SVIRAMO GDE NAS RAZUMEJU BEZ PREVODA: Frontmen "Hladnog piva" Mile Kekin o 35. rođendanu grupe, turneji, pesmama...

M. GRUBOR

21. 06. 2022. u 08:40

POPULARNI hrvatski pankrokeri "Hladno pivo", koji iza sebe imaju desetak albuma i pregršt nagrada, ovog leta proslavljaju 35. rođendan s isto toliko koncerata.

СВИРАМО ГДЕ НАС РАЗУМЕЈУ БЕЗ ПРЕВОДА: Фронтмен Хладног пива Миле Кекин о 35. рођендану групе, турнеји, песмама...

Foto: V. Danilov

Tokom kratkog predaha između nastupa, nakratko smo zaustavili frontmena Mileta Kekina i prisetili se kasnih osamdesetih godina, kada je sve i počelo.

- Počeli smo manje-više kao i svaki bend, osim što smo krenuli kao prijatelji iz kvarta, pa smo onda odlučili da osnujemo grupu - kaže, za "Novosti", Kekin. - Uspeh nam se dogodio već s prvim demo-snimkom, a nakon prvog albuma već smo počeli da sviramo van Zagreba. To je mnogo pomoglo dugotrajnosti benda. Puno je teže držati ekipu na okupu kad vam, ni nakon četvrtog albuma, ne ide.

Govoreći o prvim koncertima i trenucima kada su počeli da pune sportske dvorane, Kekin posebno ističe koncert na Jarunu koji je okupio 20.000 ljudi.

- Prvi koncert smo imali u "Domu sportova" i tada su nam prvi puta na svirku došli roditelji - priseća se Kekin. - Zatim samostalni koncert na Jarunu kad nam je došlo više od 20.000 ljudi. Taj osećaj kad znaš da je pred tobom toliki broj ljudi koji su platitli da te vide na bini je nešto od čega se čoveku lako zamanta u glavi.

Mada slave 35. rođendan, "Hladno pivo" ne pokazuje znakove posustajanja, pa ga proslavlja radno s isto toliko koncerata u celom regionu:

Foto promo

- Od Vardara pa do Triglava, rekao bih. Sviramo stvarno od Dojrana na granici s Grčkom, pa sve do Alpa. A između toga su ostale zemlje bivše Jugoslavije. Hteli ili ne, sviramo tamo gde nas razumeju bez "Gugl" prevodioca.

U okviru jubileja, "Hladno pivo" je objavilo novu pesmu "Štetočine", koja opisuje disfunkcionalne veze i posledice koje proističu iz njih.

- Ne bih tumačio pesmu, ali, recimo da se radi o disfunkcionalnim vezama, nagrizanih rutinom i otuđenjem - objasnio je Kekin.

Tekstovi njihovih pesama su satirični, komični ali i sarkastični, i gađaju u srž aktuelnih tema današnjeg društva. Posebnu poruku nosi jedna od njihovih starijih pesma "Pitala si me", koja oslikava i svakodnevicu s kojom se suočavaju izvođači.

Pesma sa majčinim imenom

- Majka me stalno pitala kad ću da napišem neku pesmu sa njenim imenom, kako bi se malo hvalila koleginicama na poslu - kaže nam Mile. - Ona je, inače, bila krajnje nezainteresovana za muziku. Otac je bio taj koji je stalno nešto pevušio. Ali, nije to samo pesma o njoj, nego o celom biznisu, gde tvoja pesma kojom se ponosiš brzo postane još jedna nimalo posebna u masi sličnih.

Komentarišući današnju pank-rok scenu na Balkanu, Kekin izvdvaja grupu "Mort" iz Sinja zbog neverovatne energije na bini. Dodaje i da ne razdvaja pank od drugih žanrova i da, recimo, Marčelo ima remek-delo od albuma, u kojem ima više pankerskog stava, nego na masi glasnih gitarističkih albuma. A na pitanje šta bi poručio mladim izvođačima koji traže svoj put do zvezda, Mile poručuje:

- Ne slušajte starije i svirajte svoje, pa kud puklo da puklo!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda