OLIMPIJSKO PROKLETSTVO: Najbolji teniser planete posle poraza u singlu i u miksu boriće se za dve bronze

Đ. SAMOILOVIĆ

30. 07. 2021. u 21:20

NASTAVLjA se "olimpijsko prokletstvo" Novaka Đokovića. Najbolji teniser planete ni iz četvrtog pokušaja nije uspeo da dođe do barem borbe za zlato na najvećoj sportskoj smotri.

ОЛИМПИЈСКО ПРОКЛЕТСТВО: Најбољи тенисер планете после пораза у синглу и у миксу бориће се за две бронзе

FOTO: AP

Posle bronze iz Pekinga 2008, četvrtog mesta u Londonu 2012. i razočarenja u Rio de Žaneiru 2016. i ispadanja u prvom kolu, delovalo je da će Novak u Tokiju konačno "prekinuti". Ali, to se nije desilo.

Prvo je u polufinalu singla, nesvojstveno sebi, ispustio veliku predsnost u duelu sa Sašom Zverevom i dopustio mu da napravi ogroman preokret - 2:1 (1:6, 6:3, 6:1), da bi zatim i u tandemu sa Ninom Stojanović izgubio u istoj fazi turnira od ruskog para Elena Vesnina/Aslan Karacev - 2:0 (7:6, 7:5) u veoma tesnom i neizvesnom meču u kojem su naši imali više šansi za trijumf koji su ispustili iz ruku.

- Užasno. Osećam se užasno - kratko je Novak sumirao jučerašnje rezultate, vidno razočaran.

Više puta je ponavljao koliko mu znači kada nastupa za Srbiju i šta bi za njega predstavljalo zlato u Tokiju. Međutim, očigledno da postoji vrsta pritiska sa kojom ni naš teniser, koji inače slovi za mentalnu gromadu u belom sportu, ne može da se izbori. Jer, kako drugačije opisati pad posle vođstva od 1:0 u setovima i brejka prednosti u drugom, u okršaju sa Zverevom.

Ko god da je gledao TV prenos, bio je ubeđen da je Novak na auto-putu za finale. Međutim, od tog petog gema, Nemac je krenuo na sve ili ništa, udarao je bez zadrške, iz sveg oružja, osvojio deset od 11 narednih gemova i naneo Đokoviću zasigurno jedan od najtežih poraza u karijeri.

- To je sport. On je igrao bolje. Moram da mu odam priznanje na preokretu. Servirao je ekstremno dobro. Nisam dobijao mnogo prilika na njegov drugi servis, a moj servis drastično je opao - otkad sam poveo sa 3:2 u drugom setu, nisam dobijao lake poene uopšte. Igra mi se raspala, mislim da je uzeo osam gemova. Stao sam, dao sam njemu da napadne, slab procenat prvog servisa. Nisam na Igre došao svež, to je prva stvar. Sve što mi se izdešavalo ovih dana samo me sve više iscrpelo. Došao sam ovde emotivno iscrpljen izuzetno, ali motivisan i sa željom kao i svi ostali sportisti da donesem medalju svojoj zemlji - priznao je Đoković teškog srca.

Međutim, još nije sve gotovo. Novaka sutra čeka još jedan u nizu duplih programa i borba za medalje. Ne za one kojima se nadao, jasno je. Prvo će od 8.00 sa Pablom Karenja-Bustom u singlu pokušati da srpskom kontu pridoda još jednu "recku", pa će sa Ninom protiv Ešli Barti i Džona Pirsa iz Australije imati još jedan "popravni".

Naravno, potrebno je prvo oporaviti se od doživljenog šoka, a ni sam Đoković juče nije imao odgovor na pitanje da li će to uspeti.

- Ne znam. Trenutno se osećam užasno, ali sutra se nadam svežem početku. Nadam se da ću se oporaviti i da ću moći da osvojim barem jednu medalju za svoju zemlju - kazao je naš as.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere