POLEMIKE U ITALIJI PO ZAVRŠETKU OI: Državljanstvo je pravo, a ne nagrada

Tanjug

10. 08. 2021. u 11:24

NAKON što je nekoliko tamnoputih sportista doprinelo uspehu italijanskog tima na tek završenoj olimpijadi u Tokiju, ponovo je pokrenuta javna debata o državljanstvu.

ПОЛЕМИКЕ У ИТАЛИЈИ ПО ЗАВРШЕТКУ ОИ: Држављанство је право, а не награда

Foto: AP

“Ius soli”, antički zakon prema kojemu onaj ko je rođen u jednoj zemlji automatski dobija njeno državljanstvo, u Italiji je kamen spoticanja i oštre debate među strankama.

Prema sadašnjem zakonu, deca roditelja koja su poreklom iz drugih država, činom rođenja u Italiji ne dobijaju automatski državljanstvo već tek kada postanu punoletni, sa 18 godina, mogu da podnesu zahtev, kao i neki stranac koji je tek došao u zemlju.

Mediji kao konkretan primer navode da je olimpijskog šampion Eseos Fostine Desalu, čija je majka poreklom iz Nigerije, rođen u Italiji, pohađao italijanske škole, ali je na državljanstvo morao da čeka sve do 18 godine.

Ministarka za unutrasnje poslove Lučana Lamordžeze predložila je da se ubrza donošenje zakona o državljanstvu (ius soli), na šta je lider desničarske stranke "Liga" Mateo Salvini oštro odgovorio da, "umesto što besni o ''ius soli'', bolje bi bilo da kontroliše ilegalne migranate koji ugrožavaju bezbednost zemlje".

U parlamentu je predloženo da se barem omogući takozvani sportski “ius soli”, to jest samo za sportiste “koji su proslavili Italiju”, ali je predlog skinut sa dnevnog reda kao diskriminirajući za druge.

Tim povodom list “Fanpejdž” piše kako su migranti, posebno oni druge boje kože ili poreklom iz siromašnih država, prihvaćeni samo kada su olimpijski pobednici ili ako učine neko herojsko delo.

- Dražavljanstvo nije sportsko takmičenje, to nije niti može biti nagrada za sportske rezultate ili nešto drugo. Državljanstvo je pravo svih onih koji ispunjavaju uslove - zaključuje list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba