SRBIJA BEZ EGZITA? Novosadski festival dogodine u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili na Bliskom istoku

S. BAJIĆ

18. 11. 2020. u 11:09

NOVI Sad i Srbija bi mogli da ostanu bez najboljeg evropskog muzičkog festivala "Egzit", jer su organizatori zbog finansijskih problema prinuđeni da razmišljaju o preseljenju.

СРБИЈА БЕЗ ЕГЗИТА? Новосадски фестивал догодине у Црној Гори, Хрватској или на Блиском истоку

Foto Egzit tim

Tako bi jubilarni 20. rođendan "Egzita", koji je ovog leta izostao zbog pandemije korone, Dejvid Geta, Solomun, Nina Kravic, Pol van Dajk i druge zvezde, slavili u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili čak nekoj bogatoj arapskoj zemlji.

Foto D. Dozet

Hrvatski "Jutarnji list" tvrdi da je razlog za moguće preseljenje finansijski, jer "Srbija nije napravila plan kojim bi specijalnim paketima pomoći u vreme pandemije, podržala najugroženije grane turizma, među kojima su i muzička i festivalska industrija", delatnosti koje su sada bez ikakvih prihoda. Organizatorima "Egzita" je, navodno, rečeno iz državnog vrha da reše finansijski problem otpuštanjem svih zaposlenih. Zbog toga finansijski gubitak festivala ove godine iznosi oko milion evra, zbog čega bi do kraja godine morali da otpuste svih stotinak ljudi koji rade cele godine, odnosno nekoliko hiljada koji rade tokom "Egzita". Dodatni udarac smotri na Petrovaradinskoj tvrđavi zadao je "Telekom", kada je odustao od sponzorstva, samo sedam dana pre održavanja "Lajf strima", koji je "Egzit" organizovao zajedno sa Svetskim programom za hranu UN.

PET FESTIVALA U ČETIRI DRŽAVE

"EGZIT" tim, uz novosadski "Egzit" i beogradski "No slip" festival, organizuje još i "Revolušn" u Temišvaru, "Si dens" u Buljarici i "Si star" u Umagu. Očekivanja su da će turističkoj privredi države u koju se bude preselio, "Egzit" doneti 200 miliona evra u narednih 10 godina, sa još većom vrednosti u promociji, koju Si-En-En procenjuje na 87 miliona američkih dolara godišnje.

Najizvesnija lokacija za preseljenje je Crna Gora, jer bi veliki broj posetilaca "Egzita" iz Srbije, najradije putovao u tu zemlju. Jedan od najpoznatijih eropskih festivala novi dom bi mogao da pronađe i u Umagu, gradu u kojem se održava i "Si star" festival, čedo "Egzita". Najveći plus Istre je bolja avio povezanost sa celom Evropom. U trci su i pojedine bogate arapske zemlje, ali se ne precizira koje. Navodno su organizatori dobili izdašnu ponudu iz jedne arapske zemlje, koja želi da "Egzit" bude najveći festival na svetu i da poveća broj posetilaca sa 200.000 po večeri na više od pola miliona. Ipak, malo ko bi sa ovih prostora potegao čak na Bliski istok zbog muzike.

ŠKARIĆ BEZ KOMENTARA

SARADNjA između "Egzita" i kompanije "Skaj mjuzik"  počela je 2014, a već iduće godine rezultirala je strateškim partnerstvom u kojem je "Skaj" postao partner i akcionar novosadskog festivala. Kada smo juče pozvali osnivača i generalnog direktora kompanije "Skaj korporejšen"  Milenka Škarića, i zamolili ga za komentar oko preseljenja festivala iz Srbije, on nije bio raspoložen za razgovor.

- Nemam nikakav komentar, "Skaj" će se oglasiti saopštenjem, najverovatnije do večeras - kratak je bio Škarić.V. M. P.

Gde će "Egzit", koji je turizmu u Srbiji do sada prihodovao 200 miliona evra, biti održan 2021, znaće se do kraja godine. U "Egzit timu", na novinarsko pitanje da li se zaista sele i da li će otpustiti zaposlene, odgovaraju saopštenjem ne želeći da ponude dodatne komentare.

- Poznata je činjenica da smo tokom godina dobijali mnogo ponuda da se "Egzit" preseli iz Novog Sada i Srbije u drugu državu, jer gotovo svaka zemlja na svetu želi da u svojoj turističkoj ponudi ima jedan od najvećih svetskih festivala koji svake godine donosi desetine miliona evra lokalnom turizmu - piše u saopštenju. - Takve ponude smo do sada kategorično odbijali, jer želimo da ostanemo i razvijamo festival u našem gradu i zemlji. Nažalost, to ne zavisi samo od nas. U ovom trenutku jedino što možemo da potvrdimo je da postoje razgovori i da su sve opcije u igri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)