SAHRANJEN BOTA NIKOLIĆ: Porodica i građani ispratili velikog snimatelja i reditelja na večni počinak (FOTO)

Š. Marović

16. 05. 2021. u 06:30

PROSLAVLjENI snimatelj i reditelj Božidar Bota Nikolić (79), koji je u četvrtak preminuo od korone, sahranjen je juče u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

САХРАЊЕН БОТА НИКОЛИЋ: Породица и грађани испратили великог сниматеља и редитеља на вечни починак (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Pored porodice, proslavljenog umetnika na večni počinak ispratilo je i nekoliko stotina građana.

Ispred kapele je bilo položeno cveće, dok su pored kovčega i fotografije preminulog saučešće primali neutešna supruga Žana, ćerke Jovana, Maša i Dušana sa svojim familijama. Brojni poklonici lika i dela slavnog Bote strpljivo su u redu čekali da odaju poslednji pozdrav drugu, prijatelju i saborcu. Čoveku koji je ostavio veliki pečat u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije prvi su se poklonili glumica Rada Đuričin i njen kolega Goran Sultanović. Potom su saučešće ožalošćenoj porodici izjavili i Vesna da Vinča i Iva Štrljić. Sahrani su prisustvovali i glumica Vesna Čipčić, pevačica Marija Šerifović, kao i Miroslav Mišković, za čijeg je sina Marka udata Botina ćerka Ivana.

Opelo je počelo u 15 časova, nakon čega je povorka krenula ka grobnom mestu. Na čelu su se nalazili unuci Božidara Nikolića, koji su nosili krst i sliku sa njegovim likom, a iza njih neutešna supruga i brojna familija.

- Danas se opraštamo od našeg Bote, supruga, roditelja, prijatelja, saradnika, vrhunskog profesionalca - počeo je potresan govor veliki Nikolićev prijatelj i bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

- Opraštamo se od jednog od najplodotvornijih i najboljih televizijskih i filmskih snimatelja, direktora fotografije, čije je stvaralaštvo za više od pola veka postalo istorija filma i deo našeg filmskog i kulturnog identiteta. Dobio si mnoga priznanja, ali si mi jednom rekao da ti je možda najdraže ono koje si zaslužio 2015. na svetskom festivalu kamere, nagrada za životno delo "Zlatna kamera" za doprinos savremenoj svetskoj filmskoj umetnosti

Bota je svoju karijeru počeo kao kamerman na Televiziji Beograd 1969. godine, da bi se potom u drugoj polovini sedamdesetih godina odlučio i posvetio filmu. Našoj kinematografiji podario je neke od antologijskih filmova.

- Bio si radoznao čovek, pa te to odvelo i u rediteljske vode - kaže Zelenović.

- Pitao sam te svojevremeno kako reditelj odlučuje šta će ući u film, a da se na to ne naljute svi, na šta si mi kratko odgovorio, samo pogledaj film. Danas se opraštamo od autora koji u istoriji naše kinematografije zauzima centralno mesto. Velika je to ostavština za budućnost, za generacije koje dolaze. Na njima je da čuvaju i sačuvaju i prikazuju filmove Bože Nikolića. Iznova će se uveriti kakvog smo snimatelja i majstora fotografije imali, koji je bio i ostao jedan od stubova kinematografije na našim prostorima. Kakav je čovek bio, to zna njegova porodica, prijatelji i mi saradnici koji se danas od njega opraštamo. Dragi naš Bota, hvala ti za sve, neka ti je večna slava i hvala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba