POSTALI DEO ISTORIJE: U Novom Sadu, koncertom "Tamburaške filharmonije", završen 15. "Tamburica fest"

S.B.

22. 08. 2022. u 22:40

KONCERTOM "Tamburaške filharmonije" na novosadskom Trgu slobode, u kojoj je prvi put u istoriji više od 200 izvođača iz 11 zemalja uz ovacije publike izvodilo dela čuvenih svetskih kompozitora, sinoć je završen 15. po redu "Tamburica fest".

ПОСТАЛИ ДЕО ИСТОРИЈЕ: У Новом Саду, концертом Тамбурашке филхармоније, завршен 15. Тамбурица фест

Foto: N. Stojanović

Festival je protekao u slavljeničkom duhu, a za četiri spektakularne večeri publika je uživala u premijeri dokumentarnog filma "Zaustavite Dunav i skazaljke stare", "Reviji mladih tamburaša", tradicionalnom takmičenju orkestara iz pet zemalja i prvoj "Mondoviziji", vokalnih solista iz 15 država, kao i koncertima simfonijskog orkestra "Johan Štraus" iz Austrije i Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodina.

Kruna festivala bio je celovečernji koncert "Tamburaške filharmonije" kojom su dirigovali Siniša Leopold iz Hrvatske, Gregor Zagorc iz Slovenije i domaćin Zoran Mulić.

- Bilo je zaista impresivno, i za izvođače i za publiku i to mora postati tradicija - kaže Leopold. - Posle više od 40 godina umetničkog rada prvi put sam učesnik veoma zahtevnog koncepta koji će se pamtiti po mnogo čemu. Najviše je profitirala tamburica koja je dokazala da je instrument neslućenih i nesagledivih mogućnosti. Sve čestitke organizatorima festivala na poduhvatu.

Slovenac Gregor Zagorc je naglasio da je svim učesnicima bila čast što su postali deo istorije. Tamburaška filharmonija se predstavila delima čuvenih kompozitora (Konjović, Ravel, Orf, Rosini) i pratila pevačice Kaliopi i Matiju Zanatu, basprimaša Branka Baku Jovanovića, Danijelu Veselinović na trubi i Draganu Kuzmanović na harmonici.

- U poslednje dve i po decenije nastupalo je 100 tamburaša u Srbiji i Hrvatskoj, ali ovo je do sada najveći ansambl sa više od 200 umetnika na sceni. Koncert je bio sinteza svih festivalskih večeri i definitivno najbolja moguća završnica - rekao je Zagorc.

POTPUNO NOVA ESTETIKA

DIRIGENT Zoran Mulić je koncert "Tamburaške filharmonije" na kojem je, kako ističe, pobedila emocija, ocenio fascinantnim.

- To je pobeda simfonicizma u tamburaškoj muzici, potpuno nova estetika i više nema nazad. Svaka nova pesma tražiće apsolutne umetničke vrednosti. Jedino je to put ozdravljenja, tražiti suštinu u lepoti i dobroti - rekao nam je Mulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)