OBRATILI SE DRŽAVI: Pomozite, 20.000 ljudi je bez prihoda

M. Ć.

30. 07. 2020. u 06:48 >> 03:39

UDRUŽENjE promotera i tiketing agencija Srbije (UPTAS), koje je oformljeno u martu, čim je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije virusa korona, zatražilo je u sredu od republičke vlade hitnu pomoć u rešavanju veoma teške finansijske situacije u kojoj se, zbog potpunog prestanka rada, nalazi, kako se navodi, više od 20.000 zaposlenih u ovom sektoru.

ОБРАТИЛИ СЕ ДРЖАВИ: Помозите, 20.000 људи  је без прихода

Foto K. Mihajlović

Saopštenje potpisuju brojne poznate diskografske kuće i koncertne agencije, veliki festivali kao što su "Bir fest", "Arsenal fest", "Lav fest", "Gitar art fest", kao i manja udruženja i renomirani pojedinci koji su se udružili u ovoj, za sve nezavidnoj situaciji.

- Od početka krize izazvane kovidom 19, ova industrija je bila momentalno pogođena, budući da su sva masovna okupljanja obustavljena, a sve manifestacije odložene ili otkazane - navodi se u saopštenju.

- Od marta je u Srbiji otkazano više od 1.000 događaja, uključujući festivale, koncerte, predstave i druge razne manifestacije, a jasno je i da će i po završetku pandemije biti potrebno još vremena da se stvari vrate u normalu. UPTAS čine članice čije događaje godišnje poseti nekoliko miliona posetilaca.

Prema podacima "Tiket vižna", u januaru i februaru ove godine prodato je više od 200.000 ulaznica, u martu 20.000, a od aprila do jula meseca samo nekoliko desetina.

UPTAS naglašava da su jednokratne mere značajne kao podrška, ali prvenstveno u onim granama industrije u kojima poslovanje nije kompletno prekinuto. Stoga smatra da jedino sistemsko rešenje, uz dugoročnu podršku i olakšice, može da pomogne da zaposleni u ovom sektoru zadrže svoja radna mesta, a da se sve firme i kompanije ne zatvore.

Zato apeluju na državu da prioritetno uzme u obzir njihove zahteve, i da pomogne kako kroz direktna davanja, tako i kroz smanjivanje nameta i poreza, kao i dodatne olakšice rente. Takođe, udruženje apeluje da je potrebno utvrđivanje jasnih pravila pod kojima je moguće organizovati manifestacije (pravo na rad), kao i prioritetno obrađivanje zahteva za kredite Fonda za razvoj - za sektor turizma.


- Ukoliko Vlada Republike Srbije i nadležni organi ne odreaguju i ne odgovore na apele našeg udruženja, ovoj industriji preti potpuno gašenje, zato što je vrlo neizvesno kada će masovni događaji u punom kapacitetu moći da se održavaju - piše u saopštenju UPTAS. - Prateći situaciju u ostalim evropskim zemljama, to možda neće biti moguće do kraja 2020. Potrebno je da se taj višemesečni predstojeći period prebrodi, zato što su kompanije obuhvaćene ovom krizom ostale bez ikakvih primanja. U slučaju da se firme i organizacije koje posluju u ovoj industriji potpuno ne ugase, predviđanja su da bi finansijski oporavak i povratak na prethodno stanje mogao da traje čak i do proleća 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a