DRAMA, PA RADOST! Srbija slavi čudesnog Vlahovića, sledi "finale" sa Ronaldom i Portugalcima!

Novosti online

12. 10. 2021. u 15:12 >> 22:39

FUDBALSKA reprezentacija Srbije je savladala Azerbejdžan sa 3:1 (1:1) u veoma zanimljivom, a na momente i dramatičnom meču pretposlednjeg kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

ДРАМА, ПА РАДОСТ! Србија слави чудесног Влаховића, следи финале са Роналдом и Португалцима!

FOTO: M. Vukadinović

Junak pobede bio je Dušan Vlahović, koji je dao prva dva gola (za 1:0 i 2:1), a pritom i izborio jedanaesterac za "orlove", koji su u 45. minutu doživeli šok, usled primljenog pogotka zbog velikog kiksa golmana Predraga Rajkovića. Konačan rezultat, sedam minuta pre kraja, iz jedanaesterca je postavio Dušan Tadić.

Ovim trijumfom, izabranici selektora Dragana Stojkovića dočekuju 14. novembar i poslednji meč, s prvakom Evrope, Portugalijom, sa 17 bodova, dok Kristijano Ronaldo i saigrači imaju jedan bod manje, ali i meč manje.

Tri dana pre utakmice sa "orlovima", šampioni kontinenta (koji su danas dobili Luksemburg sa 5:0) će gostovati Republici Irskoj, pa sa Srbijom odlučivati ko će biti pobednik grupe i direktno se plasirati na Mundijal, a ko će kao drugoplasirani morati u baraž.

Foto: AP

Dragan Stojković Piksi


Što se meča s Azerbejdžanom tiče, Piksi je rešio da prilično "promeša karte". U odnosu na nedavnu utakmicu s Luksemburgom, u startnoj postavi nije bilo Strahinje Pavlovića (menjao ga Stefan Mitrović), nije bilo u veznom redu ni Gudelja, Đuričića i Tadića, kao ni Aleksandra Mitrovića u napadu, a šansu od prvog minuta su dobili Grujić, Lukić, Lazović i Luka Jović, koji su sa Rajkovićem, Veljkovićem, Nastasićem, Milinkovićem Savićem, Kostićem i Vlahovićem čini jedanaestorku.


I, njoj je prilično dobro išlo, jer su se šanse stvarale (i stative u dva navrata pogađale - Vlahović, pa defanzivac Hagverdi), a i stiglo se do vođstva: u 28. minutu je pomenuti Haghverdi shvatio da ne može da zaustavi Dušana Vlahovića nikako drugačije do povlačenjem s leđa, a kako je to uradio u svom kaznenom prostoru, dosuđen je penal.
Svoj prvi gol na meču napadač Fiorentine je postigao tada, ali drugi je doneo daleko veću radost. Jer, u međuvremenu se desio veliki kiks.


Kada se očekivao kraj prvog poluvremena, golman Predrag Rajković je poželeo da predribla jednog igrača rivala, to je uspeo, ali je lopta počela da mu beži. I, umesto da je šutne kako zna i ume, krenuo je da dribla i drugog suparnika, ali se tu preračunao. Loptu su osvojili Azerbejdžanci, a Mahmudov, neometan, poravnao rezultat.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predrag Rajković


Ipak, nije se dugo posle predaha čekalo na novu radost među srpskim ljubiteljima fudbala. Igrao se 52. minut kada je Milinković Savić uputio udarac a golman Magomedalijev je loptu skrenuo ka prečki. Kako se ona odbila od nje u korner, u nastavku je došlo do vođstva "orlova": 


Lazović je posle kornera odlično šutirao sa 20-ak metara, golman rivala na kratko odbio loptu, a ka njoj prvi dotrčao Vlahović i vratio prednost Piksijevoj ekipi.

FOTO: M. Vukadinović

Radost fudbalskih reprezentativaca Srbije


Briljirao je u tim momentima naš 21-godišnji napadač, stvorio još tri šanse u narednih 6-7 minuta, izveo i atraktivne makazice, ali je Magomedalijev ostao nesavladan, baš kao i kada je rezervisti Aleksandru Mitroviću odbranio zicer.


Ipak, odlični golman gostiju je matiran još jednom, i to nakon što je njegov saigrač Medvedev igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a Dušan Tadić, koji je šansu dobio s klupe za rezerve, savršeno izveo jedanesterac - poslao je loptu u gornji desni ugao, dok je nemoćni čuvar mreže ostao na svom mestu.

FOTO: M. Vukadinović


Time je počela da spušta zavesa na ovu uzbudljivu fudbalsku predstavu, u kojoj je Srbija izvela čak 22 udarca, od čega devet u okvir gola, a nema sumnje da nas istinski spektakl tek čeka - i to 14. novembra u Lisabonu.

Evo i kako je protekla utakmica Srbija - Azerbejdžan uz prenos iz minuta u minut na portalu "Novosti":

 
KRAJ: Srbija - Azerbejdžan 3:1!

90+1' - Igraće se još pet minuta sudijske nadoknade vremena.

90' - Čak 14 šuteva je imala Srbija u drugom poluvremenu ovog meča, a 22 ukupno. Od tih 22, devet puta je išla u okvir gola.

90' - Portugal se raspucao, 5:0 protiv Luksembruga...

89' - Dušan Vlahović uz aplauz svih na tribinama stadiona "Rajko Mitić", napušta teren, umesto njega je u igri Nemanja Maksimović. 

88' - Prilično zapaženi Danko Lazović izlazi, Filip Mladenović ga menja.

85' - Nova dobra akcija "orlova", ovoga puta po levoj strani su kombinovali Radonjić i Tadić, ali odbrana Azerbejdžana je uspela da interveniše. Usledio je korner, pa posle njega centaršut ka Mitroviću, ali nije došlo do šuta.

84' - GOL! Dušan Tadić pogađa gornji desni ugao gola Azerbejdžana, golman se nije ni pomerio - 3:1!

83' - Pogodila je lopta u ruku Medvedeva, VAR-sudija je potvrdio odluku Belgijanca s terena. Dušan Tadić izvodi najstrožu kaznu.

82' - Novi penal za Srbiju!

81' - Splasla je ofanziva "orlova". Nisu iskoristili onaj sjajan nalet posle preuzimanja vođstva da ga i uvećaju, pa ostaje nada da će u narednih deset minuta izboriti pobedu koja im je na dohvat ruke.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

77' - U međuvremenu je Portugalija je došla do 4:0 protiv Luksemburga i, uz meč manje od Srbije, utvrdila se na 16 osvojenih bodova pred svoje dve preostale utakmice (u Dablinu protiv Republike Irske, pa 14. novembra u Lisabonu protiv naših "orlova"). Srbija, ako pobedi Azerbejdžance, imaće 17 bodova i taj preostali meč s Portugalcima, aktuelnim prvacima Evrope. Samo pobednik grupe ide direktno na Mundijal, a drugoplasirana selekcija mora u baraž.

DUŠAN SILNI: Ovako je Vlahović postigao drugi gol za Srbiju

75' - Menja i Piksi: Radonjić ulazi umesto Kostića

74' - Trostruka izmena kod gostiju. Nakon što je nedavno u igru ušao Mutalimov (umesto Husejnova), sada su osveženja na terenu Šejdajev, Nurijev i Alasgarov, i to umesto Dadašova, Abdulajeva i Ozobića.

69' - Auuu, kakva odbrana golmana Azerbejdžana! Mitrović je sve uradio školski, izborio se za poziciju, sam bio pred čuvarom mreže gostiju, a ovaj bravuroznom intervencijom sprečio da rezultat postane 3:1!

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

66' - Dušan Tadić ulazi umesto Marka Grujića.

65' - Aleksandar Mitrović menja Luku Jovića.

64' - Opet Vlahović u šansi. I to dvostrukoj! Šutirao je sa 22 metra levicom, golman je jedva odbranio, a naš napadač pritrčao i, sa rivalom "na leđima" - gađao dalji donji ugao i za malo promašio!

63' - Kako igra Dušan Vlahović danas, pa to je - fudbalska umetnost. Probao je sada naš mladi napadač makazicama da postigne gol, a za oko metar je promašio metu. Sjajno izdanje dvostrukog strelca, nema šta.

60' - Sve sigurnije deluje odbrana naše reprezentacije, ali je malo ponestalo kreativnosti na suparničkoj polovini terena, pa se lopta najčešće nalazi blizu centra igrališta.

55' - Nova dobra akcija "orlova", Luka Jović se izborio za poziciju za šut, sam je prošao čuvara na oko 25 metara, stuštio se po levoj strani ali pogodio spoljnu mrežu gola.

Foto: Tanjug

Dušan Vlahović

54' - Auh, kakva prilika za Azerbejdžan! Brzu akciju su organizovali gosti, probili se po desnoj strani, a Abdulajev oprobao udarac. Za pola metra je promašio rogalj gola. Bilo je baš blizu...

53' - Gooool! Dušan Vlahović! Lazović je izvrsno šutirao sa 20 metara, posle kornera, golman na kratko odbio loptu, na nju natrčao naš 21-godišnji špic i doveo Srbiju do novog vođstva!

52' - Prečka! Milinković Savić je oprobao udarac, golman skrenuo loptu i ona se od gornje ivice gola odbila u polje!

50' - Filip Kostić je lepo centirao s desnog krila, Luka Jović je probao glavom da promeni rezultat a loptu je poslao metar pokraj gola. Ostaje 1:1.

Dušan Vlahović na meču Srbija - Azerbejdžan / Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tekst potpisa

48' - Ofanzivno su krenuli "orlovi" u drugi deo meča, došli do (tek) prvog kornera na meču... Nisu ga iskoristili za vraćanje prednosti, ali su osvojili loptu i izborili slobodan udarac s desne strane, gde je fauliran Vlahović. 

46'- Za Srbiju, podsetimo, igraju: Rajković - Veljković, S. Mitrović, Nastasić - Grujić, Lukić - Lazović, Milinković Savić, Kostić - Jović, Vlahović. Za Azerbedžan: Magomedalijev - Medvedev, Hahverdi, Krivocjuk - A. Husejnov, Garajev, Mahmudov, Salahli - A. Abudajev, Dadašov, Ozobić

46' - Počelo je drugo poluvreme. Nema izmena. 

TRENUTAK KOJI JE "ZALEDIO" SRBIJU Predrag Rajković i kiks koji će se pamtiti (VIDEO)

Kraj poluvremena... I to kakav kraj...

45' - Azerbejdžan je izjednačio! Golman Rajković je probao da dribla dvojicu igrača gostiju, prvog jeste prošao, drugog ne, do lopte je došao Emin Mahmudov - i, maltene neometan, zatresao nebranjenu mrežu.

44' - ŽENA JE GLAVNA U KUĆI Bastijan Švajnštajger u transu navija za Srbiju (FOTO)

43'- Nova odlična akcija "orlova"! Grujić je proigrao Lazovića u brzom napadu Srbije, ovaj s desne strane centirao kao Luki Joviću, a naš napadač glavom probao da postigne pogodak. U tome ga je maestralnom intervencijom sprečio golman Azerbejdžana, Magomedalijev. Sjajna akcija, ali i sjajna odbrana, nema šta.

40' - Šta radi Dušan Vlahović... Milina ga je gledati. Petom je probao da proigra Lazovića, zbunio odbranu rivala, ali se ona tren pre nego što je došlo do šuta - konsolidovala i izbacila loptu ka sredini igrališta.

37' - Pokušao je Jović da postigne gol za 2:0 posle odličnog centaršuta Lazovića s desnog krila, ali je golman Azerbejdžana uklizao u poslednji čas i otklonio opasnost. Dobro igraju "orlovi", kako u napadu, tako i u defanzivi.

35' - Pokušava Luka Jović da se vrati u golgetersku seriju, juri po terenu, trudi se, ali još uvek ne ulazi u šanse za pogodak.

31' - Ovim pogotkom našeg mladog napadača, Srbija je, makar privremeno, u ovom trenutku, na tabeli ispred prvaka Evrope, Portugalije. "Orlovi" u ovom času imaju 17 bodova, Portugalci (koji vode sa 3:0 protiv Luksemburga) imaju 16, ali i meč manje. Podsetimo, Ronaldo i drugovi igraće 11. novembra u Dablinu s Republikom Irskom, pa tri dana kasnije u poslednjem kolu kvalifikacija ugostiti Piksijeve izabranike u "biti ili ne biti" meču. Samo pobednik grupe ide direktno na Mundijal, a drugoplasirani tim će morati u baraž.

30' - Gooool! Srbija vodi sa 1:0, Dušan Vlahović je strelac!

Foto: Epa / JULIEN WARNAND

Dušan Vlahović

28' - Penal za Srbiju! Oboren je Dušan Vlahović u polu-kontri, a Hagverdi je za taj start dobio žuti karton. Sa pravom, vukao je za dres i sapleo našeg napadača.

27' - Sve zanimljivija borba na "Marakani". Azerbejdžanci uopšte ne igraju loše kontranapade, štaviše - umalo su matirali Rajkovića, ali je pomoćni sudija naknadno pokazao da se radilo o ofsajdu. Sa druge strane, sudiji Lambrehtsu iz Belgije sve više zameraju naši igrači, jer ih dosta puta rivali vuku - bez kazne.

22' - Solidna kontra "orlova", u kojoj je akciju 2-na-2 Luka Jović rešio da ne završi sam, već vratio loptu unazad, a nekoliko sekundi kasnije Marko Grujić je oprobao udarac sa distance. Ne baš precizno...

20' - Au, kakva šansa za Azerbejdžan. U kontri 4-na-4 lopta je s desnog krila došla do Filipa Ozobića, koji je šutirao sa ivice kaznenog prostora. Naš golman Rajković samo je pogledom ispratio taj brzo izveden udarac, a lopta je prohujala tik pokraj spoljne ivice stative.

17' - Mi smo se mučili da pronađemo rupu u bedemu Luksemburga pre tri dana, a Portugalci, naredni a ujedno poslednji rival "orlova" u ovim kvalifikacijama, za ovih 17 minuta dali su tri gola. Od toga, dva penala je postigao Ronaldo, a potom se u strelce upisao i Bruno Fernandeš. Prvak Evrope je, na trenutnoj tabeli, preuzeo prvo mesto od Srbije - ima 16 bodova, a "orlovi" 15.

16' - Dve velike šanse za Srbiju u svega nekoliko sekundi! Posle visokog centaršuta s levog krila, Lazovićev volej sa ivice peterca golman je jedva odbranio, njegov saigrač iz odbrane s gol-linije potom izbacio loptu, a na nju je natrčao "SMS" - i za 10-20 centimetara promašio mesto gde se spajaju prečka i stativa.

14' - Opet stativa! Kostić se stuštio po levom krilu, probao je da centira, nije baš najsrećnije to uradio jer je Jović bio daleko od lopte, ali je nespretno intervnisao odbrambeni igrač Azerbejdžana Haghverdi i - opet je okvir gola spasao goste!

12' - Stativa! Istina, spoljna ivica, ali... Lepa je to bila akcija "orlova", baš lepa. Milinković Savić je dodao loptu Vlahoviću kroz sredinu, ovaj se pomerio malo u levu stranu i gađao donji ugao, ali je samo pogodio okvir gola.

10' - Novi neuspešan napad naše reprezentacije, ali za to baš i nisu oni krivi - lopta je pogodila sudiju, na oko 20 metara od gola Azerbejdžana, srpski fudbaleri koji su trčali napred su zastali, akcija nije uspela, pa je Sergej Milinković Savić probao sam da se probije po levoj strani, no natrčao je na gužvu...

8' - Dobru priliku za opasan kontranapad imali su "orlovi", brzo su prešli na suparničku polovinu terena, no tu obećavajući situaciju nije najbolje rešio Lazović - poslao je loše dodavanje ka napadačima...

6' - Pokušali su srpski fudbaleri da iznenade rivala prvim dugačkim dodavanjem, no lopta je prejako bila poslata ka Sergeju Milinkoviću Saviću koji se ubacio po levoj strani.

4' - Prilično agresivno igraju naši reprezentativci, a od oštrih startova ne prezaju ni napadači. Jedan takav faul, pred kaznenim prostorom suparnika, napravio je Vlahović.

2' - Ofanzivno su krenuli "orlovi", prvi je pripretio Lazović s desnog krila, a njegov centaršut nije došao do Vlahovića. Ipak, kako presing po celom terenu igraju Piksijevi izabranici, odmah je postalo očigledno s kojom namerom i koliko motivisani su ušli u ovaj duel.

1' - Utakmica je počela!

20.43 - Iako je u pitanju baš bitan meč, svega 6-7.000 navijača došlo je da po kišnoj večeri bodri Srbiju na stadionu "Rajko Mitić".

20.42 - Zagrljeni su i "orlovi". Svi pevaju "Bože pravde", kao jedan.

20.40 - Najpre se intonira himna Azerbejdžana. Gostujući fudbaleri je pevaju zagrljeni.

20.39 - Članovi početnih postava upravo izlaze na igralište najvećeg stadiona u Srbiji.

20.38 - Izlazak naših rezervista na teren:

20.13 - Naši reprezentativci su stigli na stadion "Rajko Mitić". I to nasmejani:

19.22 - Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je baš "promešao karte" za meč Srbija - Azerbejdžan. Evo sastava!

Ilustracija

Dragan Stojković Piksi

18.22 - U poslednjem kolu kvalifikacija, Srbija će gostovati Portugalu 14. novembra od 20.45. Portugalci će do tada odigrati dva meča - večeras sa Luksembrugom, a 11. novembra u Dablinu protiv Republike Irske. 

17.59 - Prelepe scene viđene su na prethodnoj utakmici Srbije u Beogradu. "Orlovi" će i večeras imati podršku škola fudbala i fudbalskih klubova (rad sa decom uzrasta od 6 do 12 godina) širom naše zemlje.

17.07 - U našoj reprezentaciji vlada prilično vesela atmosfera, o čemu svedoči i jedna "krađa":

Uoči meča

Pretposlednji meč u kvalifikacionoj grupi za odlazak na Svetsko prvenstvo Srbija igra u Beogradu, a "orlovi" u njega ulaze sa nadom da će pobedom dočekati "finale" u Portugaliji, jer bi tada na terenu prvaka Evrope pala odluka ko ide direktno na šampionat planete, a ko će morati u baraž.

Podsetimo, na tabeli grupe A vodi Srbija sa 14 bodova i utakmicom više od prvih pratilaca, druga je Portugalija sa 13, a Luksemburg je treći sa šest. Iza njega su Republika Irska sa pet bodova, te Azerbejdžan sa jednim. Večeras, uz meč Srbija - Azerbejdžan, u istom terminu igraju i Portugal - Luksemburg.

Na Svetsko prvenstvo, čiji je domaćin Katar 2022. godine, direktno ide pobednik svake evropske kvalifikacione grupe, dok će deset drugoplasiranih timova, uz dva iz Lige nacija, igrati baraž. On će se odvijati kroz "tri staze", u kojoj će po četiri učesnika, uz polufinale i finale, odlučivati ko će na Mundijal.


BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)