U NOVOM SADU URUČENA NAGRADA VOĐI "VAN GOGA": Đuletu "Strune od svetla"

M. Ć.

21. 09. 2020. u 23:30

У НОВОМ САДУ УРУЧЕНА НАГРАДА ВОЂИ ВАН ГОГА: Ђулету Струне од светла

Foto Rita Špajzer

NAGRADA "Strune od svetla" koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici, dodeljena je za vikend Zvonimiru Đukiću Đuletu, vođi čuvene grupe "Van Gog", u novosadskoj knjižari "Solaris".

Pored plakete koju je uručio predsednik žirija, ugledni novinar i publicista Bogomir Bogica Mijatović, i ove godine je dobitniku pripala električna gitara iz kolekcije utemeljivača ove nagrade Saše Radonjića. Obrazlažući ovakav izbor, žiri je naveo:

- Zvonimir Đukić Đule je kreativna i estetska konstanta naše rok scene, sa stažom dužim od 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt. Kreativna suma njegovog visoko poetizovanog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu "More bez obala", koja, pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova, za koje se, bez ikakvih ustezanja može reći da su, takođe, čista poezija. U prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara, najubedljivije svedoči singl iz prošle godine - "Emotivno miniran".

Nagrada je ove godine dodeljena po peti put. Prethodni dobitnici su bili Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)