ŽIVOTNA PRIČA DŽEJA RAMADANOVSKOG: Majka ga nikad nije posetila u domu

Novosti onlajn

25. 05. 2024. u 21:55

JEDNO od najvećih imena narodne muzike, Džej Ramadanovski, preminuo je 6. decembra 2020. godine, a estrada i Srbija nedeljama su tugovale za legendarnim pevačem kog život nije mazio.

ЖИВОТНА ПРИЧА ЏЕЈА РАМАДАНОВСКОГ: Мајка га никад није посетила у дому

Foto: D. Mišić

Legenda narodne muzike Džej Ramadanovski imao je 56 godina kada je u svom domu preminuo od posledica srčanog udara, iza sebe je ostavio veliki trag i sećanje na životnu priču po kojoj nastaje film "Nedelja". Bio je jedan od onih pevača koji je svoje emocije znao da prenese na sve koji su ga slušali. Njegovi živi nastupi bili su protkani suzama i smehom i uprkos tome što ga život nije mazio retko kada smo imali priliku da ga vidimo neraspoloženog.

Rođen je 1965. godine u Beogradu. Njegovi preci su Romi poreklom iz Makedonije koji su posle Drugog svetskog rata došli u Beograd.

Odrastanje bez majke, "šibicarenje" i popravni dom

Njegov život, a naročito detinjstvo nije bilo nimalo lako, roditelji su mu se razveli dok je još uvek bio dete, otac mu se seli u Austriju i vodi ga sa sobom, međutim nakon što je pao razred vraća ga za Srbiju gde ga ostavlja da živi sa babom u poznatom beogradskom naselju Dorćol.

Majka je živela samo nekoliko kuća dalje sa njegovim sestrama. Period puberteta i rane mladosti doneo mu je brojne izazove. Često je bežao od kuće, "šibicario", džepario po Kalemegdanu, spavao na ulici, pa je socijalna služba preuzela brigu o njemu, a zbog brojnih problema završio je u domu za maloletnike. Najduže se zadržao u popravnom domu "Vasa Stajić" na Voždovcu čiji je štićenik bio skoro devet godina.

Foto: Novosti

 

O teškom životu i odrastanju pričao je u jednom od poslednjih intervjua u emisiji "Balkanskom ulicom"

- "Taj kraj naš je, to ja kažem Dorćol Menhetn. Šibicario sam. Nisam bio kriminalac, ali bio sam delikvent. Nikada nisam nikog povredio, ali morao sam da se snalazim u životu. Boli me sećanje na 'sivi' dom. Moj život je toliko širok, zato hoću da napišem knjigu i da bude 101 strana. Često sanjam popravni dom. Za sve vreme mog boravka tamo, majka me nijednom nije posetila, dolazio je samo otac", ispričao je tada Džej, pa dodao:

- Majka je brinula o mojim sestrama, a otac o meni. Često zaplačem zbog toga. U mojoj grupi u domu je bilo 12 problematičnih dečaka. Više puta smo išli na razgovor sa psihologom, to je bilo obavezno. Od cele te grupe samo smo nas četvorica uspeli u životu, osnovali smo porodice i počeli smo da radimo. Ostali su nastavljali da menjaju domove i ko zna kako su završili.

Zašto je nedelja bio najvažniji dan u njegovom životu?

Nedelja predstavlja važan dan u njegovom detinjstvu jer su nedeljom puštali decu kući ukoliko zasluže, nakon što je Marini Tucaković ispričao ovu priču ona dobija inspiraciju za numeru "Nedelja" koja postaje veliki hit i uz koju je Džej i ispraćen na večni počinak. Iz doma ga je izvukla njegova učiteljica koja ga je u jednom momentu pozvala da živi kod nje u stan, jer je u mladom Džeju prepoznala "dušu" kako su to kasnije pričali ljudi koji su ga poznavali.

Nakon što je napustio popravni dom, pevač je bio u kontaktu sa majkom, a kako je istakao najlepša uspomena koju pamti je koncert na Tašmajdanu 1991. godine:

Džej Ramadanovski, Foto V. Danilov

 

- Tada sam dobio najlepši aplauz u životu, kad mi je keva izašla sa cvećem. Nikad mi nije došla u posetu u dom. Kad je stala tako ispred sa cvećem… Bila je poštena žena, nikad mi nije davala da šibiciraim, dolazila je da mi lupa šamare zbog toga. Takva je žena, šta sad. Sestre su moje bile kod nje, ja kod ćaleta - pričao je Ramadanovski.

Brak i zabranjena ljubav

U karijeri mu je sve išlo od ruke, ali privatan život mu je bio moglo bi se reći buran. Voleo je kafanu, kocku i žene, zbog čega mu se brak i završio razvodom 2007. godine kada ga ostavlja žena Nada Ramadanovski koja je inače bila sestra njegovog najboljeg druga i čija ljubav je u početku bila zabranjena jer je njeni roditelji nisu odobravali.

Ona je mogla da izađe u grad samo sa bratom i nisu sedeli u istom društvu. S obzirom da se njen otac i brat nisu slagali s njihovom vezom, neko vreme viđali su se tajno. Kada je ostala u drugom stanju Nadina porodica morala je da prihvati Džeja.

Do kraja života Džej je isticao da izuzetno voli i poštuje bivšu suprugu, kao i da je ona njegov "heroj" i "kraljica", te da je posle nje upoznao mnoge žene, ali ni jednu nije voleo kao nju. U braku su dobili dve ćerke Anu i Mariju, a i nakon razvoda Nada mu se našla u najtežim situacijama i mnogo mu pomagala, pogotovo kada je imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Polovinom 2017. Džej je morao da se podvrgne operaciji srca, zbog zalisaka koji su posledica nezdravog života koji je vodio. Ipak, uspeo je da se oporavi i relativno brzo ponovo zapeva. Najveću podršku pružale su mu upravo bivša supruga i ćerke.

Foto arhiva TV Novosti

Marina Tucaković i tajna koju su odneli u grob

Zahvaljujući Marini Tucaković postao je poznat jer mu je ona napisala sada već dobro poznatu pesmu "Zar ja da ti brišem suze" sa kojom je osvojio treće mesto na festivalu "MESAM". Kako su pisali domaći mediji njih dvoje su u grob poneli i veliku tajnu koju nisu hteli nikome da kažu.

 "Marina je uspela da napravi veliku zvezdu od Džeja početkom devedestih godina, i oni su u to vreme bili nerazdvojni. Zato je baš njemu napisala najveće folk hitove, jer ga je obožavala, kao i on nju. Tada se sa njima družio još jedan mladi pevač koji je nekoliko godina kasnije postao velika zvezda zbog Marininih tekstova! I baš kada je postao popularan i kada je počeo da pali i žari, Džej i Marina su shvatili da ih je on opljačkao", ispričao je njihov zajednički prijatelj Džoni sa Dorćola za Star koji je istakao da se seća svih detalja.

"Marina i Džeki su tada često pravili te spontane kućne žurke, okupljali su se često, a najviše kod nje i Fute. Marina je ubrzo shvatila da joj iz kuće nestaju pare! Nju novac nikad nije zanimao, ostvaljala je pare svuda po kući. Ispod piksle joj stoji 300 maraka, pored televizora 500 i tako svuda po kući su bile neke parice. A onda je shvatila da tu gde ostavi novac posle žurke ga više nema! Rekla je to Džeju da su joj nestale pare više puta, a on je počeo da se kune da nikad pare nije uzeo iz njene kuće! Ona se šokirala što je Džeki pomislio da sumnja na njega, jer je u njega imala beskrajno poverenje, pa mu je rekla da je sigurna da taj mladi pevač s kojim se druže krade od nje", prisetio se i dodao:

"Tada su se dogovorili da ga Džej pozove kod sebe u stan na druženje i da svuda po stanu ostavi po 100 ili 200 maraka. Tako je i uradio! Odmah posle toga je otišao kod Marine i rekao da mu je 'mali ćornuo' 200 maraka! Od tada tog pevača više nisu pozivali na svoje pijanke, a Marina je sa njim vrlo brzo prekinula saradnju. Završila mu je taj album što je tada radila, a kao za inat skoro sve pesme su mu postale hitovi. Baš su bili šokirani što je krao od njih, jer su znali da mu pare nisu bile potrebne. Samo je bio alav na tuđe. Džej je obećao Marini da nikada neće odati tog pevača, jer je znao da će mu to uništiti posao i karijeru, pa više niko s njim ne bi hteo da sarađuje i da ga pusti u kuću. Eto tu tajnu su oboje odneli u grob, pa zato ni ja sada ne želim da kažem njegovo ime iz poštovanja prema njima. Zbog čega su oni rešili da ga zaštite, to ne znam, ali to samo govori koliko su oboje bili veliki ljudi".

Tužan kraj

U jeku korona virusa, 2020. godine Džej Ramadanovski preminuo je od posledica srčanog udara. Tih dana cela Srbija je pevala stihove njegove pesme: "Nedelja, i svi ste tu, a mene s' vama nema - daleko negde sam, na put bez povratka vaš sin se sada sprema..."

Imao je samo 56 godina, a sahranjen je po svim muslimanskim običajima iako je slavio Svetu Petku i često govorio da je "Bog samo jedan" pa je znao posle crkve, gde je palio sveću da ode u džamiju gde bi se krstio.

(MONDO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)