ZA DVA ŽIVOTA, TRI GODINE ZATVORA: Detalji skandalozne presude u Nemačkoj, osuđen Turčin koji je usmrtio Šabana Šaulića

VN

21. 01. 2022. u 07:23

SUD u Giterslou, u Nemačkoj, osudio je juče Turčina Alsina Leventa na tri godine i tri meseca zatvora, zbog ubistva iz nehata pevača narodne muzike Šabana Šaulića i njegovog klavijaturiste Mirsada Kerića, u teškoj saobraćajnoj nesreći koju je izazvao 17. februara 2019.

ЗА ДВА ЖИВОТА, ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Детаљи скандалозне пресуде у Немачкој, осуђен Турчин који је усмртио Шабана Шаулића

Foto Westfalen-Blatt.de

On je tada vozio bez dozvole, i to 160 kilometara na sat (iako je na toj deonici dozvoljeno samo 80), a na sve to bio je pijan. U Nemačkoj je kazna za to delo do pet godina zatvora.

Suđenju je prisustvovala i porodica pokojnog kralja narodne muzike - udovica Gordana i deca Mihajlo i Sanela, kao i sin poginulog Kerića. Optuženi je u sud došao sa kapuljačom na glavi i sve vreme je ispred lica držao svesku, kako bi izbegao da mu se pogled sretne sa članovima porodice Šaulić. Na pitanja tužioca odgovarao je advokat optuženog, dok je on često odgovarao da se ne seća okolnosti nesreće ili da "ne zna". Advokat Šaulićevih je insistirao da optuženi direktno odgovara na pitanja, ali je Leventov zastupnik rekao da njegov štićenik neće odgovarati na pitanja, nakon čega je državno tužilaštvo izrazilo sumnju u spremnost optuženog da do kraja razjasni okolnosti tragedije.

Alsin Levent (levo) ulazi u sudbnicu, Foto Twitter/DW Srpski

Svedočio je i sudski veštak i izjavio da se sudar dogodio na auto-putu A2 kod Gitersloa, u delu gde je gradilište i brzina ograničena na 80 kilometara na čas:

- Auto u kojem je bio optuženi išao je brzinom od 156 do 193 kilometara na čas, a onaj u kome su bili nastradali između 72 i 92 kilometara na čas.

U jednom trenutku u sudnici je došlo do incidenta, kada je sin poginulog Kerića verbalno, uz psovke i neprimerene reči, napao Turčina i njegovog advokata. Optuženi se onda kratko obratio porodicima stradalih i rekao im da mu je žao i da nikome ne može da pogleda u oči. Pre nego što je sudija izrekao presudu, optuženi je prihvatio odgovornost i priznao krivicu. Nakon toga, oglasila se Šabanova udovica Gordana, koja je sa njim provela 45 godina.

- Tužni smo i razočarani posle svega, ne zbog visine kazne, jer smo od početka znali da nemački zakoni ne predviđaju dugogodišnji zatvor za ovakvo nedelo - izjavila je Goca.

Foto Fejsbuk

- Naša nesreća je jer nakon tri godine nismo videli ni trunku kajanja u tom čoveku koji je uzeo dva života i dve porodice zavio u crno. Očekivali smo, posle svega, da u njemu vidimo makar trunku ljudskosti, ali to se nije dogodilo.

Gordana je rekla i da su sudija i tužilac profesionalno odradili svoj posao, zbog čega im je porodica Šaulić zahvalna, baš kao što je neizmerno zahvalna svim ljudima širom sveta, znanim i neznanim, koji su im pružali podršku nakon tragedije, jer Šaban za njih nije i neće biti zaboravljen.

Mihajlo, Gordana i Sanela slušaju presudu, Foto Twitter/DW Srpski

Advokat porodice Šaulić rekao je da je presuda adekvatna i da mogu da budu zadovoljni, dok je branilac osuđenog Leventa izjavio da je njegov štićenik šokiran visinom presude.

Mirsad Kerić i Šaban Šaulić, Foto Fejsbuk/Foto P. Mitić

KUM OČEKIVAO NAJSTROŽU KAZNU

NAKON izricanja presude oglasio se i Šabanov kum Slobodan Stojadinović, koji je u trenutku nesreće bio u kolima sa pevačem i klavijaturistom. On nije prisustvovao suđenju zbog izuzeća, a za medije je rekao:

- Očekivao sam najstrožu kaznu, da bude primer svima, pa i nama, kako treba da se ponašamo u saobraćaju. Tuga do neba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju