"UŽELELI SMO SE ŽIVIH NASTUPA": Ivana Peters za "Novosti" o koncertu "Negativa" u Kombank dvorani

M. Ćunković

29. 01. 2021. u 09:45

DUGU monotoniju, u nedostatku koncerata zbog pandemije kovida 19, razbiće 13. februara grupa "Negativ" u beogradskoj "Kombank dvorani".

УЖЕЛЕЛИ СМО СЕ ЖИВИХ НАСТУПА: Ивана Петерс за Новости о концерту Негатива у Комбанк дворани

Foto V. Danilov

U sali koja prima 1.400 posetilaca biće ih maksimalno 500, uz poštovanje svih epidemioloških mera, kako je najavljeno na konferenciji za novinare u "Džez kantini Lisabon".

"Negativ" će, koncertom u specifičnim uslovima, obeležiti 20 (i kusur) godina rada.

- Uželeli smo se svirke, ali i jedni drugih, jer smo navikli da provodimo vreme zajedno - iskreno će pevačica Ivana Peters, za "Novosti". - Ako nismo na nastupima, onda smo na probama. Njih je, u poslednje vreme, bilo manje nego ranije. Napravili smo, ipak, nekoliko novih pesama. Ako uspem da napišem tekst, možda ćemo nešto novo i da odsviramo na koncertu.

o Mogu li se dve decenije sažeti u nekoliko rečenica?

- Hoćemo po nazivima pesama? "Zbunjena", "Ja bih te sanjala", "Spusti me na zemlju", "Tango". Nismo planirali veliki uspeh kad smo počinjali. Bilo je vreme bombardovanja i nismo znali šta će da se dešava. Okupila sam bend da sviramo rokenrol koji se nije tretirao kao nešto isplativo, komercijalno, a tako je i sad. Ušli smo, međutim, svim srcem u to, družili se i voleli sve ove godine.

Foto V. Danilov

o Koliko su se momci iz grupe promenili za to vreme?

- Niko nije ostao isti, svi se menjamo. Oni su, prvo, muzički strašno napredovali kroz koncerte, a njih je bilo mnogo, pogotovo prvih godina. Na prvim velikim nastupima, tokom turneje "Izađi na crtu", još su bili momci iz gimnazije, sa 18, 19 godina, i to je za njih bilo veliko iskustvo. Od starta su bili posebni, a sad mislim da su među najboljim muzičarima u Srbiji.

o Prvi album je bio krcat hitovima?

- Predstavljao je bum jer je tu neko ko je iz pop-dens sveta prešao u rokenrol. Ljudi su mislili "Je l' ona stvarno misli ovo što govori, ili je to neka foliraža?". To im je bio prvi utisak oko "Negativa", ali su onda čuli da, to što pevam, jedino tako mogu da pevam.

ESKALACIJA ENERGIJE

BAS gitarista Milen Zlatanović Zmo očekuje eskalaciju energije u "Kombank dvorani".

- Bili smo bili prvi bend koji je u septembru imao koncert u Beogradu - podseća Zmo. - Desila se eskalacija energije. Nakupilo se besa, nezadovoljstva, i to se, zbog muzike, pretvorilo u nešto lepo. U nama vri ta vrsta energije koja opet čeka da se oslobodi.

Gitarista Nikola Radaković Džoni kaže da može da se desi da bend ima tremu, prvi put posle 20 godina, pred salom koja je samo jednu trećinu ispunjena.

o Da li je veliki uspeh prvenca predstavljao teret?

- Drugi album nismo adekvatno promovisali, a tu je toliko dobrih, i po potencijalu velikih pesama. Bilo je tu menadžmentskih promašaja. Naši najverniji fanovi znaju sve reči sa drugog albuma, što znači da je on zaista dobar.

o Sada paralelno funkcionišete sa "Tap 011" i "Negativom", a tu su i solo nastupi, pa sa Anom Stanić...

- Imala sam zdravstvene probleme, život tad kaže "uspori", a meni je govorio "ajde, ubrzaj, ko zna kad će ti biti kraj". Ne prihvatam ni sad baš sve, ali, u principu, ne odbijam stvari. Ako mi se nešto sviđa i ako ima smisla, ja ću to da radim.

SPAS NA ZLATIBORU

- Od početka pandemije kovida 19, snašli su se oni koji mogu da rade onlajn, od kuće, bez kontakta sa ljudima - kaže nam Ivana.

- Mi koji zavisimo od tog kontakta, od koncerata, ne možemo. Nekako smo se snašli sa onlajn nastupima i preživeli smo godinu. Privatno, u prvom momentu sam otišla na Zlatibor, tamo sam bila skoro dva meseca.

Vratila sam se u Beograd, ali je onda počelo da biva sve teže. Pomislila sam - ovo je naš život, i moramo da se prilagodimo tome.

o Na Jahorini ste nedavno sa "tapovcima" snimali spot?

- Pre godinu i nešto dana Milan je napisao tekst "Doktore", i onda je to bilo malo neprimereno da se pusti kao prva pesma, ali mislim da ćemo je, na kraju, lansirati. Ne može korona da nam diktira baš sve. Odabrali smo, ipak, da krenemo sa drugom pesmom, laganom.

o Na "Bir festu" 2019. nastupili ste sa oba benda?

- Imamo potpuno različitu publiku, ali se godišta prepliću. Na "Tapu" je bilo roditelja koji su došli sa decom, malo starija publika koja sluša "Negativ" dovela je svoje tinejdžere... Kad je nešto kvalitetno, mora da dođe do ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda