NOĆ SILNIH REKORDA: Dušan Vlahović zaludeo Italiju, ovo nije viđeno još od Gabrijela Batistute

D. N.

31. 10. 2021. u 21:30

DUŠAN Vlahović ispisuje nove stranice istorije italijanskog fudbala. I to kako.

НОЋ СИЛНИХ РЕКОРДА: Душан Влаховић залудео Италију, ово није виђено још од Габријела Батистуте

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Majstorije koje je srpski golgeter izvodio na meču Fiorentina - Specija, a dao je čak tri gola, oduševile su fudbalsku javnost na Apeninskom poluostrvu. I šire.

No, kada se o Seriji A radi, nije tu bilo samo razloga za oduševljenje, već i za neke priče o rekordima.

Evo samo nekih od podataka koje su objavili tamošnji mediji posle Srbinovih bravura:

  • Dušan Vlahović je jedan od samo tri fudbalera Fiorentine koji su dali bar 23 gola u jednoj godini, otkako se po tri boda dobijaju za pobedu. Prethodno su to uradili Gabrijel Batistuta (23 puta je bio strelac 1998.), te Luka Toni (24 pogotka 2006.)
  • Vlahović, koji je za klub dao 25 golova u 2021. godini, jedan je od samo dvojice takvih igrača u istoriji Fiorentine. Do danas je to uspeo samo Kurt Roland Hamri, koji je 27 puta bio strelac u kalendarskoj 1960, a 25 puta godinu dana ranije
  • Naš reprezentativac je prvi igrač Fiorentine od 1999. i Batistute koji je u jednoj godini više puta dao tri gola na nekom meču. I slavni Argentinac tada, i Vlahović 2021, ostvarili su po dva het-trika.
  • Sa 25 prvenstvenih golova u ovoj kalendarskoj godini, Vlahović je treći najbolji strelac evropskog fudbala, kada se radi o najjačim ligama: Ispred njega su Robert Levandovski sa 36, Erling Haland sa 26, a iza njega Karim Benzema sa 24 i Lionel Mesi sa 23.

FOTO: AP

Dušan Vlahović

Na sve to, protiv Specije je imao sledeći učinak: 39 kontakta s loptom, šest šuteva - i to svi u okvir gola, kreirana jedna velika šansa za saigrače, tri ključna dodavanja, jedan uspešan dribling iz dva pokušaja i četiri dobijena duela od pet borbi za posed lopte.

U ovoj sezoni, Vlahović je dao osam pogodaka u Seriji A (po jedan Torinu, Udinezeu i Kaljariju, dva Atalanti, a tri Speciji).

Dao je i dva u italijanskom Kupu (oba Kozenci), dok je strelac za Srbiju bio najpre u prijateljskom meču protiv Katara, a onda je u mundijalskim kvalifikacijama zatresao mrežu Luksemburga, za minimalnu pobedu "orlova", te dva puta i Azerbejdžanu, u trijumfu naše nacionalne selekcije od 3:1.

Ukupno, 14 golova na 17 ovosezonskih utakmica.


BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!