili 500,8 miliona američkih dolara za svoje usluge u posredovanju za prelaske igrača iz jednog kluba u drugi klub, ali sve to se dešavalo uz ne baš savršenu kontrolu tokova novca.

Sada će se to iz korena promeniti.

Portal "Novosti" je rešio da vam kroz tri tačke prikaže šta se trenutno dešava, gde su problemi i koje nove propise FIFA uvodi:

Ogroman obrt novca


Kako je FIFA saopštila, u 2021. godini je kroz postojeći "Transfer kontrolni sistem" (TMS) "prošlo" 17.945 prelazaka fudbalera u novi klub, a od toga je 3.545 igrača, odnosno 19,8% od svih koji su obavili transfere, imalo bar jednog zastupnika koji je od tog prelaska zaradio.


Evropski klubovi su dali 95,8% novca od pomenutih 500,8 miliona dolara koje su zaradili menadžeri igrača, a najviše su uzeli oni "agenti" koji su poslovali s engleskim klubovima (133,3 miliona dolara), te italijanskim (73,5), španskim (34,8), francuskim (30,3) i portugalskim (29,3 miliona dolara).

Mbape i Nejmar, dva najplaćenija fudbalera u istoriji - 180 i 222 miliona evra / Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, dok je u vreme pandemije koronavirusa smanjena ukupna količina novca potrošena na transfere (2020. je zabeležen pad od čak 23,4% u odnosu na prethodnu godinu, a 2021. dodatnih 13,9% u odnosu na 2020), to se uopšte nije "prenelo" i na zarade menadžera - oni su u 2021. čak zaradili i za 0,7% više nego u 2020. godini.


FIFA je pre nekoliko meseci objavila da su fudbalski posrednici zaradili čak 3,5 milijarde dolara u minuloj deceniji, pa je sada rešila da uvede malo veći red u kontrolu protoka novca.
Trenutna situacija


Do 2015. godine nije postojao nijedan pravni akt FIFA kojim se reguliše rad fudbalskih menadžera koji posreduju u prelascima igrača iz jednog kluba u drugi klub, ali i kada je uveden pomenuti "Transfer kontrolni sistem" (TMS), stvari su i te kako umele da se izmaknu kontroli.

Zarade menadžera od prodaje fudbalera / Foto: FIFA


Jer, dok su i pored uvođenja TMS-a rasle zarade menadžera iz godine u godinu, dešavalo se da se ne plaća ni dovoljno ni, po propisima, na vreme matičnim klubovima fudbalera.

Tačnije, ta "kompenzacija za treninge", koja je postala obavezna uz uvođenje TMS-a, ostavljena je na volju klubovima koji su trebali da plate onim manjim.

Iako su zarade menadžera rasle, uplate trening-kompenzacija to nisu "pratile" već su padale / Foto: FIFA

Događalo se stoga da su bogati postajali fudbalski sve jači, neki zbog pojačanja, drugi zbog zarade od prodatih igrača, a oni koji su te fudbalere stvarali od najmlađih dana - često čak ni propisane "mrvice" nisu dobijali kako treba.

Novine u vezi sa transferom


Imajući u vidu sve navedeno, FIFA je rešila da od 2022. godine uvede sledeće promene, od kojih je četvrta najveća i najvažnija, naglašavajući pritom da se "oko novih propisa već dogovorila sa svim relevantnim faktorima u fudbalu, uključujući i predstavnike igrača":


1. Obavezno licenciranje - svaki fudbalski menadžer koji planira da bude posrednik u transferima moraće da se na poseban način, ali i uz posebne uslove, licencira kod FIFA kako bi dobio dozvolu da i dalje radi, ili da počne da obavlja ovaj posao;


2. Uvođenje "maksimalne zarade" - FIFA će propisati koliko će iznositi maksimalan procenat koji fudbalski menadžer može da zaradi od transfera nekog igrača (još uvek nije odlučeno tačno koliko, očekuje se da će biti poznato početkom 2022. godine). Time će se sprečiti da neko "poseduje", recimo, "polovinu nekog igrača", odnosno da od kluba u koji nekog fudbalera dovede zahteva, ugovorom kakvih je dosad umelo da bude, da mu pripadne npr. 50 odsto zarade od narednog transfera. FIFA planira da to drastično smanji. Ne u nekom tačnom iznosu novca, već u smislu maksimalnog procenta koji od transfera može da zaradi menadžer.


3. Ograničavanje "višestrukog zastupanja igrača" - FIFA želi da se prestane sa praksom da jednog igrača prilikom transfera zastupa ogroman broj fizičkih ili pravnih lica, koji se svi "ugrade" u transfer određenim procentom. Koliko će tačno biti dozvoljeno "menadžera po jednom igraču" biće poznato početkom 2022. godine.


4. Uvođenje "čistilišta" - FIFA je odlučila da najveća promena vezana za transfere bude posebno, od svetske kuće fudbala nezavisno telo, tzv. "Čistilište" kroz koje će prolaziti sav novac koji se bude uplaćivao za transfere fudbalera. Time bi trebalo da se zaustavi i plaćanje "ispod ruke" i odugovlačenje sa plaćanjem trening-kompenzacija matičnim klubovima, jer je plan da kada jedan klub kupi igrača od drugog, ne daje direktno novac klubu koji prodaje fudbalera, već pomenutom "Čistilištu", gde se sve evidentira, objavljuje javno, pa se novac prosleđuje gde treba - i klubu koji je prodao igrača, i određeni, limitirani procenat njegovom zastupniku ili zastupnicima, ali i određeni procenat matičnom klubu kome pripada pomenuta trening-kompenzacija.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna