Nije bilo nacističkog pozdrava poljske voditeljke na Evroviziji (ISPRAVKA)

Novosti online

15. 05. 2022. u 00:26

NAŠ medij, kao i mnogi u regionu, preneo je informaciju da je poljska voditeljka Ida Novakovska pokazala nacistički pozdrav u finalu Evrovizije. Ipak, to nije tačno.

Није било нацистичког поздрава пољске водитељке на Евровизији (ИСПРАВКА)

Foto printskrin RTS

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba.

ŠTA SU ČINjENICE?

Finalno takmičarsko veče Evrovizije održano je 14. maja u Italiji, u Torinu. Ovogodišnju pobedu na Euroviziji odnijela je grupa Kaluš Orkestar iz Ukrajine sa pesmom “Stefania”.

U kontekstu rata u Ukrajini, koji je započeo 24. februara, pobeda Ukrajine izazvala je mnoge komentare, među kojima i tvrdnje da je voditeljka poljske televizije Ida Novakovska izrazila nacistički pozdrav tokom glasanja.

Kako navodi Rojtersov tim za proveru činjenica u analizi objavljenoj 16. maja, Novakovska je tokom predstavljanja rezultata glasanja poljskog žirija zapravo pokazala znak “V”, poznatiji kao gestikulacija za “mir”. Na fotografiji ispod može se videti kako Novakovska podiže dva prsta.

Foto: Printscreen

 

Salutiranje nacističkim pozdravom podrazumeva ispruženu desnu ruku, sa dlanom okrenutim prema dole. Izvinjavamo se čitaocima na plasiranju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)