"ĐOLETOV PARK" ZA NEKE NOVE KLINCE: Školarci posadili 68 belih bagrema u čast panonskom mornaru (VIDEO)

J. ĆOSIN

25. 02. 2021. u 20:00

ЂОЛЕТОВ ПАРК ЗА НЕКЕ НОВЕ КЛИНЦЕ: Школарци  посадили 68 белих багрема у част панонском морнару (ВИДЕО)

Foto J. Ćosin

TAČNO 68 sadnica belog bagrema posadili su danas učenici OŠ "Branislav Nušić" u Donjoj Trnavi kod Niša, u čast kantautora Đorđa Balaševića koji je nedavno preminuo zbog kovida 19, u 68. godini.

Ideja je, kako kaže Marko Ristić, direktor škole koju pohađa 220 učenika iz čak devet okolnih sela, došla tiho, nezvana, sama... Učenici su se akciji rado odazvali i svi zajedno, uz Đoletove stihove, posadili su u botaničkoj bašti pri školi po jedan beli bagrem. Taj deo dvorišta nosiće naziv "Đoletov park".

 

- Nešto izazvano emocijama zbog Balaševićeve smrti, ali i svih koji su stradali od korone, prelomilo je da dođem na ovu ideju - priča nam Ristić.

- Mališani su uvek za akciju, više vole da budu u dvorištu nego u učionici. Raspoloženje je veliko i pozitivno, jer je i sama priča lepa i ekološka.

Marko Ristić, Foto J. Ćosin

ČAST Mali Laza, Foto J. Ćosin

Najteže je, ipak, bilo doći do sadnica belog bagrema, koje uglavnom kupuju pčelari za svoje potrebe:

- Nekoliko rasadnika sam zvao, svi su rekli da mogu tek na jesen da nam prodaju sadnice, a to je bilo kasno.

Onda sam pozvao čoveka iz Srpske Crnje, koji je takođe prvo rekao da trenutno ne može, ali kada sam mu kazao za koju su svrhu, da će biti posvećeni Đorđu Balaševiću, sa druge strane žice prvo je bila tišina, a onda je rekao: "Stižu za tri dana".

Nije tražio novac, nije hteo da naplati.

Vredni osnovci, od onih najmanjih iz predškolskog uzrasta, pa do osmaka, od ranog jutra latili su se lopata i pevušeći Đoletove pesme, vredno radili.

- Danas sadimo bagreme kako je jedan pevač po imenu Đorđe Balašević pevao u svojim pesmama.

Posadio sam jedno drvo, ali sam pomogao drugarima da oni zasade još desetak. Mi ćemo paziti na biljke svaki dan, zalivati, štititi ih od vetra - kaže nam predškolac Laza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)