KOJI SU FILMOVI I SERIJE SNIMANI U SKUPŠTINI SRBIJE: Zahtev jedne svetske zvezde odbijen

S.S.R.

22. 02. 2023. u 09:38

U MNOGIM našim, ali i stranim filmovima i serijama Skupština Srbije pretvarana je u banku, operu, dvor, ambijent u kome je oživljena istorija... Zdanje na Trgu Nikole Pašića mesto je gde su nastajali kadrovi koje godinama gledamo.

КОЈИ СУ ФИЛМОВИ И СЕРИЈЕ СНИМАНИ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Захтев једне светске звезде одбијен

FOTO: Arhiva novosti

Tako je biblioteka srpskog parlamenta bila deo scenografije u seriji "Crna svadba". Izgled je malo izmenjen, jer je animacijom dodat još jedan sprat sa policama knjiga.

U zakonodavnom domu snimana je čuvena "Bela lađa", usponi i padovi srpskih dinastija - Karađorđevića i Obrenovića, filmovi "Mlada Bosna", "Koriolan", emisija "Leti, leti, pesmo moja mila"...

U velikoj sali zakonodavnog doma snimljen je deo filma o životu jedinog srpskog nobelovca, pisca Ive Andrića. Na istom mestu gde je i on u kratkom periodu od 1950. godine ddo 1953. sedeo kao poslanik, ali nije zabeleženo da se ikada javio za reč.

U ambijentu parlamentarne biblioteke besede Danila Kiša na srpskom i francuskom čitao je Miki Manojlović. Ipak, omiljeni lik među Srbima najbolje se snašao u Skupštini. Čuveni Šojić iz "Bele lađe". Milan Lane Gutović glumio je srpskog političara iz Stranke zdravog razuma.

SPECIJALAC - 8.000 DOLARA

KADA je sniman "Koriolan" Rejfa Fajnsa, tadašnji ministar policije Ivica Dačić poslao je filmskoj ekipi specijalnu jedinicu MUP da učestvuje u spektaklu. Fajns ih je posmatrao, video da su došli skockani, pod punom opremom, a onda je progovorio:

- Znate li da iznajmljivanje jednog vojnika u Holivudu košta 8.000 dolara?

U Srbiji je besplatno korišćenje zgrade parlamenta.     

Hodnici Doma Narodne skupštine pretvoreni su u kulise Berlinske opere kada je sniman film o Južnokorejcu Bau Jae Čulu, prvom operskom pevaču iz Azije koji je postao stalni član jedne nemačke opere, ali je usled gubitka glasa njegova karijera prekinuta. Deo ovog filma bio je Jo Ji Tae, najviši čovek Južne Koreje, visok 2,05 metara.

Kada filmadžije podnesu zahtev za snimanje, proverava se šta piše u scenariju. Zabeleženo je da je jedan zahtev i odbijen. Namera Džona Kjuzaka bila je da za potrebe filma "Gavran" po motivima pesme Edgara Alana Poa u parlament uvede konja. Po scenariju, životinja pleše na balu. Ali, zbog ocene da je to neprikladno, do snimanja ove scene u parlamentu nije došlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici