ANEGDOTA O PEVAČU STANIŠI STOŠIĆU: "Srpski Pavaroti" plenio glasom i u oficirskoj školi

J. S.

17. 03. 2024. u 16:00

STANIŠA Stošić, pevač srpske narodne muzike poznat po interpretacijama pesama vranjskog melosa, u svojoj karijeri proslavio je jug Srbije.

АНЕГДОТА О  ПЕВАЧУ СТАНИШИ СТОШИЋУ:  Српски Павароти пленио гласом и у официрској школи

Foto: J.S.

O njegovoj karijeri se zna dosta, o privatnom životu malo, mada su porodica i prijatelji uvek o njemu govorili sa puno ljubavi kao skromnom i pažljivom čoveku.

U aprilu navršiće se 16 godina kako je nakon duže bolesti preminuo čuveni pevač iz Vranja, koga je ne slučajno u karijeri pratio nadimak "srpski Pavaroti".

General Branko Krga ispričao je za "Novosti" gotovo nepoznat detalj iz biografije popularnog pevača.

- Negde 1968. godine, ne mogu tačno da se setim, on je bio pitomac Škole rezervnih oficira u Bileći. Tu smo mi imali razne sekcije, pored ostalog i muzičku, on je naravno pevao, pratio ga je na harmonici muzičar iz Pirota. Iz tog perioda ga se stvarno sećam na najprijatniji način, mlad lep, lepo peva ... eto tako sam ga upoznao - kaže srpski general.

Foto: J.S.

 

Dodaje da se nakon Bileće nikada nisu sreli, ali da je pažljivo pratio karijeru mladića koji je imao tek nešto više od dvadesetak godina kada ga je upoznao u školi.

- Interesantno je da se nismo sreli, ali sam uvek rado slušao njegove pesme i sećao se kako sam ga upoznao. I dan- danas volim da nađem neko izvođenje na "Jutjubu" i poslušam - kaže general Krga.

Foto Arhiva Novosti

Staniša Stošić rođen je 1945. godine u selu Vrbovo kod Vladičinog Hana. Zavoleo južnjački melos u Učiteljskoj školi u Vranju, gde je svirao violinu, bio solista u horu i imao prve časove pevanja. Staniša je prvi put zapevao 1963. godine u Radio Beogradu, a karijeru je gradio širom republika bivše Jugoslavije i svetu. Njegovi Vranjanci kažu da ga slava nije promenila i da je ostao skroman čovek koji nije odstupao od melosa za koji se opredelio na početku karijere. Sam Staniša Stošić u više navrata je izjavljivao da su mu supruga Ljiljana i sinovi Stefan i Dušan, uz prijatelje, bili najveći imetak.

Od 2009. godine trg ispred vranjskog Muzeja nosi ime po njemu, a 2012. godine ispred muzeja je postavljena i njegova bista.

Inspiracija za Lelu

LEGENDARNU pesmu "Lela Vranjanka" Staniša je snimio 1972. godine. Iako mnogi misle da je u pitanju izvorna pesma, njen tekst je napisao Dragan Toković, dok je melodija inspirisana grčkom pesmom "Misirlu" (Miriska, Egipćanka). Ova numera i danas predstavlja svojevrsnu himnu Vranja i Vranjanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!