TRI JEZIKA ZA 12 KOMPOZICIJA: PGP RTS objavio album modernih romskih hitova u raskošnim aranžmanima

M. ĆUNKOVIĆ

26. 10. 2020. u 09:24

ALBUM "Cigani se vraćaju sa neba", kompozitora Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, uz izvođenju Slavka Nikolića (na slici) i Milice Popović, objavljen je nedavno, u izdanju PGP RTS. Njih dvoje je pratio Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

ТРИ ЈЕЗИКА ЗА 12 КОМПОЗИЦИЈА: ПГП РТС објавио албум модерних ромских хитова у раскошним аранжманима

Foto Dragana Draganović/Digital dream

Na disku se nalazi 12 novokomponovanih modernih romskih hitova, otpevanih na srpskom, romskom i francuskom jeziku, a projekat je rađen tri godine. Aranžmani su delo Konstantina Blagojevića iz Beogradske filharmonije. Album je sniman na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, a dirigent je bio Pavle Medaković.

- Svetsku premijeru imali smo u Srpskom kulturnom centru u Parizu 2017. sa kamernim ansamblom - navodi operski pevač Slavko Nikolić. - Zbog oduševljenja publike, koja nije mogla da stane u salu, odlučili smo se da snimimo disk, sa simfonijskim orkestrom. Sve numere su vrlo originalne, sveže, pune ritma i inspirisane podnebljem gde Boro Dudule traži svoju nevestu Usniju.

Ova muzika, dodaje Nikolić, može da bude upotrebljena i za pravljenje mjuzikla, filma ili pozorišne predstave:

- Kada uslovi budu dozvolili, održaćemo premijeru i u Srbiji. Bilo je planirano da se to desi 8. aprila ove godine, na svetski dan Roma, ali je koncert pomeren zbog pandemije kovida 19.

Vodeći ljudi Vojske Srbije su, veli Nikolić, podržali izuzetno delo.

- Ono je i vrlo komercijalno, PGP RTS je to prepoznao. Nema ovakve muzike na tržištu.

Ceo proces je, kako kaže, bio veoma zahtevan.

- Notama koje se nalaze napisane na nekoj hartiji vi morate da udahnete duh, da one ožive i izazovu emociju kod slušalaca. Ovo je vrlo značajan projekat, Romi žive širom sveta. Muzika na ovom albumu je univerzalna i zato zaslužuje opštu, međunarodnu podršku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)