EVROVIZIJA 2023: Pobednika biraju publika i žiri - večeras finale

V. N.

13. 05. 2023. u 12:37

DA li će pobednik 67. "Evrosonga" u liverpulskoj M&S Bank areni biti predstavnica Švedske Lorin, kao što to predviđaju kladionice, ili će se, ipak, radovati neko drugi, saznaćemo večeras, od 21 sat, kada počinje veliko finale.

ЕВРОВИЗИЈА 2023: Победника бирају публика и жири - вечерас финале

Foto AP

Takmičiće se predstavnici 26 zemalja, po 10 iz dve polufinalne večeri (izabrani su glasovima publike), plus takozvana velika petorka (Velika Britanija, Italija, Francuska, Španija i Nemačka), kao i prošlogodišnji pobednici Ukrajina.

Naš Luk Blek, sa autorskom kompozicijom "Samo mi se spava", nastupiće pod rednim brojem pet. Pre njega, čućemo Austriju, Portugaliju, Švajcarsku i Poljsku, a do kraja večeri i predstavnike Francuske, Kipra, Španije, Švedske, Albanije, Italije, Estonije, Finske, Češke, Australije, Belgije, Jermenije, Moldavije, Ukrajine, Norveške, Nemačke, Litvanije, Izraela, Slovenije, Hrvatske i, na samom kraju, Velike Britanije. Za razliku od polufinala, pobednika će zajedno odabrati publika i žiri. Direktan prenos takmičenja biće emitovan na Prvom programu RTS.

Redosled takmičara u velikom finalu takođe utiče na pobedu. Po nepisanom pravilu, trijumfu i visokom plasmanu na tabeli se više mogu nadati oni koji nastupaju pred kraj "Evrosonga", nego takmičari na samom početku, kao naš Blek. Naime, linije za glasanje se otvaraju tek kad svi nastupe, pa publika lakše pamti pesme koje je čula pred kraj.

Logo

Predstavnik Srbije juče je na kladionicama pao na 22. mesto, dok su hrvatski "Let 3", koji su sa Blekom posle prvog polufinala delili 15. poziciju, juče skočili na 11. Zbog redosleda nastupanja, tviteraši su juče delili utisak kako počinju da misle da Hrvatska sada ima šanse za pobedu, kao i da će se "Hrvati najesti bodova".

Zanimljivo je da je bivša "uraganka" Ivana Nikolić na "Instagramu" isprozivala predstavnicu Izraela Nou Kirel, koja se takmiči sa numerom Unicorn, da je iskopirala njen stajling. Priložila je i dve fotografije, na kojima se vidi da je zaista nosila sličnu scensku odeću kao Noa, i dodala:

- Ivana Nikolić i ove godine na "Evroviziji", izvinjavam se!

Ona se, inače, sa grupom "Harikejn" i pesmom "Loko loko" takmičila pre dve godine na "Evrosongu" u Roterdamu, završivši na 15. mestu. Znači, ako Izraelka pobedi, zna se ko je zaslužan za trijumf...

Sankcije za Albanku Albinu?

NAKON prolaska u finale, predstavnici Albanije, Albina i grupa "Familja Keljmendi" (u kojoj su Albinini roditelji i rođaci), odgovarali su na konferenciji za medije na novinarska pitanja. Albina je, baš kao i njeni roditelji, rođena u Peći, na Kosovu i Metohiji pre 25 godina i u takmičarskoj pesmi "Duje" peva o rodnom kraju.

- Mi smo ista krv, ista nacionalnost, Kosovo i Albanija su kao brat i sestra, i imamo majku koja je "velika Albanija" - rekla je Albina.

"Velika Albanija" je, inače, iredentistički koncept zemlje za koju se smatra da čini nacionalnu domovinu većini Albanaca, zasnovan na današnjem ili istorijskom prisustvu Albanaca na tom području. Pominjanjem "velike Albanije", Albina se oglušila o jedno od najvažnijih pravila "Evrosonga" da nema politike. Takođe, ona krši još jedno pravilo "Evrosonga", jer peva o KiM, a predstavlja Albaniju, što je nedopustivo i kažnjivo.

* * * * * * * * * *

"Evrovizija" rekla "ne" Zelenskom

ORGANIZATORI "Pesme Evrovizije" odbili su zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se video-porukom obrati u večerašnjem finalu. Razlog je što Evropska radiodifuzna unija (EBU) ne želi da politizuje događaj, jer je jedna od glavnih karakteristika tog muzičkog takmičenja i zabavnog šoua upravo apolitičnost.

Ukrajinski lider se nadao da će se obratiti evrovizijskoj publici ispred malih ekrana, koja se procenjuje na 160 miliona, kako bi još jednom apelovao na podršku u sukobu sa Rusijom.

- Zahtev Zelenskog, iako je upućen sa hvale vrednim namerama, nažalost ne može da bude odobren jer bi bio protiv pravila muzičkog takmičenja - navodi se u saopštenju EBU.

- Takmičenje se reguliše strogim pravilima i principima koji su uspostavljeni od osnivanja "Evrosonga", a jedan od najvažnijih je nepolitička priroda događaja.

Vladimir Zelenski, Foto AP

Podsetimo, "Pesma Evrovizije" osnovana je 1956. godine kako bi pomogla u ujedinjenju Evrope posle Drugog svetskog rata. Takmičenje nastoji da razdvoji muziku i politiku, pa su otvoreno politički tekstovi, znakovi i simboli - zabranjeni. Rusiji je lane zabranjeno da se takmiči, nakon invazije na Ukrajinu, a ni ove godine im nije dozvoljeno da učestvuju. Ovogodišnji, 67. po redu "Evrosong" se, zbog bezbednosti, održava u Liverpulu, iako je pobedio ukrajinski "Kaluš orkestra". Oni će večeras nastupiti u M&S Bank areni u Liverpulu i izvesti pobedničku pesmu "Stefanija", a EBU i Bi-Bi-Si su odlučili da proslave prošlogodišnju pobedu Ukrajine i pokažu da nas muzika ujedinjuje, tako što su svakog od 37 izvođača, pre nastupa, predstavili video-razglednicom sa 37 lokacija iz Ukrajine. Isto će biti i sa večerašnjim finalistima.

Zelenski je prošle godine tražio da se obrati na brojnim međunarodnim događajima. "Oskari" su ga dva puta odbili, uz obrazloženje da bi to učinilo dodelu neprimereno političkom. Filmski festival u Torontu u Kanadi ga je odbio u septembru 2022. FIFA je odbila zahtev Zelenskog da se obrati finalu Svetskog prvenstva u Kataru u decembru.

- Šteta. On bi ove godine bio dostojna konkurencija učesnicima "Evrosonga" - rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku EBU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)