RADETOVA MUZIKA JE EVERGRIN BAŠTINA: Dodela nagrade "Darko Kraljić" i koncert 30. novembra u Narodnom pozorištu

V. N.

27. 11. 2021. u 11:45

U NARODNOM pozorištu u Beogradu, Udruženje kompozitora Srbije (UKS) 30. novembra uručiće kompozitoru Radetu Radivojeviću nagradu "Darko Kraljić", za životno delo u domenu popularne muzike za 2020. godinu.

РАДЕТОВА МУЗИКА ЈЕ ЕВЕРГРИН БАШТИНА: Додела награде Дарко Краљић и концерт 30. новембра у Народном позоришту

Foto V. Danilov

Stručna komisija UKS, u kojoj su bili Radoslav Graić, Žarko Dančuo, Jovan Maljoković, Vladan Vučković Paja i Aleksandra Milutinović, u obrazloženju je navela da je Radivojević "u svojoj izuzetno uspešnoj, pola veka dugoj karijeri, postao jedan od vodećih autora čiji se značaj može porediti sa popularnošću legendarnog Darka Kraljića."

Muzikolog Ivana Trišić kaže da je Radivojević "u istorijski razvoj popularnog žanra uneo složena formalna rešenja koja su proširila tradicionalni oblik popularne pesme, obogatio je harmonsku podlogu i doneo maštovite aranžmane."

- Njegova muzike pre svega pleni neiscrpnom melodikom, lirikom i osećajnošću jednog izrazitog, snažnog neoromantičara - navela je Trišićeva.

- Kao takva, ona prevazilazi merila savremenog istorijskog perioda i ima sve šanse da i u dalekoj budućnosti zrači kao evergrin baština.

Na dan uručenja nagrade u Narodnom pozorištu biće upriličen i svečani koncert, u čijoj realizaciji učestvuju glumci Vjera Mujović, Aleksandar Srećković Kubura i Ivan Mihailović, Revijski orkestar Muzičke produkcije RTS-a, dirigent Ognjan Ogi Radivojević, harmonikaš Slavko Cale Mitrović, hor Dečjeg kulturnog centra, dirigent Nevena Ivanović, kao i vokalni solisti Jelena Pajić, Dunja Vujadinović i Milena Dragović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna