MOSTRA SAČUVALA SRCE: U Veneciji, uz sve mere zaštite, počeo jedini filmski festival ove godine

V.M.P.

02. 09. 2020. u 23:59

POSLE više od šest meseci borbe za filmsku industriju, koju je zaustavio virus korona, desio se prvi veliki povratak filma, na otvaranju 77. venecijanskog međunarodnog filmskog festivala - Mostra.

МОСТРА САЧУВАЛА СРЦЕ: У Венецији, уз све мере заштите, почео једини филмски фестивал ове године

Foto AP

 Prvog dana festivala prikazana je romantična italijanska drama "Kravate" i grčka drama "Jabuke".

Projekcije su, usled pandemije, bile slabo posećene, sa mnogo praznih mesta u dvorani. Nije to bilo samo zbog mere fizičke distance, posećenost je, inače, ove godine znatno manja. Gledaocima i posetiocima festivala se, pre ulaska, meri temperatura, zatim prolaze kroz termo skenere, uglavnom svi nose maske, ali je bilo i opominjanja neodgovornih u sali, koji nisu imali maske na licu. Dvorana za projekcije je bila hladnija nego inače, verovatno zbog povećanog protoka vazduha, zbog čega su se gledaocima sa slabijim vidom non-stop maglile naočare.

Foto EPA

Publika na projekciji filma "Kravate"

Filmski festival u Veneciji je postigao veliki podvig organizujući smotru, i, kako stvari stoje, Mostra će biti jedini festival tog tipa u 2020. Čuveni crveni tepih kojim su prethodnih godina šetale filmske zvezde, prilagođen je novonastaloj situaciji. Kako ove godine nema obožavaoca koji stoje sa strane i čekaju da vide svoje idole, odlučeno je da se dolazak glumaca na crveni tepih prenosi uživo.

Foto AP

Kejt Blanšet

Mostra je uvek privlačila najveća imena Holivuda, ali ih je sada mnogo manje. Stigla je britanska glumica Tilda Svinton, koja će dobiti Zlatnog lava za životno delo, Australijanka Kejt Blanšet koja predsedava žirijem, američki glumac Mat Dilon, takođe član žirija, kao i italijanska glumica Ana Foljeta koja je sinoć otvorila festival u Palaco del sinema na Lidu, a biće i domaćin ceremonije zatvaranja 12. septembra, kada će biti dodeljene nagrade. U Veneciju je stigla i američka manekenka i glumica Tejlor Hil, jedan od anđela "Viktorijas sikret".

Foto AP

Mat Dilon


- Posle teskobnog i teškog proleća za čitav svet, ali i neizvesnog leta, ovogodišnja Venecija je znak velikog poverenja i rezultat mnogih odricanja - rekao je direktor Mostre Alberto Barbera. - Svega će biti manje nego prethodnih godina, naročito glamura na koji smo navikli. Ali, festival je sačuvao svoje srce i ove godine nosi optimizam i nadu da će svet pobediti pandemiju i postati bolji i humaniji.

Foto AP

Ana Foljeta


Na festivalu će biti prikazano 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova. U trci za glavnu nagradu Zlatni lav je 18 filmova, od čega četiri italijanska. Srbiju u Veneciji predstavlja režiser Ivan Ikić sa filmom "Oaza", koji će biti prikazan u jednom od glavnih programa "Dani autora".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGANA VIŠE NIJE SAMA U DVORCU: Odlučio je da se vrati - sve objavio javno (FOTO)