LEGENDARNI FRANCUZ O HORORU U NJUKASLU: Bio sam mrtav 12 minuta, morali da mi polome pet rebara

Novosti online

18. 10. 2021. u 09:40

VIKEND u Premijer ligi nažalost je obeležila scena sa “Sent Džejms Parka”, gde je jednom navijaču morala da se ukaže pomoć nakon što je kolabirao.

ЛЕГЕНДАРНИ ФРАНЦУЗ О ХОРОРУ У ЊУКАСЛУ: Био сам мртав 12 минута, морали да ми поломе пет ребара

Foto: AP

Uz pomoć navijača, fudbalera i najvažnije lekara njemu se stanje popravilo, a celu tu situaciju iz lože je pratio nekadašnji igrač Njukalsa David Žinola.

Francuz, koji je u karijeri igrao za Njukasl, 2016. godine doživeo je srčani udar nakon utakmice. On je naglasio koliko je važno da prisutni znaju kako se oživljava čovek kome je neophodno pružanje pomoći.

- Važno je da prvi čovek reaguje, koliko god je potrebno, čekajući da se pojavi neko sa defibrilatorom. Hirurg koji me je operisao i koji mi je ugradio četiri baj-pasa mi je rekao: "Ja ti nisam spasao život, život ti je spasao čovek pored tebe koji te je oživljavao" - rekao je on.

Žinola je otkrio da je te 2016. godine 12 minuta bio nesvestan.

- (Bivši fudbaler) Frederik Mendi i ti momci su naučili kako to da rade, oživljavali su me 12 minuta. Ja sam bio mrtav 12 minuta. To je bitno, jer se u suprotnom ošteti mozak. Čak i ako vam posle spasu srce, sa takvim oštećenjima mozga ne može da se preživi - istakao je on.

Francuz je naglasio da je potrebno da se prilikom reanimacije bude grub i da se ne osvrće na to što je moguć lom kostiju. Jednostavno, to je neizbežno.

- Slomili su mi pet rebara pritiskom, a bitno je da neko bude tu da vas zameni, jer je to jako težak posao. Jako je bitno da pritisak bude jako snažan, nije bitno ako nekome polomite rebra. To je ključno, ne smete se plašiti - naglasio je Žinola u važnoj poruci.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a