BRANKA GLAVONJIĆ: Muziku ništa ne može da zaustavi, pa ni korona

V. M. P.

24. 08. 2020. u 09:24

PANDEMIJA korone zaustavila je i odložila ovogodišnje, šesto izdanje festivala "Bunt rok", za koji je stiglo 150 prijava.

БРАНКА ГЛАВОЊИЋ: Музику ништа  не може да  заустави, па ни корона

Foto Gordan Jović

Autorka festivala i emisije "Bunt" Branka Glavonjić, uverena je da aktuelna situacija nije obeshrabrila mlade stvaraoce i umetnike, iako je izostala i "Bunt rok turneja".

- Teško nam je što nije realizovan šesti "Bunt rok festival", ali se uveliko pripremamo za 2021. i očekujemo nove takmičare koji su prošli konkurs - kaže za naš list Glavonjićeva. - Mnogi bendovi su ovu situaciju iskoristili na najispravniji mogući način, radeći nove pesme i usavršavajući svoj zvuk i sviračko umeće. Mnogi su uradili i spotove za pesme. Važno je ne prestajati sa radom i da se iz svega, što na prvi pogled deluje loše, izvuče ono najbolje.

Do sledećeg BRF, titulu drže pobednici petog izdanja festivala, bend "Lagana sreda". Branka primećuje da su raniji pobednici, kao na primer "Dingospo Dali", početkom godine objavili drugi studijski album, dok je "Serđo Laundž" baš u vreme izolacije predstavio novi materijal. "Viva vops" i "Lagana sreda" snimaju pesme koje će uskoro objaviti.

REPRIZA FINALA U SREDU

NA RTS 2 smo tokom prethodnih osam nedelja pratili reprize petog BRF, a u sredu 26. avgusta biće reemitovano finale takmičenja.

- Raduje me što su reprize prethodnog festivala gledane, da su ljudi svih ovih meseci rado pratili i reemitovanja emisije "Bunt" i petog izdanja festivala, a uvidela sam da posećuju i naš "Jutjub" kanal - veli Branka.

Na jesen na RTS 2 počinje 17. sezona emisije "Bunt", a Branka kaže da u novoj sezoni neće zaobići položaj muzičara u novonastaloj situaciji, biće osvrta na festivale koji će se uskoro održati u manjem obimu, dok će specijalno izdanje "Bunta" biti posvećeno autorima okupljenim pod imenom "Hali Gali".

POBEDNICI "Lagana sreda" trijumfovali na petom BRF, Foto Gordan Jović

- "Lagana sreda" kao aktuelni pobednik petog BRF će se predstaviti u okviru programa "Hercegnovskog strip festivala" i na "Rokerijadi" u Petrovcu na Mlavi - objašnjava Branka. - Sa ovim festivalom sarađujemo prvi put, a koncert će održati i bend "Kora", koji je osvojio drugo mesto na prvom BRF.

Na pitanje ima li neku poruku ili savet, u svetlu aktuelnih okolnosti sa virusom, kada su i domaća i svetska muzička imena uskraćena za koncerte i turneje pred brojnijom publikom, Branka kaže:

- Ceo svet je pogođen virusom i u početku je svima sve bilo zbunjujuće i nemoguće. Međutim, u ljudskoj prirodi je impuls da se održi - jači od svega. Kako vreme odmiče, sigurna sam da će svako pronaći za sebe efikasne metode samoodržanja. Moj savet je kao i uvek - da se ne odustaje. Samo konstantan rad, posvećenost, ljubav, želja i volja za stvaranjem, učiniće da se pronađu i novi načini prezentovanja autorskog izraza. Dokazano je, muzika jeste sastavni deo kako života tako i smrti, i danas se i na svadbama i na sahranama izvode dela autora koji su stvarali decenijama i vekovima pre nas. Muzika je večna, niko i ništa ne može zaustaviti njenu ulogu u ljudskoj svakodnevici i razvoju čovečanstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)