KRŠENJE MORALNIH I AUTORSKIH PRAVA: Privredni sud u Beogradu zabranio kompaniji "Maskom" prodaju šest albuma EKV

V.N.

04. 05. 2021. u 22:12

ZADUŽBINA Milana Mladenovića saopštila je da je Privredni sud u Beogradu privremenom merom zabranio dalju prodaju i oglašavanje "Maskomovih" ploča i diskova grupe "Ekatarina Velika" - "Dum dum", "Neko nas posmatra", "Samo par godina za nas", "Iznad grada", "Ljubav" i "Krug".

КРШЕЊЕ МОРАЛНИХ И АУТОРСКИХ ПРАВА: Привредни суд у Београду забранио компанији Маском продају шест албума ЕКВ

Foto Goranka Matić

Kompanija "Maskom" je dužna da u roku od osam dana povuče navedena izdanja iz prodaje, pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara.

Sud je odredio ove mere radi obezbeđenja moralnih, autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je "Maskom" izdao i prodavao ove nosače zvuka a da nije naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu.

Iz Zadužbine podsećaju da se još od 2015. vlasnik kompanije "Maskom" bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva lajv albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV, koji nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za lajv snimke).

"Maskom" od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma, niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija "Maskom" i "Tin dram" vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV, kao i PGP RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)