ZVEZDA - DINAMO, IZGLEDA DA JE SUĐENO: Crveno-beli u drugom šeširu Liga Evrope! Pogledajte potencijalne rivale

Novosti online

18. 08. 2021. u 09:50

Crvena zvezda je razbila Kluž (4:0) i gotovo da je obezbedila plasman u grupnu fazu Lige Evrope, pošto će Rumunima biti potrebno čudo za devet dana kako bi ih sprečili u tome.

ЗВЕЗДА - ДИНАМО, ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ СУЂЕНО: Црвено-бели у другом шеширу Лига Европе! Погледајте потенцијалне ривале

Foto: M.Vukadinović

To ne znači da igrači Zvezde mogu da se opuste do kraja, ali već sada mogu da "bace pogled" na ono što bi moglo da ih očekuje tokom narednih meseci.

Ako prema prognozama budu igrali u grupnoj fazi Lige Evrope, trebalo bi da budu u drugom šeširu, ali je došlo do manjih promena u odnosu na pre nekoliko dana.

Podsetimo da se Liga Evrope ove sezone igra u drugačijem formatu i da nema 12 grupa kao ranije već osam. A to znači i drastično veći kvalitet takmičenja. Trenutno je poznata polovina sigurnih učesnika grupne faze, a druga polovina će biti poznata posle mečeva plej-ofa za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Sigurni učesnici do sada su: Lion, Napoli, Leverkuzen, Lacio, Braga, Ajntraht, Lester, Lokomotiva Moskva, Genk, Marselj, Vest Hem, Real Sosijedad, Betis, Spartak Moskva, Sparta Prag i Midtjiland. Polovina pomenutih ima jači koeficijent od Crvene zvezde što znači da bi na žrebu bili smešteni u prvi šešir. Trenutno su sigurni u prvom šeširu: Lion, Napoli, Leverkuzen i Lacio. Kao i poraženi iz duela Šahtjora i Monaka.

Iz kvalifikacija se čeka još 16 učesnika. Pored Crvene zvezde, favoriti za prolaz u plej-ofu za Ligu Evrope su Slavija, Olimpijakos, Seltik, Rendžers, Rapid Beč, Fenerbahče, Šturm, Antverpen i Galatasaraj. Jači koeficijent od Zvezde imaju samo škotski velikani, Olimpijakos i Slavija. Svi ostali pomenuti, kao i njihovi rivali su slabije rangirani od Zvezde.

Dodajmo i da se čeka šest timova koji ispadaju iz plej-ofa za Ligu šampiona. Posle polovine odigranih prvih mečeva tome su najbliži zagrebački Dinamo, Brondbi i Monako, a čekaju se poraženi iz dvomeča Jang Bojsa i Ferncvaroša, Malmea i Ludogoreca, Benfike i PSV Ajndhovena. I tu se naziru favoriti... Kod pomenutih iz plej-ofa za Ligu šampiona jače koeficijente od Zvezde imaju samo Benfika, Dinamo i Jang Bojsi.

Tako je najrealnija opcija da srpski šampion bude u drugom šeširu na žrebu za grupnu fazu. Naravno, pod uslovom da „odradi“ revanš u Rumuniji u skladu sa očekivanjima.

Foto: M.Vukadinović

 

Trenutna situacija je da su sigurni u prvom šeširu Lion, Napoli, Bajer Leverkuzen i Lacio. Čekaju se još tri kluba sa prvi šešir, a po koeficijentima i nekoj realnoj proceni su to Dinamo Zagreb, Slavija, Olimpijakos i Monako. Pod uslovom da Benfika izbaci PSV i Jang Bojsi da opravdaju ulogu favorita protiv Ferencvaroša. Pomenutih osam klubova bi prema gruboj proceni trebalo da budu u prvom šeširu za žreb Lige Evrope.

Pored Crvene zvezde, u drugom bi se po istoj toj proceni našli Braga, Ajntraht, Lester, Lokomotiva iz Moskve i Genk kao sigurni, dok su favoriti za preostala dva mesta Seltik i Rendžers. To znači da Zvezda ne bi mogla da igra protiv pomenutih timova. Makar većine od njih ako ne dođe do nekih većih iznenađenja u plej-of rundama za LŠ i LE.

Ono što posebno bode oči je sastav trećeg šešira iz kojeg Zvezda može da izvuče PSV Ajndhoven, Marselj, Vest Hem, Betis, Real Sosijedad, Fenerbahče, Malme i Spartak Moskvu.

Četvrti šešir bi već doneo neke iole lakše protivnike poput Sparte, Rapida, Galatasaraja, Ferencvaroša, Midtjilanda, Antverpena, Šturma, Brondbija...

Foto: M.Vukadinović

 

Naravno, sve ovo je gruba računica ako većina favorita opravda uloge favorita. Treba očekivati i neko iznenađenje u plej-ofu za Ligu Evrope i da u grupu zalutaju neka Omonija, Randers, Legija, Mura ili Zorija koji bi išli u četvrti šešir. Makar neko od njih...

Suština je da Zvezdu čekala mnogo jača grupa Lige Evrope nego što smo to navikli prethodnih sezona. I zanimljivija jesen za navijače. Samo da se odradi domaći zadatak u Klužu. A Zvezda nikad u istoriji nije prokockala četiri gola prednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna