RETKE FOTOGRAFIJE NEBOJŠE GLOGOVCA: Omiljen u narodu i među prijateljima, a u javnosti poseban i dostojanstven

S. Kovačević

17. 11. 2021. u 10:06

GLOGI, Lobanja, Šone, Šonsi, Pop, Pančevac, samo su neki od nadimaka koji krase jednog od najvećih srpskih glumaca. Njegov šarm i neodoljiv osmeh pamte svi koji su ikada pogledali makar jedan njegov film, seriju ili pozorišnu predstavu. Ovo su retko viđene fotografije glumca bez koga bogata srpska kinematografija ne bi imala smisla.

РЕТКЕ ФОТОГРАФИЈЕ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА: Омиљен у народу и међу пријатељима, а у јавности посебан и достојанствен

FOTO: Arhiva novosti

Nebojša Glogovac je bio član Dečje dramske grupe Radio-televizije Srbije, njegova glumačka karijera sadrži nebrojeno mnogo filmova, a nijedno kultno ostvarenje nije moglo da prođe bez njegovog lika.

FOTO: Arhiva novosti

 

 Godine 1996. dobio je stipendiju od Jugoslovenskog dramskog pozorišta i ulogu u predstavi Velika pljačka, u režiji Dejana Mijača, na sceni Ateljea 212.

FOTO: Arhiva novosti

 

Nagrađivan je više od 50 puta, za doprinos u filmu i na pozorištu, trostruki je dobitnik Nagrade Miloš Žutić i prvi glumac koji je posthumno odlikovan Dobričinim prstenom.

FOTO: Arhiva novosti

 

U karijeri je imao 44 filmske i televizijske uloge, a 20 uloga u televizijskim serijama i 7 u kratkim filmovima.

Jedna od najzapaženijih uloga njegove mladosti, ako se uopšte može idvojiti jedna, bila je uloga Bogdana Bilogorca koju je odigrao sa svojom koleginicom Brankom Katić. Kako je u svakom filmu ostavljao pečat, i dan-danas ga citiraju generacije replikama iz kultnih filmova. 

„Lako je tebe voljeti, Jelo. Tako ko tebe nikog nisam volio. Ni pokojnog ćaću, ni mater... Nijednu curu, nikog. Volim te i što si mimo svijeta, što ništa ne umiješ. Nema meni života bez tebe.”

FOTO: Arhiva novosti

 

Bio je omiljeni glumac među svim glumcima, član svačijeg doma u večernjim časovima kada se prikazuje dobro poznata serija, ali i omiljeni kolega i prijatelj svima onima koji su ga poznavali. 

 - Bio si jedan od heroja moje mladosti. Prodavao sam tvoje fore iz filmova, pitao se kako si tako hladan kao špricer, a opet svima potreban - rekao je jednom prilikom o Glogovcu Vukašin Marković, srpski muzičar. 

BONUS VIDEO:

Družila se sa Hičkokom, a Ričard Barton je tražio da igraju zajedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)