UMETNICA MORA BITI PRVA: Ana Đurić Konstrakta večeras u finalu "Evrosonga" u Torinu nastupa pod rednim brojem 24

V. M. P.

14. 05. 2022. u 09:24

AUTENTIČNA, posebna i originalna Ana Đurić Konstrakta, koja na 66. "Evrosongu" u Torinu predstavlja Srbiju, a pesmu In Corpore Sano peva na srpskom i latinskom jeziku, oduševila je Evropu u drugom polufinalu, što se videlo i po tome da se od silnog pljeskanja i ovacija u dvorani "Para olimpiko", njeno pevanje na trenutke nije ni čulo.

УМЕТНИЦА МОРА БИТИ ПРВА: Ана Ђурић Констракта вечерас у финалу Евросонга у Торину наступа под редним бројем 24

Foto EBU/Corinne Cumming/Jordy Brada/AP

Zbog dramatičnog i napetog proglašenja 10 finalista druge polufinalne večeri, kada su voditelji tek na samom kraju izgovorili "Srbija", mnogi gledaoci ispred malih ekrana bili su na ivici živaca. Do samog kraja nije se znalo da li Srbija ide dalje.

- Ajde, bre, jao! Dobro je, okej je - izgovorila je Konstrakta, uhvativši se rukama za glavu, kada je objavljeno da je Srbija u finalu "Pesme Evrovizije", nakon čega je priznala da u jednom trenutku nije čula sebe, već je samo čula publiku kako tapše i peva sa njom.

Kompanija "Metalac", koja je za Konstraktu napravila bokal i lavor, tvitovala je na kraju drugog polufinala: "Umalo ne padosmo sa stolice."

Usledila je i konferencija za novinare, a Konstrakta je ukrala šou, jer su na početku novinari zapevali "biti zdrava". Na pitanje šta joj je prolazilo kroz glavu tokom proglašenja finalista, rekla je da je razmišljala kako je u Torinu lepo vreme.

- Mislila sam o tome kako je u Torinu lepo vreme i da ćemo se, ako ne prođemo u finale, lepo provesti ovde - nasmejala je Konstrakta mnoge u sali.

Foto Tanjug/AP

A da li bi nešto promenila u vezi sa svojim iskustvom u Torinu, prvo je rekla da ne bi, a onda se predomislila i odgovorila:

- Možda bi moglo da bude dostupno nešto više hrane, zato što se posle dva restoran zatvara za delegacije, i to nam je bio problem. Sve ostalo je u redu.

Nakon toga izvučeni su brojevi za redosled nastupanja u večerašnjem finalu. Konstrakta će In Corpore Sano izvesti pretposlednja, pod rednim brojem 24, što se smatra idealnom pozicijom.

Društvene mreže usijale su se od komentara posle Konstraktinog nastupa. Mnogi smatraju da je pravo osveženje na evrovizijskoj sceni, da je "pokidala", da su njena pesma i izvođenje apsolutno remek-delo, najoriginalnija pesma na "Evrosongu" ikad, a bez obzira što nisu razumeli nijednu reč srpskog jezika, mnogobrojni su oni kojima se izuzetno dopao moćni nastup Srbije. Zvanični tviter-nalog "Evrosonga" posvetio joj je nekoliko objava ("Zgrabite svoje peškire", "Biti-biti-biti-biti zdrava", "Uzmite peškir, operite ruke, tapšite, uživajte"), dok su na "Tviteru" Bi-Bi-Sija, takođe posvećenom "Evroviziji", naveli da "u 2022. dok peremo ruke ne pevamo 'Srećan rođendan', već Konstraktinu pesmu".

Malo pre proglašenja finalista, Konstraktin nastup na "Jutjubu" imao je ubedljivo najviše pregleda, više od 250.000, dok je drugoplasirana Finska imala oko 40.000 pregleda. Međutim, za samo nekoliko sati, Konstrakta je imala oko milion pregleda na "Jutjubu", zahvaljujući čemu je In Coprore Sano izbila na prvo mesto trending liste. Konkretno, nastup predstavnice Srbije bio je ubedljivo najgledaniji od svih ostalih 17 takmičara u drugom polufinalu, a ozbiljno preti da bude najgledaniji na celom "Evrosongu". Poljska je, na primer, sa tek 270.000 pregleda na drugom mestu.

Đurićeva u bekstejdžu, Foto EBU/Corinne Cumming/Jordy Brada/AP

Prvi put u istoriji "Pesme Evrovizije" čuli smo pesmu sa stihovima na latinskom jeziku, i to u kombinaciji sa nekim drugim jezikom. Ali, dok sa latinskim nije bilo problema, u direktnom prenosu na "Jutjubu" bilo je problema sa srpskim jezikom. Osim Artist must be healthy ("Umetnica mora biti zdrava"), sve ostalo je bilo diskutabilno. "Koja li je tajna zdrave kose Megan Markl, koja li je tajna", neko je čuo kao Plenty of time, posle čega su se nizale potpuno nelogične rečenice Time with on your ear ("Vreme na tvom uvu") i I'm gonna cost even more time ("Koštaće još više vremena"), dok je stih "Nemam knjižicu", preveden kao "prepuštena sam samoj sebi", umesto I don't have a health card. "Ovo miriše na sabotažu", "Nečuveno", "Kakav propust", "Da li su oni normalni, kakav je ovo prevod", neki su od komentara ispod zvaničnog snimka drugog polufinala na "Jutjubu".

Ana je raspevala novinare na konferenciji, Foto EBU/Corinne Cumming/Jordy Brada/AP

Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije koja će nastupiti u večerašnjem finalu, budući da su predstavnici Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, ispali.

Takmičenje će otvoriti predstavnici Češke, a zatvoriće ga predstavnik Estonije.

Svet prihvatio Konstraktinu poruku

HRVATSKA spisateljica Vedrana Rudan rekla je da je Konstrakta čudesno biće i da od sveg srca navija za nju.

- Ne znam koliko su Srbi svesni toga - izjavila je Rudan.

- Sad mi je rekao taksista: "Pesma je glupa, ali možda ćemo imati sreće." Rekla sam:

"Pesma uopšte nije glupa." To je fenomenalna žena koja sledi sebe, ali ne od juče.

Poslala je poruku da umetnici imaju pravo na život i zdravlje, jer je u jednom društvu umetnost ono što je bitno. To nije srpski problem, to je svetski problem. To je poruka i Srbiji i svetu. I zato ju je svet prihvatio. Bez umetnosti nema države. Ostao je Tolstoj, a ne ruski grof ili političar, a nakon Da Vinčija dela, a ne mecena koji ih je plaćao.

Foto EBU/Corinne Cumming/Jordy Brada/AP

SKOČILA NA KLADIONICAMA

STANjE na evrovizijskim kladionicama drastično se promenilo nakon druge polufinalne večeri. I dalje su favoriti za pobedu "Kaluš orkestra", predstavnici Ukrajine, ali se na drugo mesto popeo Sem Rajder, predstavnik Velike Britanije. Na trećem mestu je švedska "čokolada" Kornelija Džejkobs, dok su predstavnici Italije Mahmud i Blanko sada na četvrtoj poziciji. Operski pevač iz Poljske je, po kladionicama, na šestom mestu, sedma je Grkinja, a naša Konstrakta je skočila sa desete pozicije na osmu. Kladionice najmanje šanse za pobedu daju Rumunima, čiji je predstavnik WRS mnogima izgledao kao matador.

Što se tiče kladionica u Srbiji, kvota na pobedu naše Konstrakte je, pre njenog preksinoćnog nastupa u drugom polufinalu bila 50, da bi juče, nakon prolaska Srbije u finale, pala na 28, što znači da joj rastu šanse da po drugi put dovede "Evrosong" u našu zemlju. Inače, kvota na pobedu Ukrajine iznosi 1,45.

Pametna i van svih klišea

PEVAČICA i voditeljka Ida Prester osvrnula se na društvenim mrežama na nastup Konstrakte, rečima da sve što decenijama nisu uspeli Dejtoni, NGO-ovi, ni visoki evropski predstavnici, uspela je neobična žena s lavorom:

- Pametna, draga i van svih klišea. Čitam naslove i komentare, ceo region svim srcem navija. Konstrakta je naša, sva plemena, zastave i entiteti. Možda je samo glič u matriksu, iluzija ili utopija, al' baš budi nadu. Takav je taj naš Balkan, stari zavodnik, taman kad ga precrtaš i odustaneš, on izvede neku magiju i opet mu sve veruješ. A možda stvarno najbolje tek sledi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri