NIŠKE "FLEKE" PONOVO SVIRAJU: Izdali debi CD Rock'n'roll is Like Jesus na kome su i stari favoriti "Slatka mala" i "Bejbi bejbi"

J. ĆOSIN

03. 10. 2022. u 17:57

Jedan od sastava koji je krajem sedamdesetih među prvima doveo pank na muzičku scenu u Nišu, grupa "Fleke", nedavno se ponovo okupio i posle gotovo četiri decenije snimio dva nova albuma. Ovo je nastavak druženja "ekipe" iz Rentgenove ulice koja poslednjih nekoliko decenija živi i radi u inostranstvu. Spojila ih je nostalgija za nekim davnim vremenima, čežnja za gradom u kojem su stasavali u muzičare, kao i večita ljubav prema panku.

НИШКЕ ФЛЕКЕ ПОНОВО СВИРАЈУ: Издали деби ЦД Rocknroll is Like Jesus на коме су и стари фаворити Слатка мала и Бејби бејби

Foto Privatna arhiva

Bubnjar ovog kultnog niškog benda Dušan Mirković, koji živi i radi u Švajcarskoj, za naš list je ispričao da su se ponovnim rađanjem "Fleka", takoreći i oni ponovo rodili. Sa setom se danas seća kako je sve počelo.

- U drugoj polovini sedamdesetih, klasičan rok je polako gubio na svežini i prestao je da se razvija. Mladi su išli u disko klubove i igrali uz Boney M, "Bananarame", Donu Samer i mnoge druge. Za to vreme su rok grupe koketirale za progresivnim i psihodeličnim stilovima i lagano tonule u depresiju i zaborav. Nešto je moralo da se menja - priča nam on.

Foto Privatna arhiva

"Fleke" su donele prve zvuke panka, ali i bunt protiv režima upakovan u avangardne tekstove.

- Tekstovi su bili lucidni, pokretački, mračni, napadački, moderni. Dok su engleske grupe, poput "Seks pistolsa", direktno napadale uštogljeni, monarhistički, kapitalistički režim, ne mareći nimalo na eventualne konsekvence, u nekim drugim zemljama je moralo malo više da se pazi na ličnu bezbednost. Pesnici su morali biti puno maštovitiji i svoje poruke su zato oblagali u avangardne, enigmatične i dvosmislene rečenice koje su malo otežano, ali sigurno dolazile do krajnjeg korisnika i tamo polako i primetno ostavljale određene reakcije.

PLOČA POSVEĆENA VELIKOM SAVI

MASTERING će ovog puta da se radi u Londonu, u čuvenom Abbey Road Studios, a radiće čuveni Frank Arkrajt koji je radio sa grupama poput "Nju order", "Džoj divižn", "Koldplej", "Oazis", "Blur", sa Brajanom Ferijem, Eltonom Džonom. Planiramo izdavanje ploče sa četiri pesme, a kasnije i CD-a sa 13 pesama. Marković podseća da ploču i CD posvećuju svom drugu i pevaču grupe "Fleke" Nebojši Saviću, poznatom kao Veliki Sava, koji je preminuo u 57. godini.

Deo Niša, krajem sedamdesetih, preko puta gradske bolnice, važio je za muzički kraj. Gotovo svi poznati niški muzičari rođeni su ili su živeli ovde.

- Družili smo se od jutra do mraka, slušali i razmenjivali ploče i knjige i diskutovali o svemu. Svako novo saznanje je iznošeno i prepričavano po tim druženjima, unedogled. Tako smo se nadograđivali, polako sebe jačali i pripremali za stvaranje nečeg našeg, novog, posebnog. U aprilu 1978. moj prijatelj Aleksandar Radovanović predložio je stvaranje prve srpske pank grupe, Alex Punk Company koja je kasnije promenila ime u "Fleke". Svoje nadahnuće grupa je tražila u nepresušnim resursima socijalnih i ljubavnih tema, čvrstim ritmičnim podlogama, koje su svaku novu pesmu činile jedinstvenom i prepoznatljivom - objašnjava nam Dušan.

Mnoge teme iz pesama, koje su stvarane krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, i danas se mogu smatrati aktuelnim. Kao da se nije puno toga promenilo. U pesmi "Orden za olovnog vojnika" pevali su o karijeristima, koji su od ranih dana hvatali svaku priliku i grabili svaku mogućnost da se ugrade u politički establišment i imaju korist, ali samo za sebe.

Foto Privatna arhiva

- Najvažnija tema je ipak bila ljubav - neiscrpna, bolna i povodljiva istovremeno - ističe ovaj poznati niški bubnjar.

Septembar 1985. godine kumovao je raspadu grupe. Odmah posle gostovanja u emisiji "Stereovizija", neko je ukrao njihovu master-traku i time uništio sav rad jednog benda. To je bilo previše i grupa je odlučila da napravi veliku pauzu.

- Pauza je trajala gotovo 25 godina. Rezultat ponovnog okupljanja je debi CD Rock'n'roll is Like Jesus na kome smo se predstavili sa potpuno novim materijalom i u starom sastavu. Kao bonus tu su i naši stari koncertni favoriti "Slatka mala" i "Bejbi bejbi". CD je dobio odlične kritike. Mnogi su nam zamerili što smo sve pesme otpevali na engleskom, pa smo na predlog mnogih naših prijatelja i obožavalaca, kao i našeg izdavača "Dalas rekordsa", odlučili da ponovo snimimo kompletan materijal koji smo tada 1985. godine želeli da predamo "Jugotonu". Gitare i vokali su snimljeni u Nišu, a bas, bubnjevi i klavijature u Švajcarskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)