BIĆE LUDO, NE BRINITE: Bregović za "Novosti" o večerašnjem koncertu u Beogradu

Vesna PANTELIĆ

31. 12. 2021. u 12:54

BIĆE ludo, ne brinite. Ko ne poludi taj nije normalan! Ovo za "Novosti" poručuje proslavljeni kompozitor Goran Bregović (71), nekada vođa najbolje jugoslovenske rok grupe "Bijelo dugme", a sada šef "Orkestra za svadbe i sahrane", koji će večeras, sa svojim bendom, i drugim pevačem "dugmića" Mladenom Vojičićem Tifom, zabavljati Beograđane i njihove goste na dočeku Nove godine kod kule "Beograd", na Savskoj promenadi.

БИЋЕ ЛУДО, НЕ БРИНИТЕ: Бреговић за Новости о вечерашњем концерту у Београду

Foto ATA Images

- Ja volim da nastupam za Novu godinu, lepo je biti na pozornici i gledati ljude kako se vesele - kaže Bregović za naš list. - Obično bude pauza od pola noći, pa se i mi na bini izljubimo. Ali je lep osećaj da nekog uveseljavate za doček. Beograd će ove godine biti jedan od retkih gradova u kome će se lepo i svečano Nova godina dočekivati na trgovima. I mi se svi tome radujemo, i moji muzičari i ja, da ćemo tu noć biti u Beogradu na vodi. Biće ludo, ne brinite, ko ne poludi taj nije normalan!

* Kako ste, kao dete, dočekivali Nove godine?

- Pa, bilo je kao i u svakoj drugoj kući, pretpostavljam. Sarma i ruska salata na stolu. Tako smo provodili Novu godinu, gledali malo televiziju, delili poklone jedni drugima.

* Pamtite li kada ste se najviše smrzli za doček?

- Ja sam za Novu godinu uglavnom nastupao u Italiji, Francuskoj, Španiji, gde već imaju dugu tradiciju dočeka Nove godine na trgovima. Mislim da oni čak nemaju tu tradiciju koju mi imamo, da idemo u kafane da čekamo Novu godinu, to kod njih ne postoji. Tamo baš nije nikad bilo hladno, ali se sećam da je u Beogradu jedne godine kada smo nastupali ispred Skupštine, a ima tome sigurno desetak godina, bilo zbilja hladno. Mi smo se smrzavali na pozornici, bez obzira na to što su nam stavili neke grejalice. A onda su iz te gužve, verovatno na ramenima svojih drugova, odjednom izronila dvojica, goli do pojasa. Onda sam pomislio, vala momci, na čemu god da ste, to je trebalo poslati i na pozornicu, jer su se mojim sviračima od hladnoće lepili prsti za trube.

* Ranije je bilo nepisano pravilo da muzičari, uglavnom koji dan pre 31. decembra, imaju svoj doček Nove godine, bez publike, u nekoj kafani, uz iće, piće i pesmu?

- Bio sam nekoliko puta na tim muzičkim Novim godinama. Bude lepo kad se okupe muzičari i pevači. Onda se otimaju oko mikrofona ko će otpevati nešto što svi drugi vole. Uglavnom, bude veselo, ne znam da li još uvek postoji taj običaj.

* Nedavno ste nastupali u Meksiku na plus 30 stepeni, a sledeći koncert ste imali negde u Sibiru, na minus 30. Da li publika isto reaguje i u Meksiku, i u Rusiji?

- Nije to baš tako često da nastupam u jednoj sedmici na minus šest časovnih zona u odnosu na nas, i na plus 30 na vrućini, a onda se selim na plus sedam sati u odnosu na nas. To se retko dešavalo, evo sad se desilo. Stvarno ne pamtim da je još nekad bilo tako. A publika je svaka na svoj način. Naravno da je drugačije, u Meksiku sam svirao "Tri pisma iz Sarajeva" sa simfonijskim orkestrom, i onda sam, naravno, na kraju začinio sa par veselih pesama. Pretpostavljam da ako bilo kog muzičara pitate gde bi voleo da nastupa, to bi bila Južna, odnosno Latinska Amerika. Tamo je verovatno najtoplija i najluđa publika. A onda, kada dođete u Rusiju, a tamo sam svirao pozorišta, dobijate brda cveća, a žene dolaze doterane na koncerte. Drugačija je kultura slušanja muzike, ali vas jednako ispunjava nekim zadovoljstvom.

* Kako ste iskoristili vreme tokom pandemije korone? Izjavili ste da do tada niste ni znali koliko vam je kuća lepa, jer biste, uglavnom, u njoj samo prespavali i odlazili dalje na put?

- Mislim da koliko god korona bila nešto što zaustavlja sve redom u letu, možda nam je trebalo da stanemo malko na loptu, jedno godinu dana. Meni je bar tako izgledalo i veoma mi je prijalo. Inače, kad bih si priuštio da ne radim ništa toliko dugo? Onda sam, naravno, to vreme iskoristio. Malo sam radio u studiju, malo u bašti. A onda, zbilja, ja nisam imao priliku da stanujem nikad, od početka rata naovamo. Nisam stanovao u jednom mestu, stalno sam bio u nekoj žurbi. Sada sam prvi put imao priliku da stanujem godinu dana. I znate šta, nije loše stanovati.

Ceca Ražnatović i Goran Bregović

ZA SRPSKU - KONCERT U DUBAIJU

NEĆE Brega imati mnogo vremena da se odmara za novogodišnje praznike, jer će već 13. januara 2022, od 19 časova, održati koncert na Svetskoj izložbi u Dubaiju. Bregovića najavljuju kao jednu od najvećih zvezda balkanskog zvuka. Biće to odlična prilika da se ovaj vrhunski umetnik predstavi celom svetu i da kao najbolji kreativni ambasador predstavi Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju