NAJLEPŠE PUTOVANJE NAD STARIM KONTINENTOM: Treći ciklus dokumentarnog serijala "Evropa odozgo" stiže na kanal Nacionalna geografija

N. D.

19. 09. 2021. u 11:00

TREĆA sezona popularne dokumentarne serije "Evropa odozgo", započinje 19. septembra, na kanalu Nacionalna Geografija.

НАЈЛЕПШЕ ПУТОВАЊЕ НАД СТАРИМ КОНТИНЕНТОМ: Трећи циклус документарног серијала  Европа одозго стиже на канал Национална географија

Jezero Suldalsvatnet u Norveškoj, Foto Nacionalna Geografija

Svaka od šest jednočasovnih epizoda novog ciklusa, koje će se emitovati nedeljom u 22.00, gledaoce vodi u novu avanturu iz vazduha. Od eruptirajućih vulkana na Islandu, do jednog od najočuvanijih rimskih amfiteatara koji se nalazi u Hrvatskoj i "surfa" na rekordno visokim talasima Atlantika u Portugaliji.

"Pod nogama" gledalaca smenjivaće se sva četiri godišnja doba u raznim delovima Evrope. Putovanje ćemo započeti na severu, u Norveškoj, na samoj ivici arktičkog kruga. Tu, daleko od civilizacije, na farmi porodice Klauer, živi čopor od 86 haskija, koji svakodnevno turiste na saonicama vuku u razgledanje nepreglednog snežnog carstva. U jednoj od epizoda videćemo kako najmlađi pas ovog čopora polaže poslednji ispit pre nego što se pridruži ostatku družine u njihovoj misiji.

Zamak u Sintri - Portugal, Foto Nacionalna Geografija

Kamere emisije u Hrvatskoj zabeležile su spasavanje zagrebačke katedrale oštećene u nedavnim zemljotresima, ali i izgradnju mosta ka Pelješcu, što se smatra jednim od gigantskih inženjerskih poduhvata 21. veka. Hrvatska može da se pohvali sa čak 1800 km neverovatne jadranske obale, ali tanak komad kopna, koji pripada Bosni i Hercegovini, razdvaja grad Dubrovnik od ostatka države. Ove godine, kraju je priveden ambiciozan inženjerski projekat koji će napokon ujediniti dva dela države pomoću mosta Pelješac, čija izgradnja košta 526 miliona evra. Kamere Nacionalne Geografije pratile su presudan deo izgradnje - postavljanje dela mosta težine 587 tona. U emisiji ćemo uz pomoć kompjuterske grafike otkriti kako i gde će se ovaj deo uklopiti u most dužine 2 kilometara.

Još jedna epizoda emisije "Evropa odozgo" pripoveda o neverovatnim dostignućima u oblasti mostogradnje u Evropi. Ovog puta putujemo u Portugal. Šezdesetak kilometra od Porta, u portugalskom gradiću Aruka, ovog proleća otvoren je viseći most dugačak 516 metara, koji se nalazi iznad kanjona reke Paive u nacionalnom parku pod zaštitom Uneska.

Pešački most iznad doline reke Paiva, Foto Nacionalna Geografija

Dolina Paiva predstavlja jedan od najneverovatnijih prirodnih pejzaža Portugalije. Do doline posetioci mogu da dođu preko drvenog šetališta, dugog 8,7 kilometara, koje prolazi kroz razuđeni teren. Snimci iz vazduha prikazuju trenutak u kom su gosti nacionalnog parka prvi put imali priliku da šetaju iznad reke Paive na najdužem pešačkom mostu na svetu. Ova neverovatna građevina duga je 516 metara i ima visinu od 125 metara, a minimalistički dizajn joj omogućava da se uklopi u krajolik koji je pod zaštitom Uneska.

U emisiji se pridružujemo naučnom savetniku Antoniju Tadeuu, koji nadgleda izgradnju mosta. Kamere na dronovima preleću radnike koji s konopaca, viseći 175 metara nad dolinom, mukotrpno uklapaju svaki metalni deo. Kada most konačno bude bio završen Antonio i njegova ekipa moraće da ga ispitaju pre nego što on bude zvanično otvoren za posetioce. Iz vazduha pratimo vojsku hrabrih volontera koji prelaze most, dok Antonio prati kretanje konstrukcije s kopna pomoću savremenih instrumenata. Ovo je trenutak visokih tenzija i Antonio čeka da sazna da li je ovaj neverovatan most spreman za javnost.

Izgradnja mosta Pelješac, Foto Nacionalna Geografija

Putovanje iznad Evrope nas dalje vodi iznad švajcarskih Alpa, preko islandskih vulkana, a zimu ćemo dočekati u Irskoj posmatrajući izgradnju još jednog mosta. Ovog puta preko reke Lene, u okrugu Kork. Specifičnost ovog poduhvata je u tome što se za izgradnju koriste do sada najveće grede ikada upotrebljene u mostogradnji u Irskoj. U srcu dizajna mosta nalazi se sedam betonskih greda visokih 50 metara. One će preći čitavom dužinom reku i služiti kao osnova na koju će inženjeri postaviti most. Međutim, grede su napravljene unapred, u fabrici udaljenoj 200 kilometara. Ogroman je izazov prevesti ih do mesta izvođenja radova malim i vijugavim putevima Irske. Kamere Nacionalne Geografije zabeležile su taj postupak od prvog do poslednjeg kilometra.



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGANA VIŠE NIJE SAMA U DVORCU: Odlučio je da se vrati - sve objavio javno (FOTO)