OTKRIVENE TAJNE AFERE "PROFJUMO": Amanda Koe, autorka serije "Suđenje Kristini Kiler" o događaju koji je uzdrmao britansko društvo

M. J. M.

21. 04. 2021. u 11:39

NOVAC, moć, uticaj i lepe devojke, uvek su idealna kombinacija za skandale i magnet za tabloide.

ОТКРИВЕНЕ ТАЈНЕ АФЕРЕ ПРОФЈУМО: Аманда Кое, ауторка серије Суђење Кристини Килер о догађају који је уздрмао британско друштво

Foto Promo/Epik drama

Kada je, tog sparnog letnjeg popodneva 1961. godine, britanski ministar odbrane Džon Profjumo pozvao svog prijatelja, doktora Stivena Vorda i upoznao ga sa njegovom novom muzom, Kristinom Kiler, prelepom crvenokosom 19-godišnjakinjom, nije ni slutio da je svojoj karijeri stavio omču oko vrata.

Ali tada nije presudio samo sebi. Njegova strastvena afera bila je najveći politički skandal u istoriji Velike Britanije, a neki smatraju i najuspešnija tajna akcija sovjetske špijunske mašinerije, kojom je oborena čitava laburistička vlada.

Više od pola veka bilo je potrebno Britancima da načnu ovu ranu i kroz seriju "Suđenje Kristini Kiler" (Epik drama, 21.00, sredom) pred svetom progovore o najvećem porazu unutrašnje politike.

U ekskluzivnom intervjuu za "Novosti", Amanda Koe, scenaristkinja i autorka serije, otkriva nam koji je od dva skandala koji se vezuju za ovu aferu - tabloidni ili politički, u očima britanske nacije bio veći i kako se danas doživljava afera "Profjumo."

 

Amanda Koe - Foto Promo/Epik drama

- Priča o ovom skandalu u našem društvu živi vrlo dugo. Za strance je ona i dalje enigma, a čini mi se da se i Britanci u njoj drže opštih mesta koja su im putem medija, decenijama smisleno plasirana, s namerom da se sanira šteta i umanje posledice brodoloma većeg od onog koji je doživeo Titanik - poručuje Koe i dodaje da je upravo taj nedostatak informacija bio njena inspiracija.

* Zašto Britance toliko boli Kristina Kiler?

- Za mnoge je to samo seks-skandal, fijasko Profjumove politike kome je kumovao Stiven Vord. Ima tu uvek i primesa ruskih špijuna i ko zna čega još. Mene je zanimalo to što nikada nismo čuli ko je bila Kristina Kiler, jedva punoletna devojka u nepravednoj borbi sa medijima i uigranom političkom mašinerijom.

* Da li ste kroz ovu seriju želeli da je odbranite?

- Ne. Moja namera je bila da zauzmem neutralnu poziciju, ali da aferu "Profjumo" sagledam kroz oči žena koje su u njoj učestvovale, Kristinu, njenu prijateljicu Mendi i Profjumovu suprugu Valeri, koja je pre udaje već bila poznata glumica i imala zavidnu karijeru. Međutim, ona je misteriozno odlučila da posle njegovog seks-skandala ostanu u braku. Sudbine tih žena stavila sam u prvi plan u ovoj priči o muškarcima.

STRAH OD KRISTINE

AUTORKA serije "Suđenje Kristini Kiler", Amanda Koe otkriva da su je, dok je istraživala ovu temu o kojoj je znala gotovo sve, ipak iznenadili neki detalji.

- Prvi šok doživela sam kada sam "češljajući" nacionalnu arhivu i pretražujući isečke iz medija tih dana, zapise sa saslušanja, ali i suđenja, naišla na veliki broj imena i podataka koji su i danas "zatamnjeni". Da li je moguće se da naše društvo i posle toliko vremena plaši da nekim tajnama pogleda u oči?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a